Uko Reinders
Hoofdredacteur Vakblad Warmtepompen
Hoofdredacteur Vakblad Warmtepompen
Vanwege de herziening van de Europese F-gassenverordening gaat de certificering voor het werken met koudemiddelen veranderen. Daarbij komt er naast de verplichte certificering voor het werken met F-gassen ook een verplichte certificering voor het werken met natuurlijke koudemiddelen. Hierbij gaat het om ammoniak, CO₂ en koolwaterstoffen, waaronder propaan en isobutaan. De veranderingen gaan op 25 september 2025 in, zo melden STEK en de NVKL.
De warmtepompmarkt in Europa staat fors onder druk, maar dat gaat volgens Daikin veranderen. Zo verwacht het bedrijf dat er tegen 2030 jaarlijks 250 procent meer warmtepompen worden verkocht dan in het afgelopen jaar. De directieleden van de marktleider deelden hun visie tijdens een persconferentie op de vakbeurs ISH in Frankfurt.
In China worden veel warmtepompen geproduceerd die onder een Europees of Japans merk bij ons op de markt worden gebracht. De Chinese fabrikanten Hien en Outes willen ze echter ook onder hun eigen merknaam op de Europese markt verkopen. Het zijn twee grote fabrikanten, die op de ISH in Frankfurt met enorme stands hun ambities duidelijk maakten.
Op de Duitse vakbeurs ISH presenteerde Mitsubishi Electric een reeks nieuwe airconditioners. Bijzonder aan de serie is het koudemiddel propaan; dat wordt nog niet veel in airco's toegepast. De reden is de brandbaarheid. Om de veiligheid van de airco's te garanderen, zijn verschillende verschillende maatregelen getroffen.
Om vooraf de geluidsdruk van warmtepompen en airconditioning op de perceelgrens te bepalen, bestaat er een officiële rekentool. Daarin moet het maximale geluidsvermogen van het toestel worden ingevuld, maar die informatie verstrekken fabrikanten niet*. Ze geven er hun eigen invulling aan, waardoor de uitkomsten van de rekentool rammelen.
ATAG Verwarming is vooral bekend van de cv-ketels, maar was in het roerige verleden ook actief in andere producten, zoals fornuizen, verlichting en fietsen. Het ATAG van vandaag richt zich op duurzame verwarming, met daarin een centrale rol voor warmtepompen en toch ook voor de cv-ketel. Hoe pakt het bedrijf uit Lichtenvoorde deze transitie aan?
De warmtepomp op een dakkapel van een woning zorgde voor een storend bromgeluid in de kamer eronder. Egon Janssen bedacht een eenvoudige oplossing, waardoor het geluid nu niet meer hoorbaar is. Ook bedacht de technische ingenieur een oplossing om bij de warmtepomp te komen. Ondanks de oplossingen betwijfelt Janssen of de dakkapel een geschikte plek voor een warmtepomp is.
Om het geluid van warmtepompen te dempen, is het plaatsen van een omkasting een bekende oplossing. Er is echter een nieuw product op de markt met een geluidscherm aan alleen de voorkant en zijdes van de buitenunit. Dat zorgt voor een lagere prijs, maar zal in veel gevallen toch voldoende demping opleveren om alsnog binnen de geluidsnorm op de erfgrens te blijven.
Kades zijn er om oevers te beschermen, maar ze kunnen daarnaast ook als bron van water/water-warmtepompen worden gebruikt. Dat kan zowel voor individuele woningen, als voor de utiliteit en collectieve systemen. Energiedamwand Nederland heeft er producten voor ontwikkeld.
Carrier heeft met de AquaSnap 61AQ een serie van acht lucht/water-warmtepompen op de markt gebracht. Ze zijn modulerend, kunnen naast verwarmen ook koelen, en ze gebruiken propaan als koudemiddel. De kleinste capaciteit is 40 kW, de grootste 140 kW. En in een cascadeopstelling kan 560 kW worden bereikt. Bij een presentatie van de nieuwe warmtepomp gaven directieleden tekst en uitleg, bijvoorbeeld over waarom de keuze op propaan viel.