Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.
Zes jaar geleden ontstond bij Jan en Annie Stelma het idee om het riviertje naast hun oude woning als bron voor een warmtepomp te gebruiken. Samen met een installateur bedacht en fabriceerde Jan met tyleenslangen en steigerbuizen een warmtewisselaar voor in het water. Het werd een succesvol pioniersproject dat naar volle tevredenheid draait.
Oppervlaktewater als bron voor warmtepompen lijkt eenvoudig, maar een vergunning verkrijgen is erg lastig. Wat zijn de kansen en wat zijn de valkuilen? En wat is er mogelijk met koeling? Is daar een dubbel systeem met wko voor nodig? We beantwoorden 13 vragen over dit onderwerp.
Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.
Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.
De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.
Met een warmtepomp wordt energie uit buitenlucht naar binnen gebracht, waardoor een ruimte opwarmt. Maar andersom kan een warmtepomp ook energie naar buiten verplaatsen, waardoor een ruimte dus afkoelt. En met een bodemsysteem kan gekoeld worden door direct circulatiewater direct in de bodem te koelen. Hier vindt u een overzicht van de artikelen over koelen met een warmtepompsysteem.
Warmtepompen met propaan maken een enorme opmars door. De reden is de afbouw van f-gassen; daar heeft propaan geen last van. Met de brandbaarheid heeft het koudemiddel evenwel een eigenschap die aandacht vraagt. Om deze reden wordt propaan bijvoorbeeld alleen in monoblocks toegepast. Meer over propaan-warmtepompen vindt u in dit overzichtsartikel.
Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor buitenopstelling bedoeld monoblock werd daarbij naar binnen gehaald. Met warmtebuffering wordt optimaal geprofiteerd van dynamische energieprijzen.
Niet van het gas af, maar van het dure warmtenet. Koen Zweers uit Tiel waagde de overstap naar een all-electric warmtepomp en is nu bevrijd van dure gigajoules. Er is nog wel één hindernis te nemen: het verwijderen van de warmtenetaansluiting. Dat gaat hem 4.200 euro kosten.
Onderhoud aan lucht/water-warmtepompen lijkt nog in de kinderschoenen te staan. Leveranciers zwijgen het veelal dood in installatie- en servicehandleidingen. Heeft een lucht/water-warmtepomp dan helemaal geen onderhoud nodig? "Een warmtepomp is niet onderhoudsvrij."