Gesponsord

5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp met propaan

5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp met propaan

Warmtepompen met propaan als koudemiddel zijn in opkomst. Steeds meer installateurs nemen de proef op de som en kiezen voor een propaanwarmtepomp. Deze nieuwe generatie warmtepompen onderscheidt zich door het gebruik van propaan (R290) als koudemiddel. Dit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor zowel klimaat en milieu, als voor installateur en gebruiker. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste redenen om voor warmtepompen met propaan te kiezen op een rij.

1. Klimaat- en milieuvriendelijk

Koudemiddelen worden gebruikt voor het transport van warmte in het systeem. De huidige synthetische middelen die hiervoor worden gebruikt zijn meestal 'F-gassen' (fluorerende gassen) en potentiële milieuvervuilers. Zeker nu warmtepompen een enorme vlucht nemen, kan het gebruik van alternatieve koudemiddelen zorgen voor een substantiële bijdrage aan de vermindering van de milieu-impact en van broeikasgasemissies. Propaan is een natuurlijk, PFAS-vrij koudemiddel met een niet noemenswaardige invloed op klimaat en milieu in vergelijking met de koudemiddelen die nu in warmtepompen zitten. Een milieuvriendelijk en goed toepasbaar alternatief. 

2. Voldoet aan strengere wet- en regelgeving 

Synthetische koudemiddelen zullen naar verwachting tussen 2025 en 2030 worden uitgefaseerd als gevolg van strengere Europese regelgeving. De impact van koudemiddelen op klimaatverandering wordt uitgedrukt in Global Warming Potential (GWP), ook wel aardopwarmingsvermogen of broeikasgaseffect. Hierbij wordt uitgegaan van de impact van CO₂ op het klimaat (GWP 1). Veel gangbare, synthetische koudemiddelen hebben extreem hoge GWP-waarden. Het veelgebruikte R410A bijvoorbeeld, met een GWP van boven de 2.000, is straks onder de nieuwe regelgeving niet meer toegestaan in warmtepompen. Propaan (R290) is dan een alternatief dat voldoet aan de strengere normen, met een GWP van slechts 3. 

3. Betere prestaties

Het koudemiddel is van cruciaal belang voor de prestaties van een warmtepomp. Propaan, met zijn unieke eigenschappen op het gebied van druk en temperatuur, maakt het mogelijk om hogere temperaturen te bereiken dan met traditionele koudemiddelen. Warmtepompen op propaan kunnen warm tapwater leveren tot 65°C, zelfs bij buitentemperaturen tot -15°C. 

4. Breed toepassingsgebied 

De hogere temperaturen die mogelijk zijn met propaan, openen ook de deur naar een breder toepassingsgebied voor (all-electric) warmtepompen. Terwijl traditionele lucht-waterwarmtepompen vooral geschikt zijn voor goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming, bieden hogetemperatuur (HT) warmtepompen een oplossing voor bijna elk type woning. Propaanwarmtepompen hebben zich bewezen als de ideale keuze voor hogetemperatuurverwarming (HTV).

De nieuwste all-electric propaanwarmtepompen, zoals de Compress 5800i van Nefit Bosch, zijn ook bij radiatortoepassingen met een aanvoertemperatuur tot 55°C zeer efficiënt. Ze voorkomen dat het elektrisch verwarmingselement frequent moet worden ingeschakeld. Uiteraard neemt het rendement van elke warmtepomp, ongeacht het koudemiddel, af naarmate met hogere temperaturen wordt verwarmd. 

5. Veilig

Hoewel propaan van oudsher bekendstaat als een zeer brandbaar gas, is het in de nieuwe generatie warmtepompen in kleine hoeveelheden aanwezig en volkomen veilig in gebruik. Het gesloten koudemiddelcircuit van het monoblocksysteem bevindt zich in de buitenunit. Het koudemiddel komt dus niet in contact met de kringloop in het afgiftesysteem. Ook heb je als installateur geen F-gassen- of andere speciale certificeringen nodig om deze warmtepompen aan te sluiten. Door het gebruik van propaan als koudemiddel, worden er wel extra eisen gesteld aan de opstelplaats van de buitenunit. Omdat propaan zwaarder is dan lucht, zal het zich verzamelen op de bodem. De buitenunit mag daarom niet worden geïnstalleerd op plaatsen waar het koudemiddel zich kan ophopen bij een eventuele lekkage, zoals in nissen. 

Stilste warmtepompen

De opmars van propaanwarmtepompen is onmiskenbaar. Deze technologie is toekomstbestendig en voorziet in de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Naast bovengenoemde voordelen van propaan, kennen de nieuwe Nefit Bosch monoblock warmtepompen met een natuurlijk koudemiddel nog een groot pluspunt: ze zijn stiller dan alle andere warmtepompen die momenteel op de markt zijn. Met zowel volledig elektrische als hybride varianten, biedt de nieuwe generatie veelzijdige en toekomstbestendige oplossingen voor installateurs en consumenten.

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik van AIGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik...

Het beheren en onderhouden van warmtepompinstallaties is een essentiële, maar tijdrovende taak voor de installateur. Een warmtepomp vereist een nauwkeurige installatie, regelmatig onderhoud en soms complexe reparaties. Voor jou als installateur betekent dit dat je tijd moet investeren in het monitoren en optimaliseren van deze installaties om te zorgen voor een efficiënte werking en tevredenheid van de klant. Wat als er nu een oplossing was om de tijd die je kwijt bent aan monitoring aanzienlijk verkleind?

Bespaar nu energie met warmtepompboilersGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Bespaar nu energie met warmtepompboilers

Met de warmtepompboilers van Atlantic kun je het hele jaar door op duurzame wijze van warm tapwater genieten. Ze zijn hét duurzame alternatief voor een elektrische boiler, geiser of warm water via de cv-installatie. Het is een gasloze oplossing voor warm water en ze verbruiken tot 70% minder energie dan traditionele elektrische boilers zonder aan comfort in te boeten.

Energie besparen met de bespaarboosters van AtlanticGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Energie besparen met de bespaarboosters van Atlantic

Je hebt een woning en je wilt graag je gasverbruik en je energiekosten verlagen. Maar wat is nu de slimste oplossing voor jouw situatie? Atlantic heeft voor elke woning een antwoord. De all-electric lucht/water-warmtepompen van Atlantic zijn de energiezuinigste in de markt en met de warmtepompboilers kan je tapwater verwarmen op basis van buitenlucht en elektriciteit. Is all-electric nog niet mogelijk? Combineer dan je bestaande cv-ketel met een energiezuinige hybride warmtepomp.

'F-gassenverordening heeft zorgelijke gevolgen voor grote warmtepompen'

'F-gassenverordening heeft zorgelijke gevolgen voor grote...

Enkele maanden geleden introduceerde Galletti een range luchtgekoelde koelmachines en warmtepompen op propaan, met vermogens van 35 tot 65 kW. Met het natuurlijke koudemiddel anticipeert de Italiaanse fabrikant op Europese regelgeving, maar aan de toepassing van propaan in steeds grotere machines zit wel een limiet die gevolgen heeft, waarschuwt Joep Peeraer, directeur van de Nederlandse Galletti-distributeur Airconair.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock.

Agenda 2025: workshops, congressen en vakbeurzen

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen over warmtepompen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Van verdamperreus tot meedenkende partnerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaarGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".