Energie besparen met de bespaarboosters van Atlantic

Energie besparen met de bespaarboosters van Atlantic

Je hebt een woning en je wilt graag je gasverbruik en je energiekosten verlagen. Maar wat is nu de slimste oplossing voor jouw situatie? Atlantic heeft voor elke woning een antwoord. De all-electric lucht/water-warmtepompen van Atlantic zijn de energiezuinigste in de markt en met de warmtepompboilers kan je tapwater verwarmen op basis van buitenlucht en elektriciteit. Is all-electric nog niet mogelijk? Combineer dan je bestaande cv-ketel met een energiezuinige hybride warmtepomp.

Een slimme eerste stap: tapwater verwarmen met een warmtepompboiler

Verwarm je nu je tapwater met een cv-ketel of een traditionele elektrische boiler? Dan is een warmtepompboiler een slim alternatief. Het is een gasloze oplossing voor warm tapwater. Een warmtepompboiler onttrekt het grootste deel van de benodigde energie aan de omgevingslucht om het tapwater op te warmen tot 60°C. Elektriciteit is alleen nodig om de warmtepomp te laten functioneren. De elektrische steunverwarming wordt enkel geactiveerd als de warmtepomp niet aan de vraag kan voldoen.

Warmtepompboiler van Atlantic

Een warmtepompboiler van Atlantic verbruikt tot 70% minder energie dan een traditionele elektrische boiler. En dat alles zonder aan comfort in te boeten. De toestellen beschikken over tal van innovatieve functies en zijn compatibel met zonne-energie (fotovoltaïsche panelen of zonnecollectoren) en ketels (middels ingebouwde spiraalwisselaar).

Besparing warmtepompboiler versus traditionele elektrische boiler  

Stel dat je een gezin hebt met 4 personen en je gebruikt gemiddeld 180 liter warm water per dag dat je verwarmt met een traditionele elektrische boiler. Om deze hoeveelheid water op te warmen tot 50°C, heeft een gewone elektrische boiler een warmtevermogen van ca. 4 kWh per dag nodig. De warmtepompboiler Calypso verbruikt tot 70% minder elektrisch vermogen. Je winst is snel berekend:

Jaarverbruik traditionele boiler = € 0,40  x 4 kWh x 365 dagen = € 584 per jaar.

Jaarverbruik Calypso = € 0,40  x 1,2kWh x 365 dagen = € 175 per jaar.

Besparing: € 409 per jaar.

Besparing warmtepompboiler versus cv-ketel

Verwarm je je tapwater nog volledig met je cv-ketel? Dan is een overstap naar een warmtepompboiler een slimme oplossing om snel je gasverbruik te verminderen. Uitgaande van een huishouden met een verbruik van 1.200 m3 gas per jaar met een aandeel van 20% warm tapwater is de besparing als volgt:

Verbruik warm water via cv-ketel: 240 m3 x € 1,45 = €348 per jaar.

Verbruik warm water via warmtepompboiler: 549 kWh x € 0,40 = €220 per jaar.

Besparing: € 128 per jaar.

All-electric nog niet mogelijk? Ga voor een hybride oplossing

Niet in elke situatie kan je meteen overstappen naar een all-electric oplossing. In dat geval kan een hybride warmtepomp uitkomst bieden. Verwarm je nu je woning met een cv-ketel in combinatie met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming? Dan kan je met de hybride warmtepomp van Atlantic tot 60% op je gas te besparen. Hij past op elke cv-ketel en er zijn geen f-gas-handelingen nodig om hem te installeren.

In bestaande situaties is de ruimte voor een warmtepomp vaak een uitdaging, dus de oplossing moest compact zijn. Zo heeft de Aurea Hybride add-on geen binnenunit maar een controlbox waarmee de ruimte in je woning behouden blijft. De bijgeleverde slimme thermostaat is met een app te besturen.

Besparing met een hybride warmtepomp

Met de Aurea hybride add-on worden de cv-ketel en de warmtepomp efficiënt ingezet op de aspecten waar ze beide sterk in zijn. De cv-ketel brengt de woning in de vroege morgen op temperatuur (korte hoge energievraag) waarna de warmtepomp het over neemt om de woning gedurende de dag op temperatuur de houden (constante lage energievraag). Bij buitentemperaturen vanaf 5°C kan de warmtepomp zeer goed voor comfortabele warmte in uw woning zorgen.

Afhankelijk van de stroombron kan je 30% tot 90% minder CO2-uitstoot genereren en tot 60% van het gasverbruik voor verwarming reduceren. Bij temperaturen onder 5°C of een benodigde watertemperatuur boven de 55°C neemt de gasketel het over, waardoor het comfort wordt gewaarborgd. De cv-ketel blijft zorg dragen voor het warm tapwater zodat u zorgeloos kunt baden en douchen. Een gezin met 4 personen die zo’n 1.750 m3 gas verbruikt, bespaart al gauw €540 per jaar op de energierekening.

Ga er helemaal voor met een all-electric lucht/water warmtepomp

Wil je van het gas af en je woning volledig all-electric verwarmen? Ga dan voor een lucht/water-warmtepomp van Atlantic. Deze behoren tot de energiezuinigste in de markt en zijn kampioen op het vlak van COP-rendement bij vriestemperaturen. Neem de Alfea R32. Deze is speciaal ontworpen met het milieuvriendelijkere koudemiddel R32 dat ook nog eens betere thermische eigenschappen heeft.  Hij werd speciaal ontworpen om zo goed mogelijk aan de behoeften van thermisch comfort in nieuwbouw- en renovatiewoningen te voldoen.

De Alfea Extensa onderscheidt zich door een constant hoog rendement en een laag jaarverbruik aan elektrische energie. De warmtepomp heeft een constant hoog rendement, mede door de unieke coaxiale warmtewisselaar die ongevoelig is voor vuil. Dat maakt het systeem efficiënt en betrouwbaar. De Alfea produceert moeiteloos warm water van 55 °C zonder gebruik te maken van het elektrisch element als steunverwarming. 

Dit artikel is gesponsord door Groupe Atlantic Nederland

Edwin Ernste gaf recent een presentatie over F-gassen.

Edwin Ernste over F-gassen in zwaar weer

Dat de F-gassen in zwaar weer zitten, is de belangrijke conclusie van Edwin Ernste, directeur van Celsis in Apeldoorn. Tijdens zijn lezing op een...

ISSO-publicatie lucht/water-warmtepompen geactualiseerd 

ISSO-publicatie lucht/water-warmtepompen geactualiseerd

De ISSO-publicatie 98 'Lucht/water-warmtepompen in woningen' is geactualiseerd en onlangs verschenen. De actualisatie is volgens ISSO belangrijk...

Nieuwe hogetemperatuur-warmtepomp met koudemiddel CO₂: de voor- en nadelen

Nieuwe hogetemperatuur-warmtepomp met koudemiddel CO₂: de voor- en...

Het belangrijkste voordeel van de nieuwe warmtepomp met koudemiddel CO₂ die Vattenfall eind vorig jaar op de markt bracht, is dat hij hoge...

Doorsnede van een douchegoot-wtw.

Douche-wtw zorgt voor energie- en ruimtebesparing bij warmtepomp

Een douche-wtw onttrekt warmte aan het douche-afvoerwater, om er koud leidingwater mee voor te verwarmen dat naar de mengkraan en/of warmtepomp gaat....

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Onder de naam 'Propaan en warmtepompen: dit moet je weten' organiseert Alklima Mitsubishi Electric op 16 april een webinar. In drie kwartier wordt...

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de...

De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan...

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Een goede warmteverliesberekening vormt de basis om een warmtepomp van het juiste vermogen te kiezen. Maar wat is het juiste vermogen? Het vermogen...

Conex | Bänninger verraste de koeltechnische wereld een paar jaar geleden  met MaxiPro, een perssysteem voor koelleidingen.

Hardsolderen ter discussie bij toekomstig F-gassencertificaat

Voor een split-warmtepomp moeten koudemiddelleidingen verbonden worden. Dat kan met pers- en zelfs met insteekverbindingen. Dat maakt solderen...