All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen

All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen
Het NIBE-assortiment

Hybride warmtepompen voor bestaande bouw zijn populair. Toch is 'hybride' slechts een tussenstap op weg naar de eenvoudigste oplossing voor een gasloze toekomst: een All-Electric installatie. Elke lucht/water warmtepomp van NIBE is daarom 'af fabriek' All-Electric Ready, zodat overstappen naar gasloos op elk moment mogelijk is. En met de nieuwe binnenunit Prepaer maakt NIBE die overstap ook nog eens heel eenvoudig!

Hoewel je met een hybride warmtepomp meteen al fors kunt besparen op je gasverbruik, blijft in een hybride installatie altijd aardgas nodig. Om een installatie écht toekomstbestendig te maken, is het daarom verstandig om eerst te onderzoeken of een woning direct óf op termijn kan worden voorzien van een All-Electric installatie. Is de woning – ongeacht het bouwjaar – goed (na)geïsoleerd, dan is dit vaak het geval.

Goed alternatief: de tweestappenbenadering

Is een woning nú nog niet geschikt voor een All-Electric installatie, maar naar verwachting op redelijke termijn – bijvoorbeeld na het treffen van enkele praktische en betaalbare (isolatie)maatregelen – wel? Dan is het raadzaam om een hybride warmtepomp toe te passen die All-Electric Ready is. Alleen dán kan later namelijk relatief eenvoudig en voordelig worden overgeschakeld op een All-Electric installatie.

Maar ook in andere situaties is een tweestappenbenadering – eerst van gas naar hybride en later van hybride naar gasloos – een goed alternatief. Bijvoorbeeld wanneer een woningeigenaar zijn of haar investering wil spreiden of wanneer de cv-ketel nog te jong is om af te schrijven.
Daarnaast willen sommige woningeigenaren liever 1 of 2 jaar ervaren of de bestaande radiatoren hun woning wel voldoende kunnen verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur.

In al dit soort situaties bieden de All-Electric Ready hybride warmtepompen van NIBE het beste alternatief. Deze kunnen namelijk in eerste instantie worden ingezet in een hybride installatie en later – mét behoud van zowel de buitenunit als de binnenunit – snel en eenvoudig worden uitgebreid naar All-Electric. De lucht/water warmtepompen van NIBE werken perfect samen met elke combiketel, ongeacht merk en type. Alle NIBE warmtepompen en regelingen zijn bovendien standaard geschikt voor het aansluiten van een boiler die de warmtapwaterfunctie van de combiketel kan overnemen.

Overstappen naar All-Electric is overigens niet alleen gunstig voor het milieu, maar biedt ook diverse financiële voordelen. Zo kan de gasaansluiting vervallen, waardoor geen vastrecht meer hoeft te worden betaald. Daarnaast wordt het energielabel van de woning door de overstap verbeterd en dát resulteert in een aantrekkelijke waardestijging van de woning.

Voor lage én hogere temperaturen

Sinds 1984 geldt in Zweden de verplichting om cv-installaties voor nieuwe woningen op een cv-aanvoertemperatuur van maximaal 55 °C te ontwerpen. NIBE warmtepompen zijn dan ook ontwikkeld om – behalve met vloerverwarming – ook te kunnen verwarmen met gewone radiatoren. In bestaande bouw kunnen de lucht/water warmtepompen van NIBE – afhankelijk van het type buitenunit – zelfs ‘s winters langdurig een maximale cv-aanvoertemperatuur van 58 tot wel 70 °C leveren. Ze passen daarmee ook in Nederland uitstekend in bestaande woningen met vloerverwarming, ventilator-convectoren en/of radiatoren. NIBE ontwikkelt haar warmtepompen bovendien met het veeleisende Scandinavische klimaat als uitgangspunt, waardoor ze uitblinken in prestaties, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Slimme functies en handig online platform

Voor optimaal gebruiksgemak en comfort tegen de laagste mogelijke energiekosten beschikken de warmtepompen en binnenunits van NIBE over diverse slimme functies, waaronder Smart Price Adaption. Hiermee kan de warmtepomp anticiperen op dynamische energieprijzen, waardoor de energiekosten
worden geminimaliseerd. Consumenten kunnen bovendien gebruikmaken van myUplink, een handig online platform met aanvullende mogelijkheden voor bediening en uitlezing van hun NIBE warmtepomp via een pc of app. Voor installateurs biedt de speciale versie myUplink PRO daarnaast uitgebreide functies voor analyse en beheer op afstand.

Dit artikel is gesponsord door NIBE.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De woning van de familie Versijde in Capelle aan den IJssel.

Bewoner installeert warmtepomp zelf en deelt zijn ervaringen

Een woningeigenaar die een warmtepomp zelf installeert. Met een monoblock en technisch inzicht kan dat, zo bewees Kees Versijde, die zijn ervaringen in dit artikel deelt. "Een warmtepomp is maatwerk. Dat vraagt veel denkwerk." Ook van installateurs, maar die lieten volgens Versijde steken vallen. Daarom ging hij zelf aan de slag.

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

Enkele van de woningen in Petten. De individuele 
bodembronnen zijn aangelegd onder de voortuinen.

Bestaande corporatiewoningen van het gas met bodemwarmtepompen

Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

De opkomst van warmtepompen zorgt ook voor ontwikkelingen en innovaties bij andere bedrijven. Een voorbeeld is de Elytra van Burgerhout. Deze dakdoorvoer voor binnen opgestelde lucht/water-warmtepompen en warmtepompboilers combineert de aan en -afvoer van lucht en zorgt ervoor dat de schaduw op eventuele zonnepanelen wordt beperkt.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.