Martijn Louws
redacteur
redacteur
De detailhandel doet massaal de toegangsdeuren dicht om energie te besparen. Maar is dat wel de beste keuze? Binnenklimaat Nederland vraagt het zich af. In een position paper pleit de branchevereniging voor de toepassing van een luchtgordijn, dat aan de ene kant zorgt voor een warm welkom voor consumenten en aan de andere kant energie bespaart voor de ondernemers.
Mede door corona is er de afgelopen jaren veel meer aandacht gekomen voor het binnenklimaat. Dat heeft geresulteerd in nieuwe initiatieven, zoals de komst van de verplichte CO₂-meter in schoollokalen en de opening van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek voor de utiliteit. Maar er moet nog steeds een hoop gebeuren, zo blijkt uit een rondgang in de markt. Toine van den Boomen van Systemair: "Ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor de relatieve luchtvochtigheid in ruimtes."
Van ketel naar 'ketel en warmtepomp' naar alleen 'warmtepomp': dat is de route die NIBE Energietechniek voorstaat. De praktijk wijst uit dat het kan, ook bij woningen die 'slechts' redelijk zijn geïsoleerd, stelt Leo Bestman van NIBE.
De geluidsproductie, ruimtegebrek, bestaande hogetemperatuur-afgiftesystemen: het zijn struikelblokken voor de toepassing van all-electric oplossingen in de bestaande bouw. Nefit Bosch denkt daarom out-of-the-box en heeft een dakwarmtepomp op propaan ontwikkeld.
Itho Daalderop is naar eigen zeggen marktleider in grondgebonden warmtepompsystemen voor nieuwbouwwoningen. Daarnaast timmert de fabrikant aan de weg in de bestaande bouw, met een aangepaste all-electric-oplossing die gebruikmaakt van bodemenergie in combinatie met het bestaande afgiftesysteem. Niek de Jong van Climate for Life groep (waar Itho Daalderop onder valt) ziet in het zogenoemde 'Warmtepompnet' een oplossing voor de toekomst.
Nederland moet afscheid nemen van aardgas en op grote schaal overstappen naar fossielvrije verwarming. Volgens Rick Bruins van Remeha is de hybride warmtepomp in combinatie met groen gas of waterstof daarbij een kansrijke mogelijkheid.
De hybride warmtepomp wordt voor het terugdringen van het gasverbruik in de bestaande bouw vaak gebracht als dé oplossing. In de ogen van Rudy Grevers van Alklima/Mitsubishi Electric is dat onterecht. Veel beter kan een hybride systeem dienen als hulpmiddel om uiteindelijk tot all-electric te komen.
Het concept monoblock ontwikkelt zich snel. Het rendement van dit type warmtepomp is inmiddels flink verbeterd, de geluidsproductie verlaagd en sommige monoblocks kunnen aanvoertemperaturen tot wel 80 graden realiseren. Tegelijkertijd blijven het relatief grote apparaten.
Bij de plaatsing van een warmtepomp of airco is het niet alleen cruciaal dat alles goed wordt geïnstalleerd en functioneert. Het is ook belangrijk dat het geluid van de buitenunit binnen de eisen valt. Veel installateurs moeten hun weg daarin nog vinden, maar ze worden geholpen door hun leveranciers.
Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alkima Mitsubishi Electric, vindt de hybride warmtepomp niet zaligmakend. "Hybride oplossingen zijn een eerste, goede stap. Maar uiteindelijk moeten we allemaal van het gas af. Daarom geloven wij meer in 'all-electric ready', waarbij de hybride oplossing de eerste stap is naar volledig gasloos."