Hybride als tussenschakel op het pad naar all-electric

Hybride als tussenschakel op het pad naar all-electric

De hybride warmtepomp wordt voor het terugdringen van het gasverbruik in de bestaande bouw vaak gebracht als dé oplossing. In de ogen van Rudy Grevers van Alklima/Mitsubishi Electric is dat onterecht. Veel beter kan een hybride systeem dienen als hulpmiddel om uiteindelijk tot all-electric te komen.

“Hoe gaat dat tegenwoordig? Mensen willen hun gasverbruik terugdringen en kiezen voor een klassiek hybride warmtepompsysteem. Het huis wordt hierbij deels via de warmtepomp verwarmd en het tapwater wordt altijd via de ketel op temperatuur gebracht”, vat Grevers samen. En daar wringt volgens hem de schoen. “Dat tapwater kan met een klassieke hybride installatie nooit met de warmtepomp worden verwarmd. Bovendien dekt de installatie nooit volledig de verwarmingsvraag. Je hebt bij dit systeem dus altijd de ketel nodig.”

‘Oplossingen voor de korte termijn’

Veel bestaande hybride systemen zijn volgens Grevers daarom oplossingen voor de korte termijn. Alklima/Mitsubishi Electric kiest daarom een andere weg. “Met All-Electric Ready werk je stapsgewijs naar volledig elektrisch verwarmen en de volledig elektrische productie van warm tapwater toe. Wat daarbij de eerste stap is, hangt af van de maatregelen voor energiebesparing die al in de woning zijn getroffen.”

Toekomstbestendige eerste stap

Grevers vervolgt: “Er is bijvoorbeeld een instapmodel waarbij de ketel voorlopig een rol blijft spelen voor onder meer het tapwatergebruik. Met een doorpakmodel wordt direct ook de tapwatervoorziening door middel van de warmtepomp verzorgd. Maar met welk model men ook begint: met onze oplossingen maken bewoners altijd een toekomstbestendige stap.”

Hybride: een van de schakels

Volgens Grevers kan in bestaande bouw op die manier, dus via een stappenplan, efficiënt naar een all-electric-oplossing worden gewerkt. Een (tijdelijke) hybride opstelling is daarbij een van de schakels. “Ik vind dat er te veel focus ligt op het hybride model zonder dat er verder wordt gekeken. Daarom doe ik ook een oproep; een beetje meer ambitie mag best. Willen we de klimaatdoelen halen, dan zullen echt meer woningen nu al langzaamaan van het gas af moeten. En dat is prima mogelijk, met All-Electric Ready.”

Meteen een volwaardige warmtepomp

Aan de basis van het stappenplan ligt een volwaardige warmtepomp, zoals een Ecodan lucht-/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric. Die is volgens Grevers ontwikkeld voor hoofdverwarming onder strenge winterse omstandigheden. “Dat maakt dat je ten opzichte van klassieke hybride systemen grotere besparingen op aardgas kunt realiseren. En met dezelfde warmtepomp kun je op een later moment helemaal van het gas, omdat hij voldoende vermogen heeft om all-electric te worden ingezet. Dat is duurzaam en toekomstgericht.”

Lees meer over