'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'

'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'
Erwin Tuijtel. Foto credits: Alklima.

Denk je aan warmtepompen in de bouw, dan komt Alklima/Mitsubishi Electric al snel in beeld. De leverancier uit Alblasserdam heeft inmiddels het breedste pakket als het om lucht/water-warmtepompen gaat.

Alklima is een bekende speler in de markt, als distributeur van het nu honderdjarige Mitsubishi Electric. Het doel van de Japanse firma is vanaf het begin geweest om integrale oplossingen voor de markt te creëren. Dat is breder dan de klimaatmarkt alleen: denk aan batterijpakketten, satellieten en energiesystemen. De Mitsubishi Electric-denkwijze is om de samenleving verder te helpen op basis van technologische meerwaarde.

Dit Japanse gedachtegoed werd door Alklima zesentwintig jaar geleden omarmd. Erwin Tuijtel, directeur innovatie: "We maken van het aanbod van Mitsubishi Electric een vertaling naar de Nederlandse markt. Voor de woningbouw bijvoorbeeld, kijken we hoe we de markt optimaal kunnen bedienen. Hoe bieden we het hoogste comfort en realiseren we de grootste winst in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, en daarmee van Nederland? We vragen ons altijd af hoe we de klant het beste kunnen bedienen met onze klimaatoplossingen."

Stokpaardje

Alklima begon 26 jaar geleden met airconditioning en al snel werden er ook warmtepompen voor de utiliteit aangeboden. Sinds een jaar of tien is daar de focus op woningbouw bijgekomen. Tuijtel: "Toen de energietransitie nog in de kinderschoenen stond, hebben wij in een vroeg stadium laten zien dat verduurzaming van de gebouwde omgeving met eigen samengestelde warmtepompen mogelijk is. Na dit initiële succes heeft Mitsubishi Electric deze Ecodan lucht/water-warmtepomplijn doorontwikkeld tot het brede pakket dat het nu is."

De all-electricproducten zijn een stokpaardje van Alklima, schetst Tuijtel. "Daarbij is goede samenwerking met de markt essentieel. Een woningbouwer of aannemer wil weten hoe hij een warmtepompsysteem in een woning moet integreren. Welk afgiftesysteem heeft hij nodig, welke isolatie? Hij wil weten hoe het zit met het Woningborg-certificaat of met de SWK-regeling. Op al die vragen hebben wij de antwoorden. Kennis delen is ons devies."

Of je nu een klein of een groot huis hebt, of je nu wilt verwarmen of verkoelen; we hebben altijd een unit die past.”

Inmiddels heeft Alklima het breedste pakket in de markt als het om lucht/water-warmtepompen gaat. “Of je nu een klein of een groot huis hebt, of je nu wilt verwarmen of koelen; we hebben altijd een unit die past. Naast de huidige split-lijn hebben we onlangs een nieuwe monoblock-lijn gelanceerd. Er zijn vier capaciteitstypes en meerdere soorten binnendelen die kunnen koelen of verwarmen en tapwater aanbieden.”

Nieuwe loot

Daarnaast is er een nieuwe loot aan de tak die het kwartet compleet maakt: de residentiële Lossnay. Dit is een ventilatie-unit met warmteterugwinning. Met de unit is een gezonde en schone luchtkwaliteit in huis verzekerd. De unit heeft twee fijnmazige G4-filters. In een derde filtersleuf kan optioneel een NOx- of PM2.5-filter worden geplaatst. De ventilatie-unit minimaliseert het verlies van energie. De warmte uit de afgezogen lucht wordt in de kruisstroomwisselaar afgegeven aan de schone lucht. Dit maakt rendementen van negentig procent mogelijk. Een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de ventilatie-unit was het geluid. De unit heeft dan ook een laag geluidsniveau, dankzij de speciaal ontwikkelde motor, ventilator, uitgekiende luchtstromen en een slimme omkasting.

Het Lossnay-systeem bestaat overigens al meer dan vijftig jaar, vertelt Tuijtel. "Warmteterugwinning doen we ook al een tijdje, maar we hebben het nu voor het eerst vertaald naar de woningbouw. We zijn met de warmtepomp bepalend in het binnenklimaat. Dat maakt dat we het laatste stukje, de ventilatie, er graag bij willen integreren."

We hebben pakweg nog dertig jaar om CO₂-neutraal te worden. Daarom is onze warmtepomplijn geschikt gemaakt voor hybride systemen.”

Een voordeel is dat de ventilatie-unit ook eenvoudig is te koppelen aan bestaande regeling- of monitoringsystemen zoals MelCloud. Deze cloudoplossing kan integraal worden gebruikt voor het gehele binnenklimaat en voor de bereiding van warm tapwater. Tuijtel: "We hebben pakweg nog dertig jaar om CO₂-neutraal te worden. Daarom is onze warmtepomplijn geschikt gemaakt voor hybride systemen."

All-electric

Als je kijkt naar de doelstelling om in 2050 CO₂-neutraal te worden, dan is voor de gebouwde omgeving de te nemen weg all-electric, stelt Tuijtel. “We hebben pakweg nog dertig jaar. Er zijn heel veel woningen die niet of niet-volledig van het gas af kunnen. Dit is de reden dat onze al onze warmtepompen geschikt zijn gemaakt voor hybride systemen. Er zijn regelingen ingebouwd en in principe kunnen al onze warmtepompen met een bestaande gasketel worden aangestuurd. Dat is merkonafhankelijk.”  

Maar waar de markt zich massaal lijkt te storten op de hybride warmtepompen, maakt Tuijtel wel een kanttekening. “We vinden het belangrijk dat het juiste verhaal verteld moet worden. Hybride is niet het doel zoals het nu soms lijkt; duurzaam verduurzamen van de gebouwde omgeving is het doel! Dus woningen die nu van het gas af kunnen, moeten van het gas worden gehaald, en woningen die dat nog niet volledig zijn, moeten all-electric ready worden gemaakt."

Ready

Alklima heeft daarvoor een all-electric ready-principe. Veel hybride oplossingen worden als een soort eindoplossing verkocht, maar bij Alklima is de hybride oplossing een startpakket. Naast de cv-ketel wordt een lucht/water-warmtepomp gezet, op basis van volwaardige warmtepomptechniek. In een later stadium ga je isoleren, zonnepanelen plaatsen en de verwarming van tapwater integreren. All-electric ready dus.

De gebruiker kan kiezen of het hybride punt bijvoorbeeld op +5 graden komt te liggen of -5 als de gasprijzen door het dak gaan. Tuijtel heeft dan ook een heldere boodschap voor installateurs: "Kijk eerst of het niet all-electric kan. Als dat niet het geval is, schakel dan over op all-electric ready. Mocht je daarbij advies nodig hebben, dan is er altijd iemand stand-by."

Dit artikel is gesponsord door Alklima/Mitsubishi Electric.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Mitsubishi Electric SUZ-SWM60 VA2 buitendeel (Foto: Nils Schoonhoven/Alklima).

Nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan-warmtepomp scoort hoogste rendement...

Uit recent uitgevoerde testen door Kiwa blijkt dat het vernieuwde Ecodan SUZ-SWM40 VA2 buitendeel van Mitsubishi Electric een fors beter rendement heeft dan de huidige versie. Het rendement voor het maken van tapwater is bij Kiwa zelfs het hoogste dat ooit door een lucht/water-warmtepompen is behaald. De nieuwe lijn wordt in de loop van dit jaar geïntroduceerd.

De Vita H1C-S in een renovatiewoning in Vroomshoop. In totaal zijn hier 123 woningen van het systeem voorzien.

Ventilatie- en afgifte in één: optie bij overstap op warmtepomp

In een bestaande woning overstappen op een warmtepomp? Dan is de kans groot dat er ook een nieuw afgiftesysteem nodig is, en eventueel een...

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een...

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare...

De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Groningse woning gasloos: "duurzaamheid belangrijker dan...

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme...

Ontwerpen en inregelen ventilatiesysteem. Hoe doe je dat?

Ontwerpen en inregelen ventilatiesysteem. Hoe doe je dat?

Wanneer ventilatiesysteem D (met een ventilatiebox) wordt toegepast in een woning, is goed inregelen belangrijk. Maar eerst moet worden bepaald...

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde...

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het...

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Net als veel woningen wordt een groot aantal utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te...

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...