- Profiteer van de setprijs
- Bespaar € 31
- NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
- Uitgebreide kennis
- Praktische oplossingen
Warmtepompen met propaan maken een enorme opmars door. De reden is de afbouw van f-gassen; daar heeft propaan geen last van. Met de brandbaarheid heeft het koudemiddel evenwel een eigenschap die aandacht vraagt. Om deze reden wordt propaan bijvoorbeeld alleen in monoblocks toegepast. Meer over propaan-warmtepompen vindt u in dit overzichtsartikel.
Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.
Bij binnenopstelling van een warmtepomp met meer dan 150 gram propaan moet aan extra veiligheidseisen worden voldaan. Met die limiet blijft het vermogen van water/water-propaanwarmtepompen beperkt tot 6 kW. De ecoGEO+ PRO Basic en Compact van Ecoforest halen nu als eerste water/water-propaanwarmtepompen een vermogen tot 16 kW. Dit is mogelijk door toepassing van een apart compressorcompartiment, waarmee een grotere koudemiddelvulling is toegestaan.
De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan daardoor een directe vervanger van de gasketel zijn. Maar fabrikanten zwijgen over de COP en het afgegeven vermogen bij zo'n hoge aanvoertemperatuur. Dat die COP niet erg hoog is, zal daarbij een rol spelen.
Steeds meer warmtepompen maken gebruik van het klimaatvriendelijke koudemiddel propaan. Vanwege vereiste veiligheidsmaatregelen bij een koudemiddelvolume van meer dan 150 gram propaan zijn bijna alle modellen - op een enkele uitzondering met een klein vermogen na - alleen geschikt voor buitenplaatsing. Met een prototype dat een kleiner koudemiddelvolume heeft, maakt het Duitse Fraunhofer Instituut het nu voor fabrikanten mogelijk om ook wat grotere (bodem)warmtepompen voor binnenopstelling aan te bieden.
Enkele maanden geleden introduceerde Galletti een range luchtgekoelde koelmachines en warmtepompen op propaan, met vermogens van 35 tot 65 kW. Met het natuurlijke koudemiddel anticipeert de Italiaanse fabrikant op Europese regelgeving, maar aan de toepassing van propaan in steeds grotere machines zit wel een limiet die gevolgen heeft, waarschuwt Joep Peeraer, directeur van de Nederlandse Galletti-distributeur Airconair.
Voor wie een warmtepompsysteem voor een appartementencomplex zoekt, is er recent een optie bijgekomen. Hierbij wordt een collectieve bron in de vorm van een drycooler aangesloten op water/water-warmtepompen in de appartementen. Vanwege nadelen van gangbare systemen denkt leverancier Eplucon dat het onlangs geïntroduceerde systeem goede marktkansen heeft.
Met het oog op een toekomst waarin steeds minder plek is voor F-gassen neemt het aanbod van propaanwarmtepompen toe, ook als het om grotere systemen voor de utiliteit gaat. Een van de fabrikanten die hiermee flink aan de weg timmert, is Rhoss. De fabrikant gaat in dit artikel in op het soort klanten dat hij bedient, en wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het natuurlijke koudemiddel propaan.
Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.
Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.
De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.
Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.
Warmtepompen met het koudemiddel propaan zijn inmiddels doorgebroken. Dat kan nog niet gezegd worden van airco's met propaan. Ze zijn al wel op de markt, maar met (voor zover bekend) drie fabrikanten is de spoeling nog dun. Gezien het toekomstige verbod op F-gassen in airco's zullen dat er naar verwachting meer worden.