Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud is van essentieel belang om de systeemwaterkwaliteit in verwarmings- en koelinstallaties te beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. Spirotech biedt hierbij de oplossing met behulp van hun expansievaten.

Wanneer de systeemwatertemperatuur stijgt, zet het water in de installatie uit en nemen de druk en belasting op bijvoorbeeld de circulatiepomp, koppelingen en leidingen toe. Als de druk in een installatie te hoog wordt, zal dit effect hebben op de levensduur van deze componenten of zelfs leiden tot lekkages. Wanneer de temperatuur daalt daarentegen, dan nemen het volume en de druk op de installatie juist af. Wordt de druk te laag, dan kan dit leiden tot luchtopname (zuurstofopname). Als gevolg hiervan daalt de efficiëntie van de installatie en ligt corrosie op de loer.

Een niet optimale drukopbouw heeft dus grote gevolgen voor de prestaties en levensduur van het complete verwarmings- of koelsysteem. Het is daarom essentieel om te investeren in een drukbehoudsysteem van hoge kwaliteit, die exact is afgestemd op de installatiebehoeften.

Hoogwaardig balgmembraan

Primair zijn gesloten expansievaten een veiligheidsvoorziening voor systemen waarin water als warmteoverdrachtsmedium wordt gebruikt. Secundair draagt een expansievat bij aan het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van een installatie door de systeemcomponenten optimaal te laten functioneren en beschermen.

Een standaard expansievat bestaat uit twee kamers, die van elkaar gescheiden zijn door een membraan. Bij de expansievaten van Spirotech is dit uitgevoerd als een hoogwaardige balg, waarbij het systeemwater volledig is omsloten. Hierdoor komt het systeemwater niet in contact met de plaatstalen wand van het vat, waardoor corrosie wordt vermeden. De ruimte in het balgmembraan dient daarnaast om volumeverandering van het water bij verwarming op te vangen. De voordruk in de gasruimte van het expansievat duwt het systeemwater terug in de installatie zodra het afkoelt.

Voor elke installatie

Spirotech biedt EVN veiligheidsexpansievaten voor gesloten warmwater-, verwarmings-, airconditionings- en koelwatersystemen volgens EN 12828 inclusief een balgmembraan om het water op te vangen. Het voordrukventiel zorgt ervoor dat de voordruk in het vat, in combinatie met de onderhoudsunit, eenvoudig en goed te controleren en in te stellen is. De EVN vaten zijn beschikbaar met een inhoud van 4 tot 140 liter met een maximale voordruk van 3 bar. Verder biedt Spirotech een uitgebreide range expansievaten voor woningbouw en utiliteit, in alle vormen en maten.

Dit artikel is gesponsord door Spirotech.