Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

s

Alles over oppervlaktewater als bron warmtepompen (aquathermie)

Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.

De wisselaar van de warmtepomp wordt in de rivier gelegd.

Oude woning heeft warmtepomp met wisselaar in rivier

Zes jaar geleden ontstond bij Jan en Annie Stelma het idee om het riviertje naast hun oude woning als bron voor een warmtepomp te gebruiken. Samen met een installateur bedacht en fabriceerde Jan met tyleenslangen en steigerbuizen een warmtewisselaar voor in het water. Het werd een succesvol pioniersproject dat naar volle tevredenheid draait.

Aquathermie bij Loosdrecht: waterplas als warmtepompbron

Aquathermie bij Loosdrecht: waterplas als warmtepompbron

Oppervlaktewater als warmtepompbron wordt in Nederland nauwelijks toegepast, maar aquathermie blijkt prima te werken. Dat is de ervaring van Huub Goossens uit het waterrijke Loosdrecht, die zelf het initiatief nam. Een bodemwarmtepomp van 9 kW is gekoppeld aan twee oppervlaktewater-warmtewisselaars van elk 6 kW.

Onderzoek: grootschalige aquathermie met wko is haalbaar

Onderzoek: grootschalige aquathermie met wko is haalbaar

Bij aquathermie wordt oppervlaktewater als bron voor een warmtepomp gebruikt. Dit kan bij een individuele woonark worden toegepast, maar ook om een warmtenet te voeden waarmee een woonwijk gasloos wordt gemaakt. Voor gemeenten is het echter de vraag of dit laatste economisch haalbaar is. Onderzoek in opdracht van de Provincie Utrecht geeft een bevestigend antwoord. Als aquathermie daarbij wordt gecombineerd met wko levert dat nog extra voordeel op.

Warmtewisselaar warmtepomp in drijfbak woonboot

Warmtewisselaar warmtepomp in drijfbak woonboot

Warmtepompen zijn in woonarken al jaren gemeengoed. In het drijvende betonnen casco kunnen eenvoudig leidingen worden ingestort waarmee energie wordt onttrokken aan het oppervlaktewater. Een water/water-warmtepomp doet de rest. Aquathermie in de praktijk.

Drijvend kantoor in Rotterdam wint Europese warmtepomp-award

Drijvend kantoor in Rotterdam wint Europese warmtepomp-award

Onlangs werden tijdens het Forum van de European Heat Pump Association (EHPA) de Heat Pump City of the Year-awards uitgereikt. Ook twee Nederlandse projecten vielen in de prijzen. Zo ging de 'Out of the Box Heat Pump Award' naar het Floating Office Rotterdam, een drijvend kantoor dat wordt verwarmd en gekoeld met behulp van oppervlaktewater.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

'Aquathermie vooral kansrijk in stedelijke gebieden'

'Aquathermie vooral kansrijk in stedelijke gebieden'

Een van de onderwerpen op het programma van het Nederlands Warmtepomp Congres dat plaatsvindt op 14 oktober, is de toepassing van aquathermie. Toke van den Hemel, aquathermie-expert bij IF Technology, gaat in haar presentatie in op de potentie, kansen en uitdagingen van deze techniek. In dit mini-interview licht ze vast een kleine tip van de sluier.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Kwekerij Koppert Cress innovatief met warmte uit sloot en middentemperatuuropslag

Kwekerij Koppert Cress innovatief met warmte uit sloot en...

In september werd Rob Baan van kwekerij Koppert Cress verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020. De kweker van exclusieve microgroenten is voorvechter van gezonde voeding, maar ook van duurzaam produceren. Innovatief projectleider Bart van Meurs brengt dat in de praktijk. Niet alleen met warmtepompen, maar ook met innovaties als middentemperatuuropslag (mto) in plaats van wko, en warmte uit een sloot.<BR><BR>Tekst: Uko Reinders

Aquathermie uitgelegd in 13 vragen en antwoorden

Aquathermie uitgelegd in 13 vragen en antwoorden

Oppervlaktewater als bron voor warmtepompen lijkt eenvoudig, maar een vergunning verkrijgen is erg lastig. Wat zijn de kansen en wat zijn de valkuilen? En wat is er mogelijk met koeling? Is daar een dubbel systeem met wko voor nodig? We beantwoorden 13 vragen over dit onderwerp.