Uko Reinders

Hoofdredacteur Vakblad Warmtepompen

Buitendeel van de nieuwe VRV van Daikin met CO2 als koudemiddel.

Primeur van Daikin: VRV met koudemiddel CO2

Daikin introduceert als eerste fabrikant ter wereld een VRF-systeem met het koudemiddel CO2. Het bedrijf beschouwt het nieuwe klimaatsysteem, dat bij Daikin VRV heet, als een installatie voor de toekomst. Voor de komende jaren verwacht Daikin dat het koudemiddel R32 bij VRV de dienst zal uitmaken.

Woningeigenaren werken voortvarend aan verduurzaming

Woningeigenaren werken voortvarend aan verduurzaming

In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route bezocht ik onlangs vier woningen. Dat mensen hun woning openstellen voor onbekenden, vind ik op zich al bijzonder. Vooral in deze tijd, vermeld ik er als cliché maar even bij. Maar goed, woning­eigenaren openen hun deuren niet voor niets, zo werd mij duidelijk.

Vaillant presenteerde de nieuwe warmtepomp in 
oktober op Vakbeurs Energie in Den Bosch.

Nieuwe split-warmtepomp van Vaillant onder de loep

Onlangs introduceerde Vaillant de aroTherm Split plus-warmtepomp. Ten opzichte van de voorganger heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is de warmtepomp stiller, efficiënter en gemakkelijker te installeren. En omdat onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen, is er meer oog voor de circulaire economie.

Groupe Atlantic Nederland toonde begin dit jaar op vakbeurs VSK de nieuwste efficiënte verwarmingsoplossingen van Fujitsu.

Acht vragen over verwarmen met lucht/lucht-warmtepompen

Verwarmen met lucht/lucht-warmtepompen / aircoheaters is in opkomst. Maar ook als hoofdverwarming? En hoe comfortabel en efficiënt is deze manier van verwarmen? Dat zijn enkele van de acht vragen die door specialisten van Fujitsu-leverancier Groupe Atlantic Nederland worden beantwoord.

Industriële warmtepomp maakt 200 °C door comprimeren van stoom

Industriële warmtepomp maakt 200 °C door comprimeren van stoom

De temperaturen die industriële warmtepompen kunnen maken worden steeds hoger. Dat bleek tijdens de afgelopen Chillventa in Neurenberg, een belangrijke internationale beurs voor koudetechniek. Het bedrijf Rockshell uit India daarbij op met een warmtepomp die door het comprimeren van stoom 200 °C kan maken.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij  lange leidingen

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij lange leidingen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.

Over overheden die markten verstoren en zo  bedrijven in de problemen brengen

Over overheden die markten verstoren en zo bedrijven in de problemen...

Overheden die met beleid markten verstoren en bedrijven in de problemen brengen. Je ziet het overal, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Voedseldonaties van rijke landen kunnen een hongersnood voorkomen, maar zorgen ook voor lage prijzen, waardoor lokale boeren niets meer verdienen. En je ziet het nu in Nederland, waar de overheid de warmtepomp opeens minder aantrekkelijk maakt. Bedrijven hebben daardoor voor niets in capaciteit geïnvesteerd. Dat betekent een forse aderlating.

Vloermodel airco in opmars vanwege verwarmen

Vloermodel airco in opmars vanwege verwarmen

Een standaard airco heeft een binnenunit die tegen het plafond hangt. Maar dat is aan het veranderen, zo bleek op de Duitse beurs Chillventa. Daar werden opvallend veel vloer-/wandmodellen getoond. De reden van de opmars van dit soort units is dat airconditioners steeds meer worden gebruikt om ook te verwarmen.