- Profiteer van de setprijs
- Warmtetechnieken
- NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
- Uitgebreide kennis
- Praktische oplossingen
Een oproep van een lezer van Vakblad Warmtepompen om tips te krijgen over hoe zijn Brink-luchtverwarmingssysteem van het gas af kan, leverde een hoos aan reacties op. Veel lezers bleken met dezelfde vraag te worstelen, maar gelukkig kwamen er ook reacties met alternatieven, waarbij een warmtepomp wordt ingezet. Die vindt u in dit overzicht, dat overigens nog verder wordt uitgebreid.
In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route bezocht ik onlangs vier woningen. Dat mensen hun woning openstellen voor onbekenden, vind ik op zich al bijzonder. Vooral in deze tijd, vermeld ik er als cliché maar even bij. Maar goed, woningeigenaren openen hun deuren niet voor niets, zo werd mij duidelijk.
Onlangs introduceerde Vaillant de aroTherm Split plus-warmtepomp. Ten opzichte van de voorganger heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is de warmtepomp stiller, efficiënter en gemakkelijker te installeren. En omdat onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen, is er meer oog voor de circulaire economie.
De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.
Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.
Alklima / Mitsubishi Electric heeft voor utiliteitsgebouwen verschillende soorten klimaatsystemen in het sortiment. Het gaat om VRF- en HVRF-systemen, en om warmtepompen. Welk systeem past het beste bij een specifieke klantvraag? Daan Bakker, consultant bij Alklima, gaat hierop in. Ieder project heeft zijn specifieke kenmerken; dé standaardoplossing bestaat niet.
Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?
Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.
Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.