Hybride warmtepomp is geschikt voor ieder huis

Hybride warmtepomp is geschikt voor ieder huis

Niet iedere woning en iedere bewoner kan ineens de overstap maken naar all- electric verwarming. Vaak is de gevel niet optimaal geïsoleerd, draait de cv-ketel nog naar behoren of er is weinig ruimte. Dan kan een hybride warmtepomp de oplossing zijn, volgens Jelle Loosman van Sources Solar. Hij installeerde bij klanten de Elga Ace van Remeha en is daar zo tevreden over dat hij deze hybride warmtepomp ook in zijn eigen huis plaatste.

Sources Solar startte als installatiebedrijf voor zonnepanelen, maar kreeg vier jaar geleden ook de eerste vraag naar warmtepompen. “Ik wist dat ik me hierin moest verdiepen. Aardgas wordt een issue in Nederland, we moeten onze huizen anders gaan verwarmen. Een pelletkachel is een alternatief, maar niet overal inzetbaar. Eigenlijk is de warmtepomp de enige logische oplossing”, zegt Loosman. “Bovendien is het aantrekkelijk voor mensen die zonnepanelen aanschaffen. Als minstens twee duurzame oplossingen gecombineerd worden, kunnen bewoners namelijk gebruikmaken van de nationale groene leningen.”

Voor iedere woning

Loosman constateert dat niet iedere woning geschikt is om uitsluitend met een warmtepomp te worden verwarmd. “Vooral bij oudere woningen is de isolatie vaak een probleem.” De isolatie-eisen met betrekking tot de schil zijn pas de laatste jaren flink aangepast. Een woning van rond de eeuwwisseling heeft vaak nog lage Rc-waarden voor dak, gevel en vloer (2,5 m²K/W), waardoor efficiënt verwarmen op koude dagen moeilijk is. “Een hybride warmtepomp zoals de Elga Ace biedt dan uitkomst. De cv-ketel dient als back-up op koude dagen.”

Hij ervaart het daarnaast als prettig dat de Elga Ace gebruikers letterlijk en figuurlijk leefruimte biedt doordat de hybride warmtepomp zo compact is. “Omdat de cv-ketel voorziet in het warme tapwater, hoeven bewoners hun leven niet aan te passen aan het nieuwe verwarmingssysteem of de watercapaciteit van een boiler, die veel ruimte inneemt.”

De levensduur van de cv-ketel wordt verlengd, omdat deze maar sporadisch hoeft bij te spingen.”

Hybride is breed inzetbaar

Een groot voordeel van hybride oplossingen is tevens dat ze,  door de combinatie van een cv-ketel en warmtepomp, voorzien in de vraag vanuit de vervangingsmarkt. Loosman: “Door een iets hogere aanvoertemperatuur in te stellen, kan er efficiënt worden verwarmd met de bestaande radiatoren. Een grote verbouwing om vloerverwarming aan te leggen is overbodig. En de levensduur van de cv-ketel wordt verlengd omdat hij maar sporadisch hoeft bij te springen.”

Hij raadt aan om – bij vervanging van de verwarmingsinstallatie zonder woningrenovatie - te kiezen voor de Elga Ace met grotere capaciteit. “De hybride warmtepomp is leverbaar in 4 en 6 kW. Afhankelijk van de isolatie, het bouwjaar van de woning en het volume, maak ik mijn keuze. Bij voorkeur kies ik het zekere voor het onzekere, dus liever 6 kW. Je wil namelijk zo min mogelijk geluid produceren. Door te kiezen voor een warmtepomp met meer capaciteit hoeft de compressor niet op volle toeren te draaien. Het extra stroomverbruik compenseer ik met een paar extra zonnepanelen op het dak, dat is het echt waard.”

Hybride warmtepomp Elga Ace.

Kwaliteit leveren

“Met de Elga Ace kun je 50 tot 60% besparen op je energierekening”, vervolgt hij. “Voor onze klanten is het daarnaast belangrijk dat de hybride warmtepomp een aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding heeft. Consumenten beslissen vaak met een blik op hun portemonnee. Dat is ook de reden dat we onze klanten zowel de 4kW- als 6kW-variant aanbieden.”

De klanten van Sources Solar lijken zowel het advies als de keuze te waarderen. “Wij zijn een familiebedrijf en hebben eerlijk advies en service hoog in het vaandel staan. Om beide op hoog peil te houden, werken we samen met betrouwbare leveranciers en investeren we in onze kennis. Bijvoorbeeld in het opleiden en certificeren van monteurs, en de BRL-certificering van ons bedrijf. Daarnaast volgen we het Hybrid Hero Programma van Remeha. Door de certificeringen willen we de onzekerheid bij klanten wegnemen.”

Eenvoudige installatie met app

De keuze voor een kwaliteitsleverancier is in de ogen van Loosman belangrijk. “We installeren al jaren warmtepompen van Techneco (nu Remeha). Onze klanten zijn tevreden en onze monteurs kunnen er goed mee uit de voeten. Met betrekking tot de Elga Ace vind ik het een groot voordeel dat deze hybride warmtepomp te combineren is met elk merk cv-ketel.”

De Smart Start App maakt het in bedrijfstellen een stuk simpeler en sneller.”

De compactheid en eenvoud bij het installeren spreken hem ook aan. “De Smart Start App maakt het in bedrijfstellen een stuk simpeler en sneller. Onze monteurs volgen gewoon de aanwijzingen op van de app. De app vraagt bijvoorbeeld: is er vloerverwarming of zijn er radiatoren? Vervolgens wordt de aanvoertemperatuur bepaald."

"Daarnaast zijn er mogelijkheden om het verwarmingssysteem te laten draaien op basis van alleen de warmtepomp, de energieprijs of het beste rendement. Voor mijn eigen woning koos ik voor het beste rendement. Op koude ochtenden start eerst de cv-ketel, waarna de warmtepomp het overneemt. In het voor- en najaar is het niet nodig om ‘gas bij te geven’; dan is de capaciteit van de Elga Ace ruim voldoende.”

Hij heeft echter ook klanten die bewust kiezen voor de optie ‘alleen warmtepomp’. Zij gebruiken de cv-ketel niet als back-up, maar uitsluitend voor warm tapwater. “De mogelijkheid om het hele huis te verwarmen met de Elga Ace is er zeker, maar de efficiëntie hangt af van het stookgedrag van de bewoners en natuurlijk van de isolatie van de schil.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

De plicht om vanaf 2026 bij het vervangen van een cv-ketel een (hybride) warmtepomp te laten installeren, wordt geschrapt. Dit is een van de punten in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering van PVV, BBB, VVD en NSC.

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Stap op tijd over op elektronische bedrijfswagens en voorkom problemen

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Nederland bevindt zich in een aantal grote transitiefases en staat voor de uitdaging om duurzamer te worden. Niet alleen vanwege de klimaatdoelstellingen, maar ook om bij te dragen aan een toekomstbestendige leefomgeving.

Bijna halvering van aantal verkochte warmtepompen in eerste helft 2024

Bijna halvering van aantal verkochte warmtepompen in eerste helft 2024

In de eerste zes maanden van 2024 verkochten fabrikanten zo'n 47.000 warmtepompen voor de woningbouw aan groothandels en installateurs. Dat is iets...

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het...

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Bij veel hybride systemen neemt de gasketel bij buitentemperaturen onder het vriespunt het werk volledig over. Bij de Energion M Hybrid Light, een...

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een...

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het...

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden...

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod...

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...