'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

Voor een gezin dat zijn huis zo maximaal mogelijk wil verduurzamen, creëerde VBK Verwarming & Sanitair een slimme samenwerking van systemen. Het warmtepompsysteem van Nibe, de vloerverwarming en de zoneregeling evohome van Resideo. "De grootste winst is dat we met evohome de klant echt een nauwkeurige, ruimte-afhankelijke regeling aanbieden."

Jordy Ras, eigenaar en directeur van VBK Verwarming & Sanitair uit Krommenie, ziet de markt voor verduurzaming flink groeien. Steeds vaker willen woning- en gebouweigenaren stappen zetten om minder afhankelijk te worden van aardgas. “Nog lang niet altijd gaan mensen volledig van het gas af - een hybride oplossing is in onze ogen ook uitstekend - maar ze staan wel open voor warmtepompen en nieuwe afgiftesystemen. Wel heeft iedereen een belangrijke voorwaarde: niemand wil concessies doen aan het comfort. Wat logisch is. Vandaar dat wij de regeling en bediening van de installatie enorm belangrijk vinden. Om daarin nog beter te kunnen adviseren, hebben wij onze kennis vergroot en trainingen bij onder meer Resideo gevolgd.”

evohome Resideo

Schakelen van verwarmen naar koelen

Op die manier hebben Jordy Ras en zijn collega’s veel kennis over evohome opgedaan. “Het mooie van deze slimme zoneregeling is dat hij zeer goed werkt in combinatie met warmtepompsystemen. Je kunt vanuit evohome omschakelen van verwarmen naar koelen, én je kunt tot 12 verschillende zones apart aansturen voor verwarming of koeling.”

Volgens Jordy gebruikt hij het zoneregelsysteem op dit moment vooral bij woningen, maar hij ziet ook goede mogelijkheden in kleine tot middelgrote utiliteitsgebouwen. “Een mooi project dat wij afgelopen zomer hebben opgeleverd, is dat van een ruime hoekwoning in Wormer. Dit gezin betrok de woning begin 2021 en vroeg ons om een systeem te ontwerpen waarmee zij hun energieverbruik vergaand konden verduurzamen. Zij hadden al van de mogelijkheden van de warmtepomp gehoord, maar hadden misschien niet heel concreet voor ogen wat er nodig is om een huis geschikt te maken voor een warmtepomp.”

evohome Resideo

Overal vloerverwarming aangelegd

Op bezoek bij de familie Rozema in Wormer is goed te zien wat Jordy met zijn opmerking bedoelt. In de bestaande woning zijn tamelijk ingrijpende aanpassingen doorgevoerd.

“Wij hebben zowel op de begane grond als op de twee verdiepingen vloerverwarming aangelegd. Dat betekende op de begane grond en verdiepingen dat we de leidingen hebben ingefreesd en op de houten vloer boven de garage kozen we voor het Variotherm opbouwsysteem van Technea. Langs en achter de trap hebben we de nieuwe aanvoer- en retourleidingen voor warmte en koude gelegd. Op elk van de drie woonlagen installeerden we een verdeler met voor elke groep een regelventiel. In de garage, die aan het huis vastzit, plaatsten we de Nibe binnenunit, samen met twee buffervaten van elk 300 liter; één regelbuffer en één boiler voor sanitaire toepassing.”

evohome Resideo

Buiten, op een door struiken omgeven plek, staat de buitenunit. Op het dak is de verduurzamingsoperatie ook goed zichtbaar. Er zijn twee zonnecollectoren geïnstalleerd waarvoor in de garage een zonneboiler van 120 liter voor tapwater staat. Ook liggen er 20 pv-panelen met een opwekvermogen van 6kWpiek op het dak.

Eenvoudig en zeer begrijpelijk

De belangrijkste feature van evohome, zo vertelt Jordy, is het feit dat dit regelsysteem de warmtepomp heel gericht en ruimte-afhankelijk kan aansturen. Ook bewoner Klaas-Jan Rozema laat merken dat hij enthousiast is over de regeling. Hij moet evohome in het winterseizoen nog gaan ervaren, maar nu al kan hij via de bediening in combinatie met de vloerverwarming en de buffer ervoor zorgen dat de leefruimtes de hele zomer op een aangename temperatuur blijven.

“Het is een eenvoudig en goed te begrijpen bediening. Het display is overzichtelijk, zowel via het bedienpaneel als via de app. Wij hebben ze allebei in gebruik”, zo laat Klaas-Jan zien tijdens het bezoek aan de woning. “Op de slaapkamers, in de badkamer en de werkkamer van de familie hebben wij, puur voor het gemak, een Honeywell Home Round ruimtethermostaat opgehangen. Zo kunnen de gezinsleden ook direct in de ruimte de temperatuur aanpassen”, zegt Jordy.

“Al werkt dit natuurlijk langzaam. Omdat overal vloerverwarming ligt, kun je een ruimte niet even snel een paar graadjes warmer of koeler maken.” De installateur merkt overigens dat, zeker sinds de coronapandemie mensen dwong om thuis te werken, de vraag naar ruimte-afhankelijke temperatuurregeling flink toeneemt. “De marktkansen voor een systeem als evohome zijn erg gunstig. Het is niet moeilijk om mensen van de voordelen te overtuigen. Zij snappen dat, als alle andere gezinsleden van huis zijn, het beter is om bijvoorbeeld alleen de studeer- of werkkamer te verwarmen zonder dat het hele huis moet meedoen.”
evohome Resideo

Noodzaak voor goed inregelen

Bij VBK Verwarming & Sanitair, een bedrijf dat ruim 100 jaar geleden al is gestart met kolenkachels, merken ze dat de omslag naar warmtepompen goed is ingezet. “In onze showroom in Krommenie laten we dit ook zien”, vertelt Jordy. “Hier toonden we vroeger een wand met verschillende cv-ketels”, zo wijst hij naar een ruimte waar nu lege plekken zijn.

“We zijn druk bezig om hier de warmtepompsystemen te tonen, met name hybride systemen. Zeker in bestaande situaties, waar de eigenaar geen volledige verbouwing wenst, kunnen we met de hybride warmtepomp al een flinke besparing realiseren. Wel informeren we de bewoners over de noodzaak van goed inregelen en een slimme, bij voorkeur, ruimte-afhankelijke besturing.

Dat blijven lastige onderdelen om te verkopen. Maar wij vinden dat we een klant daarop moeten wijzen, om later geen comfortproblemen te krijgen. Met evohome, maar ook de andere slimme Honeywell Home oplossingen,  kunnen we in elke installatie een passende en energiezuinige oplossing aanbieden. In vergelijking met goedkopere merken, leveren de systemen van Resideo praktisch geen nazorg of storingen op.

Dit artikel is gesponsord door Resideo

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een...

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen...

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het...

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden...

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod...

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse...

Het inpandige zwembad met wellness is tijdens de renovatie all-electric geworden.

Warmtepomp Wolf: ook geschikt voor verwarmen privé-zwembad

Hij is geluidsarm, betrouwbaar, efficiënt en heeft een bovengemiddeld hoog rendement: de CHA-16/20 monoblock, de nieuwste warmtepomp van Wolf. Zeer...