‘Wijs klanten erop dat airconditioner kan koelen én verwarmen’

Met de oplopende gasprijs wordt de verwarmingsfunctie van airconditioning- systemen steeds relevanter. Dat airco’s ook kunnen verwarmen, is bij veel mensen echter nog onbekend. Voor een adviseur-installateur is het daarom belangrijk hier goede uitleg over te geven.

Volgens Jan van Zwolle, adviseur airconditioning & koeltechniek bij groothandel Wasco, gaan veel consumenten pas op zoek naar manieren om hun woning te koelen als het écht warm is. “Ze hikken daarbij aan tegen de forse investering van een airconditioningsysteem en vinden het zonde om ‘voor die paar dagen per jaar’ diep in de buidel te tasten.” Volgens Van Zwolle is het daarom verstandig om als adviseur-installateur het hele plaatje aan de klant uit te leggen. “Vertel dat de huidige generatie airconditioningsystemen niet alleen kan koelen, maar ook prima kan verwarmen.”

Airconditioning als verwarming

Hoewel de afgelopen zomer geen hittegolf kende, was dat in de jaren ervoor wel het geval. Daardoor zijn er veel airconditioningsysteem geïnstalleerd. “Door de standaard-warmtepompfunctie kun je met deze systemen het hele jaar door een behaaglijk binnenklimaat creëren, maar dat weten veel mensen niet.” Van Zwolle pleit daarom voor meer aandacht voor airconditioning als verwarming. “Zéker nu mensen veel meer uren thuis doorbrengen dan voorheen.”

Isoleren en ventileren

Bij verbouw of renovatie is een airconditioningsysteem voor het koelen of verwarmen van individuele ruimten zoals slaapkamers of studeerkamers een interessante optie, vindt Van Zwolle. “Zeker als je bedenkt dat je de radiatoren en leidingen in die ruimten weg kunt laten en het bestaande verwarmingssysteem minder nodig zult hebben.” Hij benadrukt het belang van goed isoleren en ventileren. “Installateurs moeten goed adviseren en vervolgens maatwerk leveren. Kijk naar de situatie ter plekke en maak dan samen met de klant de juiste keuze. Eerst moeten de isolatie en ventilatie op orde worden gebracht, daar begint het mee. Daarnaast is het belangrijk een goede plek voor de opstelling van de buitenunit te kiezen en te besluiten welk systeem het moet worden. Als adviserende groothandel kunnen wij natuurlijk altijd meekijken om een goed advies aan de eindgebruiker te geven.”

Timing als issue

Voor consumenten is de timing vaak een issue. Ontstaat aan het begin van de zomer een eerste gesprek met de installateur, dan kan het maar zo zijn dat hij pas na de zomer tijd heeft om een airco te installeren. “Voor hun gevoel zijn mensen dan te laat, maar dat is dus niet zo”, zegt de adviseur van Wasco. “Als klanten nu besluiten een airco aan te schaffen, hebben ze er komende winter al profijt van. Vooral nu, met de hoge gasprijs, kunnen ze daarmee bovendien energiekosten besparen.”

Verlagen van energierekening

Dat een airco energiezuinig is, komt doordat het grootste deel van de energie uit de buitenlucht wordt gehaald. Dat zorgt ervoor dat het rendement drie tot vier keer zo hoog is als van een cv-ketel. Met zonnepanelen erbij kan de energierekening nog verder naar beneden worden gebracht. Van Zwolle: “Natuurlijk geldt ook hier weer: zorg voor goede isolatie, goede
installatie en correct gebruik.”

Snel op temperatuur

Een extra voordeel van verwarmen met een airco is dat je in relatief korte tijd een ruimte op de gewenste temperatuur kunt brengen. Doordat de meeste airco’s tegenwoordig met een app zijn te bedienen, kan dat ook op afstand. Van Zwolle: “Dat is een enorm voordeel. De thuiswerker hoeft bovendien geen volledige woning te verwarmen als hij toch van 9 tot 5 vooral in dezelfde werkruimte zit. Ook dat is een voordeel.”

‘Geluid is geen probleem’

Geluid is volgens Van Zwolle geen probleem. “Tegenwoordig kom je prima weg met een binnenunit die zo’n 16 dB aan geluid produceert, dat is nauwelijks hoorbaar. Voor de buitenunit geldt eigenlijk hetzelfde. Soms vraag ik een installateur die belt met een probleem of de buitenunit het wel goed doet. Het gebeurt dan vaak dat hij op zijn knieën voor het apparaat kruipt om te checken of het aan staat, zo weinig geluid produceert een airco.”
De opstelling van de buitenunit is volgens Van Zwolle een punt van aandacht. “Als installateur moet je goed nadenken waar je de buitenunit ophangt of neerzet, met name vanwege mogelijke resonantie. Kies het liefst voor een constructie met betontegels en trillingdempende balken van neopreen waar je de buitenunit op zet, dan weet je zeker dat er geen geluidshinder is.”

  • Gebruikerservaring verwarmen met airconditioning: comfort tegen lage kosten