Deze fraaie thermostaten zijn ideaal voor naregeling warmtepompsysteem

Deze fraaie thermostaten zijn ideaal voor naregeling warmtepompsysteem

Met de bouw van zijn eigen woning had Rick Vroling, directeur van installatiebedrijf Vroling BV, de mogelijkheid om optimale installatiekeuzes te maken. En toch waren die niet heel anders dan de keuzes die hij maakt voor de vele woningen die het bedrijf voor zijn opdrachtgevers installeert. "Belangrijkste is dat ik als gebruiker, en dat geldt ook voor al onze klanten, een mooie en gebruiksvriendelijke bediening krijg. Met de Honeywell Home thermostaten van Resideo heb je gewoon die zekerheid."

Vroling BV uit Hem in West-Friesland, tussen Hoorn en Enkhuizen, is een meer dan 150 jaar oud familiebedrijf. Een bedrijf dat ooit begon als smederij en zich in de afgelopen decennia ontwikkelde tot een innovatief en allround totaalinstallatiebedrijf. “De laatste jaren richten we ons hoofdzakelijk op werktuigbouwkundige installaties in de seriematige woningbouw. Dat betekent dat we voor verschillende ontwikkelaars en ontwikkelende aannemers diverse kleine, middelgrote en enkele grote woningbouwprojecten uitvoeren. In bijna alle gevallen zijn dit warmtepompsystemen met laagtemperatuurafgiftesystemen en gebalanceerde ventilatie.”

Kwaliteit in de hand houden

De meeste projecten van Vroling bevinden zich in Noord-Holland, Friesland en Flevoland. Naast al het uitvoerende werk verzorgen de technici op kantoor ook praktisch altijd het ontwerp van de installaties die hun opdrachtgevers wensen. “Voor ons is dat belangrijk, omdat we op die manier de kwaliteit van het systeem en de producten die we daarbij selecteren zelf in de hand hebben. We zijn daarom ook BRL 6000-21 gecertificeerd”, zegt Rick Vroling. Voor bijvoorbeeld de warmtepomp kiest Vroling heel bewust voor een drietal fabrikanten die elk hun eigen kwaliteiten hebben. “Afhankelijk van of het een grondgebonden, een lucht/water- of lucht/lucht-warmtepompsysteem moet zijn, kiezen we een van deze leveranciers. Dit doen we ook bij het afgiftesysteem dat we nodig hebben en dus ook voor de regeling van het systeem. Om het afgiftesysteem efficiënt en tegelijk gebruiksvriendelijk in te regelen, kiezen we eigenlijk al jaren voor Resideo. Met hun Honeywell Home producten, zoals de nieuwe HCC100 multizone vloercomfortregelaar, hebben zij de inregeling van afgiftesystemen erg eenvoudig gemaakt. Onze monteurs kunnen met hun Resideo Pro app op locatie snel en overzichtelijk het systeem inregelen. Dat biedt ons veel gemak en tijdwinst.”

Keuze voor HCC100

Het was dan ook logisch dat Vroling in zijn eigen woning de HCC100 liet installeren. “In mijn huis heb ik zowel in de begane grondvloer, op de eerste verdieping en in de vloer van de zolder vloerverwarming laten installeren. Op zolder zit een HCC100, die zowel de verwarmingsgroepen op de eerste verdieping als die van de zolder bedient. De vloerverwarming op zolder heb ik eerlijk gezegd vooral geïnstalleerd om in de zomer de warmte te kunnen wegkoelen. Ik verwacht dat daardoor ook de onderliggende slaapkamers nog wat koeler blijven. En op zolder zal het systeem de ruimtetemperatuur een stuk kunnen drukken.” In zijn garage heeft Vroling de grondgebonden warmtepomp Alterra SWCV van Alpha Innotec met een losse boiler laten plaatsen. “Onder mijn huis heb ik, voordat de fundering werd gestort, één lus tot op 150 meter diepte laten aanleggen. Daarmee kan ik in winter verwarmen en in de zomer het huis ook aangenaam koel houden.”

Master/slave-regeling

De warmtepomp van Alpha Innotec kwam met een weersafhankelijke voorregeling, de RBE+, van de fabrikant. Deze heeft Vroling dan ook als master-regeling in zijn woning opgehangen. “Eigenlijk is deze regeling puur een stooklijnversteller. Hij zorgt dat de warmtepomp een constante temperatuur levert. Ook zorgt deze regeling ervoor dat het systeem naar koelbedrijf omschakelt, zodra de buitentemperatuur langer dan 12 uur boven de 25oC ligt. Om in alle ruimtes van mijn huis de ruimtetemperatuur naar wens te kunnen aanpassen, heb ik overal de nieuwe Honeywell Home DT4 thermostaten opgehangen. Deze werken nu feitelijk in een master/slave-regeling met de RBE+ van Alpha Innotec en sturen de vloerverwarmingsgroepen op de HCC100 aan. Dat werkt echt prima.”

Past bij zwart schakelmateriaal

De keuze voor Honeywell Home DT4 kwam voor Rick Vroling als een ‘geschenk’. “Toen ons contactpersoon bij Resideo, Robert Snaauw, eerder dit jaar aankondigde dat ze deze thermostaat gingen introduceren en hij toonde dat ze in drie kleuren beschikbaar kwamen, was ik direct om. Oorspronkelijk wilde ik de welbekende Honeywell Home Round kiezen. Maar ik had in mijn hele woning zwart schakelmateriaal geselecteerd. Nadat Robert vertelde dat de DT4 niet alleen in wit, maar ook in grijs en zwart leverbaar is, en dat deze thermostaat dezelfde functies heeft als de Round, was mijn keuze wel duidelijk. Ik wilde natuurlijk die zwarte thermostaten in mijn huis, zodat ze perfect samengaan met het gekozen zwarte schakelmateriaal.”

Zeer gebruiksvriendelijk

Op de eerste verdieping liet Vroling de DT4 overal bedraad installeren, maar op zolder koos hij voor een draadloze DT4. “Ik weet nog niet hoe ik mijn zolder ga inrichten en dus ook nog niet wat de beste plek is. In zo’n geval is het handig dat hij ook draadloos met de HCC100 kan communiceren. Maar in het algemeen zijn wij altijd voorstander, zeker in de nieuwbouw, om zoveel mogelijk de thermostaten bedraad uit te voeren. In onze ervaring heb je dan verreweg de minste last van klachten.” Nu kiest Vroling al jarenlang heel bewust voor de thermostaten van Resideo, juist omdat ze zo weinig vragen en klachten veroorzaken. “Heel veel consumenten zijn gewoon gewend met de bediening van Honeywell Home producten. En omdat ze al decennialang dezelfde ‘routing’ in de producten hanteren, zijn het gewoon zeer gebruiksvriendelijke producten.”

Dit artikel is gesponsord door Resideo.

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen verricht, beschikken?

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen verricht, beschikken?

Voor werkzaamheden met F-gassen zijn zowel een persoonscertificering als een bedrijfscertificering van toepassing. Veel zzp'ers die als warmtepomp-installateur werkzaam zijn en met koudemiddelen gaan werken, vragen zich af of ze over beide certificaten moeten beschikken.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Europese warmtepompverkoop schiet tekort om 2030-doelstellingen te halen

Europese warmtepompverkoop schiet tekort om 2030-doelstellingen te halen

De verkoop van warmtepompen in Europa is in 2023 met 6,5 procent gedaald ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde onderzoeksdata van de European Heat Pump Association (EHPA). Als deze trend zich doorzet, zal het aandeel van verwarming in de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 'aanzienlijk tekortschieten', stelt de organisatie.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Productielijn in de Daikin-fabriek in Oostende.

Vereniging Warmtepompen: 'Hooflijnenakkoord diskwalificeert warmtepompenbranche'

Vereniging Warmtepompen en NVI-GO (Nederlandse VerduurzamingsIndustrie - Gebouwde Omgeving) zijn verbaasd over het voorstel van de nieuwe regeringscoalitie om - zo stellen de verenigingen - 'de ingezette koers met betrekking tot de verduurzaming van Nederland in algemene zin, en die van individuele woningen specifiek, niet door te zetten'.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."