Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij  lange leidingen

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij lange leidingen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.

Venlo vanuit de lucht.

Kritiek op gemeentelijke warmtepompensubsidie leidt tot aanpassing...

Inwoners van de gemeente Venlo kunnen extra subsidie (bovenop de ISDE) voor een warmtepomp krijgen. Dat de plaatsing van de warmtepomp daarbij alleen door één installatiebedrijf mocht worden uitgevoerd, stuitte op weerstand. Inmiddels heeft de gemeente de regeling aangepast en verstrekt ze de subsidie ook bij plaatsing door andere installateurs.

Overgangsregeling 'hitte-indicator' bij nieuwbouw met airco of warmtepomp

Overgangsregeling 'hitte-indicator' bij nieuwbouw met airco of...

Bij de invoering van TO-juli, een BENG-eis die oververhitting van nieuwbouwwoningen voorkomt, werden woningen met actieve koeling door een airco of warmtepomp uitgezonderd. Dit gaat veranderen: een airco of warmtepomp moet aantoonbaar voldoende koelvermogen hebben om de woning te koelen. De nieuwe regel zou ingaan op 1 juli 2024, maar is uitgesteld. Het komend half jaar geldt een overgangsregeling.

'Warmtepompverplichting van de baan, schiet mij maar lek!'

'Warmtepompverplichting van de baan, schiet mij maar lek!'

In het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartners staat dat de voorgenomen verplichting om bij vervanging van een cv-ketel in 2026 een (hybride) warmtepomp te installeren niet doorgaat. Dat terwijl er ook in het akkoord staat dat stabiel beleid belangrijk is voor de energietransitie. Schiet mij maar lek!

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.

Alytherm hybride-warmtepomp met cv-ketel ingebouwd.

Hybride warmtepomp-verplichting in utiliteit gemakkelijk te omzeilen

Steeds meer utiliteitsgebouwen worden voorzien van een hybride warmtepomp. Dit om energie te besparen of om te voldoen aan energielabel C.  En sinds 1 juli 2023 is voor alle utiliteitspanden met een fors gasverbruik overstappen op een (hybride) warmtepomp verplicht. Mits de terugverdientijd niet boven de vijf jaar uitkomt, maar dat is vaak wel het geval. 

Met warmtepompen blijft milieuprestatienorm haalbaar, markt niet gerustgesteld

Met warmtepompen blijft milieuprestatienorm haalbaar, markt niet...

Toen begin 2023 de milieubelasting van warmtepompen groter bleek dan voorheen was aangenomen, werd een verrekenfactor ingevoerd om aan de milieuprestatie-eis voor nieuwbouw (MPG) te kunnen blijven voldoen. Die noodgreep verdwijnt op 1 januari, maar dankzij actualisering van milieuverklaringen kan met warmtepompen aan de norm worden voldaan. Of dat voor alle categorieën warmtepompen zo blijft, is volgens Vereniging Warmtepompen nog niet zeker.

Warmtepompproductie in een fabriek van Vaillant.

'Correctiefactor' milieubelasting warmtepompen verlengd tot 1 januari...

Begin dit jaar werd bekend dat de milieubelasting van materialen in warmtepompen te laag werd ingeschat. Om gevolgen voor de installatie van systemen in nieuwbouw te voorkomen, is vervolgens een 'correctiefactor' ingevoerd die tot 1 november zou gelden. Onlangs werd deze regeling verlengd tot 1 januari 2024.

'Bepaling van terugverdientijd wordt lastig'

'Bepaling van terugverdientijd wordt lastig'

Vereniging Warmtepompen vindt het enerzijds goed dat minister De Jonge in zijn brief van 1 mei meer duidelijkheid schept omtrent de warmtepomp-verplichting in 2026. Maar de vereniging plaatst in een reactie nog wel wat kanttekeningen. Zoals over de bepaling van de terugverdientijd en de handhaving om gesjoemel te voorkomen.

Warmtepomp niet verplicht bij terugverdientijd van meer dan 7 jaar  

Warmtepomp niet verplicht bij terugverdientijd van meer dan 7 jaar

Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht wordt bij vervanging van een cv-ketel. In een brief aan De Tweede Kamer heeft het kabinet dit deze week bevestigd, maar wel wat nuances aangebracht. Zo geldt de verplichting niet voor woningen waar, vanwege extra maatregelen, de terugverdientijd op meer dan 7 jaar uitkomt.