Enkele van de woningen in Petten. De individuele 
bodembronnen zijn aangelegd onder de voortuinen.

Bestaande corporatiewoningen van het gas met bodemwarmtepompen

Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.

De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Groningse woning gasloos: "duurzaamheid belangrijker dan...

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme investering in tijd en geld. Jan Knol en Gerda Kombrink gingen er drie jaar geleden echter mee aan de slag. Of ze de kosten ooit terugverdienen, vindt het stel niet interessant. "Het is veel belangrijker dat de aarde leefbaar wordt doorgegeven aan de generaties na ons."

Prijsverhouding stroom/gas maakt warmtepomp al dan niet rendabel

Prijsverhouding stroom/gas maakt warmtepomp al dan niet rendabel

De 'financiële rendabiliteit' van een warmtepomp wordt voor een groot deel bepaald door de verhouding tussen de gas- en stroomprijs. Goedkoop gas en/of dure stroom kan ertoe leiden dat de verbruikskosten van een warmtepomp hoger zijn dan die van een gasketel. In België leidt het ertoe dat warmtepompen financieel onrendabel zijn, blijkt uit recent onderzoek. De Nederlandse energieprijsverhouding is vooralsnog 'warmtepompvriendelijker', maar dat kan snel veranderen.

De woning uit 1650 van de familie Luteyn, die dankzij veel doorzettingsvermogen van het gas af kon.

Woning uit 1650 van het gas af? Het blijkt mogelijk.

De eerste zeven bedrijven die Sjoerd Luteyn benaderde om zijn slecht geïsoleerde woning uit 1650 te verduurzamen, zagen er geen heil in. Ze noemden het zelfs onmogelijk. De achtste dacht daar anders over. Zijn ideeën zijn inmiddels verwezenlijkt; met een all-electric warmtepomp is de woning gasloos gemaakt. Luteyn vertelt over het project en gaat in op de grootste tegenvaller: de ingewikkelde procedure om subsidie aan te vragen.

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."

'Snel vóór 2026 nieuwe cv-ketel in plaats van warmtepomp is financieel onverstandig'

'Snel vóór 2026 nieuwe cv-ketel in plaats van warmtepomp is...

Sommige woningeigenaren halen het vervangingsmoment van hun cv-ketel naar voren, om de plicht van een duurzaam alternatief in 2026 te omzeilen. Dit concludeert RTL Nieuws op basis van een rondgang langs installateurs, die aangeven dat hun klanten bang zijn voor de kosten van een warmtepomp. Vasthouden aan de cv-ketel kan de komende vijftien jaar echter duizenden euro's duurder uitpakken, rekent vergelijkingssite Slimster voor.

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10 ampère-woning' van warmtepompdistributeur Eplucon. In dit totaalconcept werken een warmtepomp, zonnepanelen, energieopslag en beheersysteem samen op basis van een '10 ampère-lantaarnpaalaansluiting'.

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor buitenopstelling bedoeld monoblock werd daarbij naar binnen gehaald. Met warmtebuffering wordt optimaal geprofiteerd van dynamische energieprijzen.

Per 1 februari geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting

Per 1 februari geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting

Huishoudens en andere kleinverbruikers die van het gas af kunnen vanwege de overstap op een warmtepomp, hoeven per 1 februari 2024 geen extra kosten meer te maken voor de verwijdering van hun gasaansluiting. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 12 december bekendgemaakt.

Het NIBE-assortiment

All-Electric Ready: Van gas naar gasloos in een of twee stappen

Hybride warmtepompen voor bestaande bouw zijn populair. Toch is 'hybride' slechts een tussenstap op weg naar de eenvoudigste oplossing voor een gasloze toekomst: een All-Electric installatie. Elke lucht/water warmtepomp van NIBE is daarom 'af fabriek' All-Electric Ready, zodat overstappen naar gasloos op elk moment mogelijk is. En met de nieuwe binnenunit Prepaer maakt NIBE die overstap ook nog eens heel eenvoudig!