Zwalkend beleid

Zwalkend beleid

Om ervoor te zorgen dat woningeigenaren met vertrouwen aan de slag gaan met verduurzaming, is stabiel overheidsbeleid nodig. Dat is echter ver te zoeken. Daar komt bij dat mensen gevoeliger lijken voor geld dan voor de gedachte dat we het klimaat verklooien. De overheid moet daarom - met stabiel beleid - zorgen voor kortere terugverdientijden van warmtepompen.

De juiste warmtepomp kiezen vereist meer informatie

De juiste warmtepomp kiezen vereist meer informatie

Op websites van leveranciers is weinig technische informatie over warmtepompen te vinden. Dat vind ik bijzonder, want een installateur die een warmtepomp gaat kiezen, moet bepaalde details weten. Niet alleen om de warmtepomp goed te kunnen installeren, maar ook om de beste keuze op het gebied van prijs/kwaliteit en prestatie te maken. Met de informatie die op de websites staat, gaat dat helaas niet lukken.

Oplossingen voor netcongestie

Oplossingen voor netcongestie

Op de VSK, die in februari plaatsvond in Utrecht, kon je weer struikelen over de warmtepompen. En het aanbod was gevarieerd: van hybride tot bodemsystemen en van ventilatiewarmtepompen tot PVT-systemen. Wat daarbij opvalt, is dat veel leveranciers in hun systemen een oplossing voor het probleem van netcongestie zien.

Netcongestie, ook in een rijk land

Netcongestie, ook in een rijk land

Om de energietransitie succesvol te laten verlopen, is er meer nodig dan het duurzaam opwekken van stroom. Als het elektriciteitsnet niet wordt verzwaard en apparaten niet slimmer met elkaar samenwerken, loopt de boel vast en dreigt er stroomuitval. Tijdens een vakantie in Egypte maakte ik dat laatste een paar keer mee. De vraag is of we het in Nederland straks beter voor elkaar hebben.

Koude periode als praktijktest

Koude periode als praktijktest

We hadden begin dit jaar eindelijk weer een aantal koude dagen. Ik kan daar altijd naar uitkijken. Niet alleen omdat ik een fervent schaatser ben, maar ook omdat het een goed moment is om warmtepompen aan een echte praktijktest te onderwerpen.

Crompouce en handjes

Crompouce en handjes

De woorden 'crompouce' en 'handjes' hebben op het oog weinig met elkaar te maken. Ik zie echter wel degelijk een overeenkomst: zoals supermarkten hun hybride tompoucecroissant niet langer 'crompouce' noemen, zou de installatiesector afscheid moeten nemen van de term 'handjes'.

Adviseren en vakmanschap

Adviseren en vakmanschap

Veel eindgebruikers die een warmtepomp overwegen, hebben al de nodige kennis op zak. Installateurs moeten goed beslagen ten ijs komen om ook deze klanten te overtuigen, stelt Rimme van der Ree, directeur van Klimaatexpert.com. Dat draagt er ook aan bij dat opdrachten echt goed worden uitgevoerd, wat belangrijk is voor het imago van de warmtepomp.

Alternatieven voor vloerverwarming

Alternatieven voor vloerverwarming

Het meest gangbare afgiftesysteem voor een warmtepomp is vloerverwarming. Toch is er ook een heel aantal alternatieven, zoals LT-convectoren, fancoils en airco. Voor elk soort woning en elke wens is wel een geschikte oplossing voorhanden, aldus Uko Reinders, hoofdredacteur van Vakblad Warmtepompen.

Windmolens voor warmtepompen

Windmolens voor warmtepompen

Het verduurzamen van Nederland met warmtepompen en zonnepanelen lijkt de goede kant op te gaan, maar er zit een flinke adder onder het gras: de disbalans tussen opgewekte zonne-energie en het gelijktijdige gebruik van die energie. Rimme van der Ree, directeur van Klimaatexpert.com, laat een proefballonnetje op om bij te dragen aan een oplossing.

'De compressor in de binnenunit heeft belangrijke voordelen'

'De compressor in de binnenunit heeft belangrijke voordelen'

In zijn redactionele commentaar voor Vakblad Warmtepompen gaat hoofdredacteur Uko Reinders in op twee bijzondere warmtepompsystemen. Bijzonder aan deze systemen van Eplucon en Weishaupt is dat de compressor zich in de binnenunit bevindt. Een oplossing met belangrijke voordelen.