On-the-Wall- en In-the-Wall-uitvoeringen van de Compac, naast elkaar in een showroom.

Decentrale variant maakt wtw-ventilatie toepasbaar in bestaande...

Ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, is energiebesparend en maakt dat de warmtepomp minder thermisch vermogen nodig heeft. Een centraal systeem met luchtkanalen is de standaard in nieuwbouw, maar lastig of onmogelijk in te bouwen in bestaande woningen. Decentrale wtw-ventilatiesystemen zoals van Fresh-r zijn daar wel geschikt voor.

Een unit gemonteerd aan een betondek met divers vast kanaalwerk.

Scholen verwarmen, koelen en ventileren; decentraal per lokaal

Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.

De Vita H1C-S in een renovatiewoning in Vroomshoop. In totaal zijn hier 123 woningen van het systeem voorzien.

Ventilatie- en afgifte in één: optie bij overstap op warmtepomp

In een bestaande woning overstappen op een warmtepomp? Dan is de kans groot dat er ook een nieuw afgiftesysteem nodig is, en eventueel een ventilatiesysteem. Dat kan in bouwkundig opzicht een behoorlijke uitdaging zijn. Een ventilatie- en afgiftesysteem in één toestel kan dan uitkomst bieden.

Ontwerpen en inregelen ventilatiesysteem. Hoe doe je dat?

Ontwerpen en inregelen ventilatiesysteem. Hoe doe je dat?

Wanneer ventilatiesysteem D (met een ventilatiebox) wordt toegepast in een woning, is goed inregelen belangrijk. Maar eerst moet worden bepaald hoeveel lucht er in de verschillende ruimtes moet worden toe- en afgevoerd. Chiel Booijink, accountmanager bij Zehnder Nederland, geeft uitleg.

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse trainingen en workshops over warmtepomp-, aircoheater- en ventilatietechniek volgen. Zo kun je bijvoorbeeld verder specialiseren met de nieuwe Atlantic Alfea Extensa M Monobloc training.

'Gezond binnenklimaat vraagt nog altijd aandacht'

'Gezond binnenklimaat vraagt nog altijd aandacht'

Mede door corona is er de afgelopen jaren veel meer aandacht gekomen voor het binnenklimaat. Dat heeft geresulteerd in nieuwe initiatieven, zoals de komst van de verplichte CO₂-meter in schoollokalen en de opening van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek voor de utiliteit. Maar er moet nog steeds een hoop gebeuren, zo blijkt uit een rondgang in de markt. Toine van den Boomen van Systemair: "Ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor de relatieve luchtvochtigheid in ruimtes."

Kabinet verplicht alle scholen om in elk klaslokaal een CO2-meter te installeren

Kabinet verplicht alle scholen om in elk klaslokaal een CO2-meter te...

Met de weer oplopende aantallen coronabesmettingen moet het binnenklimaat van scholen sneller worden verbeterd, stelt het kabinet. Daarom wordt de installatie van CO2-meters in alle lokalen verplicht en krijgen scholen ondersteuning bij de inzet van luchtreinigers.

Erwin Tuijtel. Foto credits: Alklima.

'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'

Denk je aan warmtepompen in de bouw, dan komt Alklima/Mitsubishi Electric al snel in beeld. De leverancier uit Alblasserdam heeft inmiddels het breedste pakket als het om lucht/water-warmtepompen gaat.

Luchtbehandelingskast ClimaPac uitgebreid voor koelen, verwarmen én ventileren

Luchtbehandelingskast ClimaPac uitgebreid voor koelen, verwarmen én...

Dankzij een uitbreiding van de ClimaPac hoeven installateurs er bij de installatie enkel voor te zorgen dat deze luchtbehandelingskast is aangesloten op het stroomnet. "Met deze uitbreiding bieden we bedrijven met één kast de mogelijkheid om hun gebouw all-electric zowel te koelen en te verwarmen als goed te ventileren", vertelt Evert van Merkestijn.

De warmtepompinstallatie met buffervaten voor verwarming en warm tapwater.

Oudere verbeteringen aan schil volstaan bij overstap op warmtepomp

Dat de overstap op een warmtepomp in veel oudere huizen zonder grote verbouwing kan plaatsvinden, bewijst Bert Kok uit Uitgeest. Bij hem was een overstap mogelijk doordat de schil van zijn jaren zeventig-woning, net als bij veel andere huizen, door de jaren al flink is aangepakt. Een installateur vinden om zijn plannen te verwezenlijken, bleek lastig te zijn.<BR><BR>Tekst: Uko Reinders