Gasverbruik daalt substantieel door hybride warmtepomp

Gasverbruik daalt substantieel door hybride warmtepomp

De overstap naar het volledig elektrisch verwarmen van de woning is vaak groot. Een compacte hybride warmtepomp, zoals de Remeha Elga Ace die naast iedere cv-ketel past, is volgens Henry van den Berg en Bas van Lieshout dan een goede oplossing. Beiden zagen het gasverbruik substantieel dalen. Maar de redenen waarom zij voor deze hybride warmtepomp kozen verschilden. Van den Berg wilde het overschot aan opgewekte energie efficiënt inzetten, terwijl de mogelijkheden tot duurzaam verwarmen en koelen Van Lieshout aanspraken.

In Almere woont Henk van den Berg. “Wij wonen in een vrijstaande woning uit 2001”, legt hij uit. “Dit huis voldeed in de tijd dat het gebouwd was al ruimschoots aan de isolatie-eisen. Het is voorzien van HR++-glas en extra isolatie in de muren en op het dak. Alle randvoorwaarden om de woning elektrisch te verwarmen zijn aanwezig. Zeker omdat we een groot plat dak hebben dat vol ligt met pv-panelen.”

De zonnepanelen wekken zo veel elektriciteit op dat Van den Berg zich in de  mogelijkheden ging verdiepen om zijn huis duurzamer te verwarmen. “Naarmate ik me meer in de warmtepomptechniek verdiepte, kwam ik in 2018 tot de conclusie dat een hybride warmtepomp voor ons het meest geschikt is. Onze ketel was namelijk pas twee jaar oud; die kon nog lang mee. Mijn belangrijkste motivatie – behalve het terugdringen van de CO2-uitstoot - was het terugbrengen van de energiekosten."

Doordat we zelf stroom opwekken is de nota met 80% geslonken.”

"Voor het plaatsen van de zonnepanelen was ik per maand 250 euro aan gas en elektra kwijt. Doordat we zelf stroom opwekken en deze energie gebruiken voor het verwarmen van de woning is de nota met 80% geslonken, naar 48 euro per maand. Het is ongelooflijk dat zo’n compacte warmtepomp zo efficiënt met de energie omgaat.”

Koelere woning

Een lagere energierekening was ook voor Bas van Lieshout een reden om zich te verdiepen in de warmtepomp. “Maar wat nog belangrijker voor ons was: we willen het huis ook kunnen koelen. Toen we deze zomer terugkwamen van vakantie was het in huis 31 °C. We hebben een relatief nieuwe woning in Utrecht, optimaal geïsoleerd met een oost-west oriëntatie. In de ochtend en namiddag komt door de grote ramen echter veel warmte het huis binnen, waardoor de temperaturen hier in huis flink oplopen."

"Deels hebben we dat opgelost met zonneschermen, maar als de warmte eenmaal in huis aanwezig is, raak je hem niet eenvoudig kwijt.” Veel van zijn buren kiezen voor airconditioning. “Maar onze voorkeur ging uit naar een duurzamere oplossing: een warmtepomp. We hebben in het hele huis vloerverwarming. Als door de leidingen komende zomer koud water stroomt verwacht ik dat het hier op warme dagen een stuk aangenamer zal zijn.”

Bij Van Lieshout is de nieuwste generatie hybride warmtepomp, Remeha Elga Ace (4 kW), in de nazomer van 2020 door WK Duurzaam geïnstalleerd. Van Lieshout heeft daardoor de koelcapaciteit nog niet kunnen ervaren. “Op dit moment profiteren we vooral van een laag gasverbruik. Het is inmiddels half november en de cv-ketel is – behalve voor het warm water - nog niet in actie gekomen. Dat gebeurt pas als het buiten kouder dan 4 °C is.”

Efficiënt gebruik

Wat opvalt is dat beide mannen de verrichtingen van de Elga’s nauwlettend in de gaten houden. “Wij gebruiken nauwelijks meer elektra, ondanks dat de hybride warmtepomp al de hele herfst ons huis verwarmt”, zegt Van Lieshout. “Via een energie-app hou ik het verbruik van onze woning bij. Het verbruik van de warmtepomp lees ik af in het display.” Dat is geen onaangename ervaring, blijkt als hij verder praat. “Tot vandaag heeft onze hybride warmtepomp 50 KWh verbruikt, terwijl er 300 kWh energie is opgewekt. Dat is een efficiënte omzetting.”

Nieuwe manier van verwarmen

Ondanks de tevredenheid over de hybride warmtepomp, was de omschakeling van hogetemperatuur- naar lagetemperatuurverwarming soms een leerproces. “Vooral in het begin ben je veel bewuster bezig met de instellingen, het verbruik en de wijze waarop je leeft. In het verleden hadden wij dat veel minder”, legt Van den Berg uit.

“Inmiddels weten we dat het langer duurt voordat het huis is opgewarmd met een aanvoertemperatuur van 40 °C. Daarom zetten we de ramen korter open en ventileren we voornamelijk via de ventilatieroosters.” Daarnaast paste Van den Berg het stookgedrag aan. “’s Nachts is het 18 °C in huis. Gedurende de dag laten we de temperatuur langzaam stijgen; aan het eind van de middag tot 20 °C en ’s avonds tot een comfortabele 21 °C.”

Een cv-ketel die aanslaat maakt in mijn beleving veel meer geluid.”

4 of 6 kW?

De Remeha Elga en Elga Ace zijn leverbaar in 4 en 6 kW. De keuze hangt af van de mate van isolatie, het bouwjaar en type van de woning en de omvang van het bouwvolume. Jelle Loosman van Sources Solar raadde Van den Berg de 6kW-uitvoering aan. Deze heeft meer capaciteit, waardoor het stroomverbruik iets hoger is. Daar staat echter comfort tegenover. De compressor kan op lagere toeren draaien en produceert minder geluid. “Soms hoor ik de Elga pompen, maar een cv-ketel die aanslaat maakt in mijn beleving veel meer geluid.”

Van Lieshout zegt zelfs dat hij de buitenunit nog nooit heeft gehoord. “Hij staat op ons goed geïsoleerde dak, verscholen achter de kopgevel. Wij horen auto’s rijden en de geluiden van de stad, maar niet onze Elga Ace.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het...

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Bij veel hybride systemen neemt de gasketel bij buitentemperaturen onder het vriespunt het werk volledig over. Bij de Energion M Hybrid Light, een...

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een...

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het...

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden...

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod...

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse...