Deze hybride warmtepomp is net zo stil als zacht gefluister

Deze hybride warmtepomp is net zo stil als zacht gefluister

Installateur Frank Groen zocht voor een verduurzamingsproject naar een geruisloze, energiebesparende warmtepomp. Hij vond die in de Compress 7400i 5 van Nefit Bosch, die door de Consumentenbond is verkozen tot de meest stille hybride warmtepomp. Wat zijn Groens ervaringen met dit bekroonde model?

De voordelen van een hybride warmtepomp zijn bekend: de consument bespaart in de portemonnee en bovendien zijn er geen grote aanpassingen nodig aan de woning. Het zal dan ook niet verbazen dat de hybride warmtepomp aan populariteit wint. Dat ziet Frank Groen ook. De directeur-eigenaar van Installatietechniek Groen uit Ommen heeft veel particulieren als klant. Enkele jaren terug plaatste Groen bij een klant een Nefit TrendLine HR-ketel met vloerverwarming, een zonneboilersysteem voor het warme tapwater en pv-panelen voor de elektriciteitsopwekking.

Frank Groen: “De eigenaar wilde nu extra stappen nemen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. De grootste uitdaging bleek de beperkte afmeting van de bestaande installatieruimte te zijn. Een compacte oplossing was nodig. De Bosch Compress bleek ideaal voor deze situatie.”

Ook met het oog op de energietransitie is een hybride warmtepomp een mooi alternatief, schetst Productmanager Pim Likkel van Nefit Bosch. “Een hybride warmtepomp is een goede en eenvoudige stap.”

Range warmtepompen

Groen plaatste de Compress 7400i in dit huis in Ommen.

Door de jaren heen heeft Nefit Bosch een enorme range aan warmtepompen ontwikkeld. Dat is deels ingegeven door veranderende wet- en regelgeving. De regelgeving voor geluidsnormen van warmtepompinstallaties wordt per 1 april 2021 aangescherpt naar maximaal 40dB op de perceelgrens. Likkel: “We hebben al vroeg geanticipeerd op de aangescherpte geluidseisen voor buitenunits.”

Ook voor installateur Frank Groen was het een belangrijke voorwaarde dat de buitenunit stil moest zijn. “Maar dan vooral omdat bij het project in Ommen de woningen op korte afstand van elkaar staan. De keuze was niet moeilijk. De Compress 7400i AW (5kW) is de stilste buitenunit met de grootste energiebesparing. En niet onbelangrijk … esthetisch gezien past de buitenunit ook nog eens mooi bij de woning.”

Likkel: “De compressor en ventilator zorgen bij een buitenunit voor het meeste geluid. We hebben voor de nieuwe buitenunits een grotere compressor en een grotere ventilator gebruikt en laten die op een lager toerental draaien. Ook zijn er aanpassingen aan de software gedaan.”

Een compressor maakt verschillende toerentallen waarbij soms trillingen vrijkomen en die specifieke toerentallen worden nu door de slimme software overgeslagen, vertelt Likkel. “Het isolatiemateriaal was al maximaal toegepast, maar we hebben wel nog een extra demper gemaakt die we voor de ventilator plaatsten. Daarmee zie je de ventilator niet draaien als hij aan staat, wat zorgt voor een psychologisch effect.” De buitenunit produceert nu 33 dB(A) op drie meter afstand. Dat is qua geluidsterkte letterlijk vergelijkbaar met zacht gefluister.

Kia of Rolls-Royce

Overigens is de binnenunit van de Compress Hybrid ook nieuw. Likkel: “Dit is een echt lichte, compacte binnenunit. Een van de pluspunten is dat een aantal losse componenten, zoals de open verdeler, prefab in de unit is geïntegreerd. Daarmee heb je uiteindelijk maar een paar leidingen tussen de ketel, binnenunit en buitenunit nodig zodat het leidingwerk flink wordt gereduceerd. De onderdelen hoef je nu ook niet los aan te schaffen en los te installeren. Daarnaast is in de unit een relaisbox geïntegreerd. Twee kabels aansluiten en het is werkend.”

En voor wat betreft de prijs van de Compress ziet Likkel geen problemen. “Je hebt het hier over de stilste warmtepomp met de grootste energiebesparing. Maar daarnaast hebben we nog een vijftigtal andere combinaties die je kunt maken met de lucht/water-warmtepompen. Van heel compact en scherp geprijsd tot de meest hoogwaardige en comfortabele oplossing. Je kunt bij wijze van spreken kiezen uit een range van Kia tot aan Rolls-Royce.” Een basisuitvoering is er al voor 2.365 euro, inclusief BTW.

Koudeperiode

De afgelopen koudeperiode was een goede testcase voor hybride warmtepompen. De warmtepomp werkt zelfstandig en bij echt strenge vorst springt de cv-ketel bij. Likkel. “In Nederland waren er niet echt koude winters de laatste jaren, dus dit was een uitgelezen kans om te zien hoe de pompen nu echt functioneren. We hebben duizenden warmtepompen in het veld en er is bij onze storingsdienst niet één melding binnengekomen. Dat zegt wel wat. Het was goed om te zien dat bij de hybride Compress-warmtepomp de cv-ketel pas bij -5 graden moest bijspringen. De aanschafkosten zijn aanvankelijk misschien wat hoger, maar de besparing is ook veel aanzienlijker.”

Dat kan Frank Groen alleen maar beamen. “Tijdens de recente koude winterdagen, met vorst tot -15 °C, zorgde de installatie moeiteloos voor behaaglijk warm comfort”, weet Groen. “Daaruit blijkt de kwaliteit en betrouwbaarheid van Nefit Bosch.”

Service

Bij Nefit Bosch is vanwege het groeiende programma en de toename in klanten hard gewerkt aan uitbreiding van de serviceorganisatie. Onder de noemer Hybride Plus worden installateurs ondersteund van ontwerp tot onderhoud. Vanuit de helpdesk wordt de installateur met raad en daad bijgestaan. Installateur Frank Groen: ”We zijn uiterst tevreden over de service. Bij vragen komt Nefit Bosch altijd met snelle, adequate oplossingen.”

Likkel: “Geen vraag is te gek. Er zijn allerlei tools beschikbaar om de installateur op weg te helpen. We nemen de installateur van A tot Z bij de hand, als hij dat wil. We kunnen bijvoorbeeld vanuit Nefit Bosch een specialist inschakelen om de warmtepompinstallatie in bedrijf te stellen. Mocht een monteur geen F-gassencertificaat hebben, dan kunnen de koudemiddelwerkzaamheden door Nefit Bosch worden uitgevoerd. En de installateur kan ook in het natraject bij ons terecht. Onze helpdesk is altijd bereikbaar.”

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch

Op zolder staat de warmtepomp (links), naast de koelmodule van het PVT-systeem.

Verduurzaming jaren 80-woning met PVT, warmtepomp en decentrale...

Voorafgaand aan de verduurzaming van hun jaren 80-woning maakten Xander en Thessa Groenendaal een grondige studie van alle opties. Opvallende keuzes...

De ketelpomp in het binnendeel van de Magis Combo, het hybride systeem van Immergas.

Binnendeel hybride warmtepomp en hr-ketel in één behuizing

Door leveringsproblemen rond bekende warmtepompmerken kwam installatiebedrijf Vos en Zoon twee jaar geleden uit bij het Italiaanse Immergas. De...

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en energietransitie

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en...

De woningcrisis oplossen en daarbij flink energie besparen, vormt een grote uitdaging. De oplossing die Daikin hiervoor heeft ontwikkeld, is een...

Het parkeerdek van het pand van a.s.r., voorzien 2.160 zonnepanelen (Foto Raphael Drent).

Verzekeraar zet in op slim energiesysteem met bi-directioneel laden

Door elektrische auto's bi-directioneel te laden, worden ze niet alleen van duurzame energie voorzien, maar fungeren ze ook als batterij die stroom...

Installatie XL 2023 staat online  

Installatie XL 2023 staat online

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online. Met daarin opgenomen het katern Licht XL. Ook deze keer weer met tal van interessante...

Drie lucht/water-monoblocks van elk 12 kW verwarmen het water in het binnenzwembad.

Vijf warmtepompen gekoppeld aan megabron

Een binnenzwembad als reuzebron voor water/water-warmtepompen voor verwarming van een landhuis. En dan overdag bij hoge buitentemperatuur en gratis...

De drycooler die vanwege het ontbreken van een compressor altijd aan de geluidsnormen voldoet.

Water/water-warmtepomp met drycooler maakt Brink-luchtverwarming...

Om met een Brink-luchtverwarmingssysteem van het gas af te gaan, koos een woningbezitter voor een water/water-warmtepomp met drycooler. De relatief...

Brink-systeem op gas wijkt voor verticale DX-kanaalverwarmer met lucht/lucht-warmtepomp

Brink-systeem op gas wijkt voor verticale DX-kanaalverwarmer met...

Gepensioneerd ingenieur Jan de Vaan heeft na een lange zoektocht een oplossing gevonden voor het verduurzamen van woningen met luchtverwarming. Met...