Stulz Groep B.V. levert vernieuwde warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries

Stulz Groep B.V. levert vernieuwde warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries

Stulz Groep B.V. is leverancier van de Hydrolution, de lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries. De Hydrolution is een duurzaam en modern systeem voor verwarmen, koelen en produceren van warm tapwater in woningen, zonder afhankelijk te zijn van aardgas. "Het basissysteem verkopen we nu al zo'n twee jaar", vertelt Dennis van der Blom, productspecialist bij Stulz. "De HMA-serie is spiksplinternieuw. Die hebben we net binnen; vers van de pers."

Stulz is van origine een Duits familiebedrijf. Sinds de oprichting in 1959 is het bedrijf gespecialiseerd in high-end klimaatoplossingen. “We zijn een van de marktleiders op het gebied van koeling van datacenters”, licht Van der Blom toe. “Stulz Groep B.V. is de eerste vestiging buiten Duitsland en daar zijn we heel trots op. Naast onze groei is ook dat één van de redenen dat we een nieuw pand gaan bouwen in Hoofddorp. Het wordt zoveel mogelijk energieneutraal: helemaal gasloos, voorzien van onze eigen warmtepompen. Eind volgend jaar gaan we verhuizen.”

Het model met boilervat voor drinkwater heeft nu een ingebouwde regelaar. ”

Ingebouwde regelaar

Daarnaast werkt Stulz al meer dan 50 jaar samen met Mitsubishi Heavy Industries, als een van de grootste importeurs in Europa voor alles wat met comfort te maken heeft, gaat Van der Blom verder. “Wat zo bijzonder is aan deze nieuwe warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries, is dat het model met ingebouwd boilervat voor drinkwater nu een ingebouwde regelaar heeft. Uiteraard is dat de meest uitgebreide regelaar. Daardoor is er veel minder bedradingswerk nodig."

"Je hoeft alleen maar het leidingwerk en de kabels tussen de binnen- en de buitenunit aan te sluiten, en dan kan hij meteen van start. Voorheen moest je ook nog een losse regelaar monteren, en daar heel veel bekabeling naartoe trekken. Dat is nu niet meer nodig, dus dat is een groot voordeel. Je bent nu veel sneller klaar met de installatie.”

Andere merken hadden dat al wel, maar met de regelaar die in de unit zit, kun je ook gemakkelijk een cascadesysteem maken met wel acht units. Hierdoor kan het tapwater worden verwarmd zonder dat de CV-installatie afkoelt. Op die manier kun je zo efficiënt mogelijk het gebouw warm houden.”

Vrijstaande woningen

Het heeft dus met efficiëntie te maken, maar ook met vermogen, meldt Van der Blom. “Als je meer vermogen nodig hebt, is het met de Hydrolution mogelijk om meerdere units te plaatsen. Dat komt met name voor bij grotere vrijstaande woningen. In dat geval is het voor het geluid vaak wat gunstiger om twee kleine units neer te zetten in plaats van een grote. Je kunt ze dan bijvoorbeeld een stukje uit elkaar zetten. Omdat ze van zichzelf al vrij weinig geluid produceren, kun je zo op een stille manier veel vermogen leveren.”

Een grote machine van 12 kW is ook niet nodig voor douchewater, weet Van der Blom. “In zo’n geval kun je dus ook twee kleintjes van 6 kW plaatsen. Efficiënt, maar wel iets duurder. Maar ook dan zit je meteen goed qua geluid, in verband met de geluidseisen die vanaf 1 januari gelden. Daar kun je op deze manier wat makkelijker aan voldoen.”

Hydrolution, de lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries.

Nieuwe variant

Binnenkort komt er een nieuwe variant aan in de 6 kW-serie: de R32-variant. “Die komt er naast de R410A-versie”, knikt Van der Blom. “R32 heeft een lager GWP (Global Warming Potential), dus als er ooit eens een lekkage is, is dat minder belastend voor het milieu. Daarnaast is een minder grote koudemiddelvulling nodig in het systeem. Daarbij zijn die R32-units aanmerkelijk zuiniger dan de voorganger, en ze kunnen ook wat beter omgaan met hoge warmtetemperaturen. Tot slot is een bijkomend voordeel dat het maximale hoogteverschil tussen de binnen- en buitenunit van 7 naar 20 meter is vergroot.”

Stulz heeft een heel goed jaar achter de rug, vertelt Van der Blom. Daarom maakt hij meteen gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen voor nieuwe collega’s. “Ja, we zijn op zoek naar nieuwe mensen - vooral techneuten - zowel voor de binnen- als buitendienst”, zegt hij enthousiast. “Dus als er iemand is die ons wil komen helpen met de Hydrolution en onze andere producten, dan is die persoon van harte welkom!”

Dit artikel is gesponsord door Stulz

Mitsubishi Electric SUZ-SWM60 VA2 buitendeel (Foto: Nils Schoonhoven/Alklima).

Nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan-warmtepomp scoort hoogste rendement in Kiwa-testen

Uit recent uitgevoerde testen door Kiwa blijkt dat het vernieuwde Ecodan SUZ-SWM40 VA2 buitendeel van Mitsubishi Electric een fors beter rendement heeft dan de huidige versie. Het rendement voor het maken van tapwater is bij Kiwa zelfs het hoogste dat ooit door een lucht/water-warmtepompen is behaald. De nieuwe lijn wordt in de loop van dit jaar geïntroduceerd.

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het nieuws. Hierbij heerst onterecht het idee dat het aansluitvermogen van warmtepompen, als oplossing voor zowel het verwarmen en koelen van de woning als het verzorgen van warm tapwater, een negatieve impact op netcongestie heeft.

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod uit met circa 60.000 producten door hun magazijn te koppelen aan die van hun moedermaatschappij GC Gruppe. Dit extra magazijn, Depotexpress, kan haar producten binnen 48 uur leveren met de duurzame pakketdienst van GLS. Deze samenwerking zorgt voor een optimale flexibiliteit en snelheid in logistieke processen.

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha bijdraagt aan de energietransitie en ondertussen installateurs ontzorgt.

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde...

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het...

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit en gestapelde woningbouw

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit en gestapelde...

Net als veel woonflats wordt een groot aantal utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te...

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een...

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen...

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse...

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik van AI

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik...

Het beheren en onderhouden van warmtepompinstallaties is een essentiële, maar tijdrovende taak voor de installateur. Een warmtepomp vereist een...

Het inpandige zwembad met wellness is tijdens de renovatie all-electric geworden.

Warmtepomp Wolf: ook geschikt voor verwarmen privé-zwembad

Hij is geluidsarm, betrouwbaar, efficiënt en heeft een bovengemiddeld hoog rendement: de CHA-16/20 monoblock, de nieuwste warmtepomp van Wolf. Zeer...