Gesponsord

Waarom de heel stille Hybrox 16 warmtepomp perfect is voor dit kerkgebouw

Waarom de heel stille Hybrox 16 warmtepomp perfect is voor dit kerkgebouw

Ruim een jaar geleden werd Harrold Hofsink gevraagd om mee te denken in de verduurzaming van een kerk in Lemelerveld. Een lastig plaatje, vooral ook omdat de toekomstige warmtepomp heel stil moest zijn. Dankzij de installatie van twee krachtige en stille Hybrox 16 warmtepompen van Alpha Innotec wordt het kerkgebouw duurzaam verwarmd. Een bijzonder project en een mooie samenwerking tussen opdrachtgever, Cius Warmtepomptechniek, Morrenhof-Jansen installatiebedrijven en Nathan.

Voor Harrold Hofsink, directeur van Cius Warmtepomptechniek, is verduurzaming al ruim twintig jaar dagelijkse kost. “De warmtepomptechniek trok me direct aan,” vertelt hij. “Het mooie is dat de vakgebieden als koeltechniek, regeltechniek en hydrauliek combineert. Juist die combinatie maakt het uitdagend en interessant.” Cius is inmiddels uitgegroeid tot een team van zestien specialisten, met een sterke focus op duurzame innovatie.

Al direct werd een samenwerking met Nathan gestart, vertelt Hofsink. “Ik heb veel servicewerk voor ze gedaan en jaren later zitten we nog steeds met Nathan om tafel, bijvoorbeeld voor productontwikkeling. Nathan is onder andere fabrieksimporteur van alpha innotec en agent in de Benelux voor Uponor. In die hoedanigheid denken ze mee in totaaloplossingen voor duurzame klimaattechniek.”

Frank van Pijkeren, werkvoorbereider bij Cius Warmtepomptechniek, naast nieuwe Hybrox toestellen in Lemelerveld
Frank van Pijkeren, werkvoorbereider bij Cius Warmtepomptechniek, naast nieuwe Hybrox toestellen in Lemelerveld

Gasloze kerk

Begin dit jaar heeft Cius aansluiting gezocht bij de Vesting Groep, vertelt Hofsink. “Dit maakte het voor mij mogelijk om vooral te doen waar ik goed in ben en dat is techniek en alles wat daar mee te maken heeft. In ben continu bezig met de vernieuwing in de markt en verdiep me er in wat er aan nieuwe innovaties, en producten aan zit te komen.”

Via Morrenhof-Jansen installatiebedrijven kwam de kerk in Lemelerveld ter sprake. De kerk wilde van het gas af. Hofsink: “Ik heb eens een rondje rond de kerk gedaan en in samenspraak hebben we een plan gemaakt. We hebben gekeken naar opstelling, afstand tot de gevel, luchtstromen, en geluidsdruk, echt alles om hinder te voorkomen. Daar moet je samen goed over nadenken.”

Duurzaamheid tonen

Dat klinkt eenvoudiger en simpeler dan de werkelijke situatie. Er waren specifieke eisen waaraan voldaan moest worden. “Het gebouw is door een architect ontworpen en die heeft inspraak. In eerste instantie hadden we bedacht om de installaties te laten zien, want als je als kerk met duurzaamheid bezig bent, mag je daar best trots op zijn.”

Maar dat was geen optie. Er werd een dakzijde toegewezen voor de installaties. Op zich geen probleem, wist Hofsink. “Maar aan die kant van het dak zit een hospice. En geluidsoverlast dat voortgebracht wordt door de warmtepomp is niet wenselijk. Het uitgangspunt was om een reguliere warmtepomp te nemen, maar dan moesten we de units ergens anders plaatsen en dat brengt weer veel leidingwerk - en kosten - met zich mee. Toen bedacht ik me dat de Hybrox 16 van alpha innotec een goede kandidaat kon zijn.”

Uitdaging

Door geregeld contact met Nathan, naar aanleiding van een succesvolle pilot die Nathan heeft gedaan, wist Hofsink al lang voor de introductie wat de mogelijkheden waren van de krachtige Hybrox 16. “De Hybrox 16 is zo’n 2-3 dB stiller dan de meest geruisloze warmtepompen die er nu op de markt zijn. Twee of drie dB lijkt weinig, maar is in geluid heel veel.”

Installatiegemak

De Hybrox 16 installeren is plug and play, legt Hofsink uit. “We hebben twee Hybrox 16 toestellen in cascade staan. Daarmee hebben we een maximaal verwarmingsvermogen van 26 kW bij A-7/W35. De warmtepompen werken in combinatie met een binnendeel, waar ook elektrische elementen, een expansievat en een regelaar in zit. Eigenlijk een complete binnenunit. De beide leidingen van de Hybrox lopen naar de binnenunit en vervolgens naar het buffervat. Het is relatief simpel. Hier lag de aandacht vooral op de filtering van het water, omdat het een bestaande installatie is waar wat staal in zit. We passen magneetfiltering toe en waterbehandeling.”

Kerk

De kerk herbergt zo’n twee à driehonderd bezoekers. Als basisverwarming wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming. Om snel op te warmen hadden ze heteluchtverwarming. “Dat hebben we laten vervallen. Want alleen met je vloerverwarming red je het nu al. Als er honderd mensen binnenkomen dan komt er honderd keer 100 watt binnenlopen. Zo’n gebouw warmt dan al iets aan. In de basis kunnen we de vloerverwarming daarmee op 18-19 graden houden.”

“Dankzij de installatie van de Hybrox 16 is de kerk niet alleen van het gas af, maar ook onderhoudsvriendelijk én energiezuinig. Ze zijn klaar voor de toekomst,” sluit Hofsink af.

Dit artikel is gesponsord door Nathan.

NIEUW: ENTRA

Haal meer uit de energietransitie met ENTRA, platform voor duurzaamheidsmanagers en professionals. Onafhankelijk, actueel en altijd gericht op oplossingen.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen