Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud is van essentieel belang om de systeemwaterkwaliteit in verwarmings- en koelinstallaties te beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. Spirotech biedt hierbij de oplossing met behulp van hun expansievaten.

Wanneer de systeemwatertemperatuur stijgt, zet het water in de installatie uit en nemen de druk en belasting op bijvoorbeeld de circulatiepomp, koppelingen en leidingen toe. Als de druk in een installatie te hoog wordt, zal dit effect hebben op de levensduur van deze componenten of zelfs leiden tot lekkages. Wanneer de temperatuur daalt daarentegen, dan nemen het volume en de druk op de installatie juist af. Wordt de druk te laag, dan kan dit leiden tot luchtopname (zuurstofopname). Als gevolg hiervan daalt de efficiëntie van de installatie en ligt corrosie op de loer.

Een niet optimale drukopbouw heeft dus grote gevolgen voor de prestaties en levensduur van het complete verwarmings- of koelsysteem. Het is daarom essentieel om te investeren in een drukbehoudsysteem van hoge kwaliteit, die exact is afgestemd op de installatiebehoeften. 

Hoogwaardig balgmembraan

Primair zijn gesloten expansievaten een veiligheidsvoorziening voor systemen waarin water als warmteoverdrachtsmedium wordt gebruikt. Secundair draagt een expansievat bij aan het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van een installatie door de systeemcomponenten optimaal te laten functioneren en beschermen. 

Een standaard expansievat bestaat uit twee kamers, die van elkaar gescheiden zijn door een membraan. Bij de expansievaten van Spirotech is dit uitgevoerd als een hoogwaardige balg, waarbij het systeemwater volledig is omsloten. Hierdoor komt het systeemwater niet in contact met de plaatstalen wand van het vat, waardoor corrosie wordt vermeden. De ruimte in het balgmembraan dient daarnaast om volumeverandering van het water bij verwarming op te vangen. De voordruk in de gasruimte van het expansievat duwt het systeemwater terug in de installatie zodra het afkoelt. 

Voor elke installatie

Spirotech biedt EVN veiligheidsexpansievaten voor gesloten warmwater-, verwarmings-, airconditionings- en koelwatersystemen volgens EN 12828 inclusief een balgmembraan om het water op te vangen. Het voordrukventiel zorgt ervoor dat de voordruk in het vat, in combinatie met de onderhoudsunit, eenvoudig en goed te controleren en in te stellen is. De EVN vaten zijn beschikbaar met een inhoud van 4 tot 140 liter met een maximale voordruk van 3 bar. Verder biedt Spirotech een uitgebreide range expansievaten voor woningbouw en utiliteit, in alle vormen en maten. 

Dit artikel is gesponsord door Spirotech.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Monoblock: met of zonder hydraulische binnenunit?

Bij splitwarmtepompen is een binnenunit onmisbaar. Bij monoblocks is dit niet het geval. Toch kiest een aantal fabrikanten ervoor om hun monoblockwarmtepompen van een hydraulische binnenunit te voorzien en deze unit eventueel te combineren met een tapwatermodule. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n hydraulische split?

Aanpassing maakt hoger vermogen water/water-warmtepomp op propaan mogelijk

Aanpassing maakt hoger vermogen water/water-warmtepomp op propaan mogelijk

Bij binnenopstelling van een warmtepomp met meer dan 150 gram propaan moet aan extra veiligheidseisen worden voldaan. Met die limiet blijft het vermogen van water/water-propaanwarmtepompen beperkt tot 6 kW. De ecoGEO+ PRO Basic en Compact van Ecoforest halen nu als eerste water/water-propaanwarmtepompen een vermogen tot 16 kW. Dit is mogelijk door toepassing van een apart compressorcompartiment, waarmee een grotere koudemiddelvulling is toegestaan.

Doorsnede van een douchegoot-wtw.

Douche-wtw zorgt voor energie- en ruimtebesparing bij warmtepomp

Een douche-wtw onttrekt warmte aan het douche-afvoerwater, om er koud leidingwater mee voor te verwarmen dat naar de mengkraan en/of warmtepomp gaat. Hierdoor raakt het boilervat minder snel leeg en hoeft de warmtepomp minder vaak aan te slaan. Dat levert een forse energiebesparing op; in sommige situaties kan het energiegebruik voor tapwaterbereiding zelfs worden gehalveerd. Bovendien kan wellicht met een kleiner boilervat worden volstaan.

Het NIBE-assortiment

All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen

Hybride warmtepompen voor bestaande bouw zijn populair. Toch is 'hybride' slechts een tussenstap op weg naar de eenvoudigste oplossing voor een gasloze toekomst: een All-Electric installatie. Elke lucht/water warmtepomp van NIBE is daarom 'af fabriek' All-Electric Ready, zodat overstappen naar gasloos op elk moment mogelijk is. En met de nieuwe binnenunit Prepaer maakt NIBE die overstap ook nog eens heel eenvoudig!

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Groningse woning gasloos: "duurzaamheid belangrijker dan terugverdientijd"

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme investering in tijd en geld. Jan Knol en Gerda Kombrink gingen er drie jaar geleden echter mee aan de slag. Of ze de kosten ooit terugverdienen, vindt het stel niet interessant. "Het is veel belangrijker dat de aarde leefbaar wordt doorgegeven aan de generaties na ons."

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Alles over monoblock-warmtepompen

Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde aansturing

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het Drentse Sleen bedacht er een systeem met twee warmtepompen voor. De ene warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW en draait in de wintermaanden, terwijl een kleinere versie van 5 kW het voor- en najaar voor zijn rekening neemt. Het systeem wordt volledig aangestuurd met zelfgebouwde domotica.

Alles over warmtepompen met het opkomende koudemiddel propaan

Alles over warmtepompen met het opkomende koudemiddel propaan

Warmtepompen met propaan maken een enorme opmars door. De reden is de afbouw van f-gassen; daar heeft propaan geen last van. Met de brandbaarheid heeft het koudemiddel evenwel een eigenschap die aandacht vraagt. Om deze reden wordt propaan bijvoorbeeld alleen in monoblocks toegepast. Meer over propaan-warmtepompen vindt u in dit overzichtsartikel.

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Net als veel woningen wordt een groot aantal utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te verduurzamen, kan het bijplaatsen van - of volledig overgaan op - een warmtepomp een optie zijn. Remeha richt zich hierop met twee nieuwe lijnen monoblocks, waarbij het bedrijf met advies de gehele projectperiode kan begeleiden.