Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Om het energiegebruik van een warmtepomp te voorspellen, wordt vaak de SCOP gebruikt. Met een recente uitbreiding van het dynamische gebouwsimulatieprogramma van Vabi kan het echter nauwkeuriger worden bepaald. De module, die gebruikmaakt van deellastmodellen, geeft ook inzicht in bijvoorbeeld de invloed van nachtverlaging en welk warmtepompvermogen het beste bij een woning past.

De meeste tijd van het jaar draait een warmtepomp in deellast. Dat kan volgens Wim Plokker van Vabi grote impact hebben op het rendement van installaties. “Het zal betekenen dat een installatie op een gegeven moment niet verder terug kan moduleren en uit zal gaan. Het opstarten kost een paar minuten, waardoor stroom wordt gebruikt zonder dat er warmte wordt geproduceerd. Dat zorgt voor een verlaging van het rendement.”

Meetwaarden voor Ecodesign

Om inzichtelijk te krijgen wat het rendement van warmtepompen in deellast is, zijn hiervoor in het kader van de European Building Directive (EPBD) normen opgesteld. Voor warmtepompen is dat de EN 15316-4-2. Hierin zijn twee deellastmodellen uitgewerkt. Bij de ene methode wordt gebruikgemaakt van meetwaarden die fabrikanten moeten aanleveren voor Ecodesign-labeling. Bij lucht/water-warmtepompen gaat het om de COP’s bij vier verschillende buiten- en watertemperaturen. “Via het Carnot-diagram kan je bepalen wat de COP’s bij andere temperaturen zijn”, zegt Plokker. Echter, omdat Ecodesign recent is ingevoerd, constateert hij dat veel fabrikanten de gegevens nog niet op orde hebben.

Warmtevraag en aanvoer- en retourtemperaturen

Bij de andere methode wordt op basis van standaardwaarden en het Carnot-diagram het theoretische gedrag van een warmtepomp in deellast bepaald. Deze methode wordt gebruikt in de module Vabi Elements, zoals de uitbreiding van het dynamische gebouwsimulatieprogramma van Vabi heet. “Het is eenvoudiger, omdat er minder gegevens hoeven te worden ingevoerd, terwijl het berekende energiegebruik toch behoorlijk nauwkeurig is”, aldus Plokker. In de module van Vabi worden voor een jaar per uur de warmtevraag en de aanvoer- en retourtemperaturen van een gebouw berekend. Deze warmtevraag en temperaturen worden vervolgens per uur vertaald naar een rendement van de warmtepomp.

Inzicht in periodiek energiegebruik

De nieuwe module bepaalt ook voor elk uur van het jaar hoeveel energie er nodig is. En daarbij kan dat tevens per periode inzichtelijk worden gemaakt, zoals voor bepaalde dagen, weken, maanden of een heel jaar. De uitkomsten kunnen zo worden vergeleken met bijvoorbeeld de energierekening of -monitoring. In het model is het ook mogelijk om de stooklijn te veranderen en bijvoorbeeld nachtverlaging toe te passen. “De module zal bepalen wat de invloed hiervan op het energiegebruik is.”

Passend vermogen bepalen

Verder kan Vabi Elements worden gebruikt om het vermogen te bepalen dat het beste bij een woning past. “Kies je een relatief grote warmtepomp ten opzichte van de warmtevraag, dan zal hij vaker in- en uitschakelen dan een kleinere warmtepomp. Dat komt het rendement niet ten goede”, zegt Plokker. Met een buffer erbij kan de warmtepomp langer op vollast draaien, waardoor het rendement weer beter wordt. Dat kan echter niet in de VABI-module worden berekend. Een relatief klein vermogen kan aan de andere kant betekenen dat op koude dagen het elektrische element meedoet, waardoor de COP instort.

Deze voorbeeldberekening is gemaakt voor een vrijstaande woning waarbij de isolatiegraad varieert van RC=2.5 tot RC=6, en van dubbel glas tot hr++ glas.
Deze voorbeeldberekening is gemaakt voor een vrijstaande woning waarbij de isolatiegraad varieert van RC=2.5 tot RC=6, en van dubbel glas tot hr++ glas.

SCOP minder geschikt

Het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp zou in principe ook met de SCOP - als gemiddeld rendement over een heel jaar - kunnen worden bepaald. Toch gaat die vlieger volgens Plokker niet helemaal op. “De SCOP wordt bepaald op basis van een vast warmtevraagprofiel dat hoort bij een woning die matig is geïsoleerd en daardoor al een warmtevraag heeft bij relatief hoge buitentemperaturen. In nieuwbouw, dus in goed geïsoleerde woningen, zal de gemiddelde COP lager liggen dan de SCOP. Dat komt doordat de warmtepomp alleen draait als het echt koud is, terwijl er bij de berekening van de SCOP vanuit wordt gegaan dat de warmtepomp ook bij hogere buitentemperaturen draait. Het energiegebruik van een goed geïsoleerde woning zal dus hoger zijn dan waar de SCOP-berekening op uitkomt”, aldus Plokker.   

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: NikOStudio / Shutterstock.

Agenda 2025: workshops, congressen en vakbeurzen

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen over warmtepompen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Tijdens Vakbeurs Energie, van 15 t/m 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, organiseert Vakblad Warmtepompen dagelijks de Warmtepomp Innovatieroute. Deze route loopt langs een aantal stands waar experts in korte sessies alles over de nieuwste ontwikkelingen rond duurzame klimaattechnologie vertellen.