Installatie XL 2023 staat online  

Installatie XL 2023 staat online  

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online. Met daarin opgenomen het katern Licht XL. Ook deze keer weer met tal van interessante projecten.

Zo bleek de 150 meter hoge Cooltoren met bijna 300 woningen ‘een ingewikkelde engineering-puzzel', aldus installatie-adviseur Richard Wolf. Een nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek van de Rijksuniversiteit heeft dankzij verregaande prefabricage een besparing opgeleverd van 25.000 manuren. En in het appartementencomplex AMST maakt een warmtepomp warmtapwater van 40 °C. Hiervoor was weliswaar een afwijkende interpretatie nodig van het Bouwbesluit. Het nieuwe van der Valk hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. Maar behalve die pracht en praal is het hotel ook duurzaam, getuige het streven naar een BREEAM Outstanding-certificaat. Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich overigens in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt is met zonnepanelen, heatpipes, warmtepompen en energieopslag bijna zelfvoorzienend en produceert meer energie dan het verbruikt. Van een jaren dertig woning behoud je liefst alle karakteristieke kenmerken. Om gasloos te worden is in dit project dankbaar gebruik gemaakt van een diepe kruipruimte waar de meeste techniek is geplaatst. Waaronder kunststof buffervaten voor de opslag van warmte en de ventilatieleidingen voor de WTW-balansventilatie.  

Het complete overzicht van de projecten in Installatie XL 2023: 

Cooltoren van 150 meter kleurt Rotterdamse skyline 

De skyline van Rotterdam is ingrijpend aan het veranderen. Zo reikt de Cooltoren naar 150 meter hoogte. Hoe pas je al die installaties in een compacte ruimte voor maar liefst 282 woningen? 

Rustig zoeken naar de juiste balans in de bronnen 

Bij de Rijksuniversiteit Groningen verrijst een prachtig, nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek met een bruto vloeroppervlak van 64.000 vierkante meter. De Groot-Lammerink Installatiecombinatie verzorgde er nagenoeg alle installaties. 

Warmtapwater van 40 °C in wooncomplex AMST 

In het appartementencomplex AMST wordt een innovatief energiesysteem toegepast, waarbij warm water van 40 °C uit de warmtepomp direct gebruikt wordt als warm tapwater. 

Veel luxe en toch duurzaam 

Van een rooftopbar tot een zwembad van 25 meter en een wellness met verschillende sauna’s: het nieuwe Valk Exclusief-hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. 

Duurzaamste zwembad is energie- èn kostenneutraal 

Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt kreeg een volledig nieuw binnengedeelte. Hierbij werd alles uit de kast getrokken om het zwembad zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. 

‘Alle installaties op de millimeter nauwkeurig’ 

Het komende theaterseizoen kunnen Bosschenaren hun vernieuwde Theater aan de Parade bezoeken. In een intensieve samenwerking met de architect en de constructeur heeft Deerns eraan bijgedragen dat het verouderde theater in de binnenstad plaatsmaakt voor een hypermodern theater. 

Jaren dertig woning onzichtbaar van het gas af 

Mensen die in een oude woning wonen, doen dat meestal omdat ze gecharmeerd zijn van de karakteristieke bouwelementen van zo’n woning. Tegelijkertijd willen ze moderne innovaties integreren. 

Republica, zelfvoorzienend dorpje in Amsterdam Noord 

Met Republica wordt een dorpje aan de stad Amsterdam toegevoegd, met eigen voorzieningen voor wonen, werken en recreëren. De bewoners zijn voor hun energie niet afhankelijk van de buitenwereld, omdat warmte, koude en elektriciteit in het complex zelf opgewekt worden. 

‘Klimaateilanden’ voor frisse lucht in Hogeschool Rotterdam 

De Hogeschool Rotterdam heeft zijn locatie aan de Kralingse Zoom uitgebreid met moderne duurzame nieuwbouw. Het is naast gezond (Frisse Scholen klasse B) en energieneutraal, ook nog eens circulair en flexibel gebouwd. 

Kerkrenovatie naar energielabel A 

Het Groot Tuighuis, een voormalig kerkgebouw, kazerne, museum en depot uit de 15e eeuw, is met duurzame installatietechnieken weer hele- maal bij de tijd gebracht. 

BIM maximaal benut op bouwplaats Wonderwoods 

In het centrum van Utrecht verrijzen twee ‘groene’ torens van Wonderwoods. Terberg Totaal Installaties verzorgt zowel de elektrotechnische als werktuigkundige installaties. “Dankzij het gebruik van het BIM-model zijn er minder vakmensen op locatie nodig. Erg prettig in de huidige tijd van personeelstekorten.” 

Thermen Soesterberg aardgasvrij met 1,2 MW warmtepomp

Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg in 2015 zijn de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu volledig op een door Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp van 1,2 MW. 

320.000 kilo groente koelen en verwerken 

In de buurt van Venlo heeft Hessing Super- vers een nieuwe productielocatie gebouwd, waar zo’n 320.000 kilo groente kan worden gesneden tot ruim 850 verse groenteproducten. VHI Koudetechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de koudetechnieken. 

Licht XL 

DC voor openbare verlichting bespaart kosten 

In een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard is ervoor gekozen om een bipolair DC-net aan te leggen voor de openbare ledverlichting. Over converters, omvormers, led-drivers en DC-kasten. 

84.500 kWh besparen met nieuwe verlichting 

ABB wil dat al haar gebouwen wereldwijd in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Deze ambitie geldt ook voor de fabriek in Ede, waar de productie van installatiedozen en verdeelkasten plaatsvindt. 

De grootste 112 meldkamer van Nederland 

De grootste 112-meldkamer van Nederland is geopend. Het lichtontwerp benadrukt niet alleen de esthetiek van de architectuur, maar is ook aangenaam voor de mensen die er in continudiensten verblijven 

Slim verlichten vergt uitgebreid testen 

Met draadloze communicatie tussen armaturen, schakelaars, sensoren en klimaatsystemen realiseerde Bosman bedrijven een intelligent gebouwsysteem bij de renovatie van een kantorencomplex. 

Lees meer over

Achterblijvende woningbouw zorgt voor stagnatie bij installateurs

Achterblijvende woningbouw zorgt voor stagnatie bij installateurs

Na jaren van forse groei zal het productievolume in de installatiebranche dit jaar met 0,7 procent dalen, blijkt uit het rapport 'Economische...

Venlo vanuit de lucht.

Kritiek op gemeentelijke warmtepompensubsidie leidt tot aanpassing...

Inwoners van de gemeente Venlo kunnen extra subsidie (bovenop de ISDE) voor een warmtepomp krijgen. Dat de plaatsing van de warmtepomp daarbij alleen...

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Hybride warmtepomp Atag blijft ook bij flinke vorst meedraaien

Bij veel hybride systemen neemt de gasketel bij buitentemperaturen onder het vriespunt het werk volledig over. Bij de Energion M Hybrid Light, een...

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Monoblock: met of zonder hydraulische binnenunit?

Bij splitwarmtepompen is een binnenunit onmisbaar. Bij monoblocks is dit niet het geval. Toch kiest een aantal fabrikanten ervoor om hun...

'Huishoudens met warmtepomp minder bezorgd over energierekening'

'Huishoudens met warmtepomp minder bezorgd over energierekening'

Wie in een woning met een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie woont, maakt zich dankzij die maatregel gemiddeld veel minder zorgen over zijn of haar...

De woning uit 1650 van de familie Luteyn, die dankzij veel doorzettingsvermogen van het gas af kon.

Woning uit 1650 van het gas af? Het blijkt mogelijk.

De eerste zeven bedrijven die Sjoerd Luteyn benaderde om zijn slecht geïsoleerde woning uit 1650 te verduurzamen, zagen er geen heil in. Ze noemden...

Aanpassing maakt hoger vermogen water/water-warmtepomp op propaan mogelijk

Aanpassing maakt hoger vermogen water/water-warmtepomp op propaan...

Bij binnenopstelling van een warmtepomp met meer dan 150 gram propaan moet aan extra veiligheidseisen worden voldaan. Met die limiet blijft het...

Airconditioner LG toont kunstwerk, foto of andere content op lcd-scherm

Airconditioner LG toont kunstwerk, foto of andere content op...

Fabrikanten besteden steeds vaker aandacht aan de esthetiek van airco-binnendelen. LG introduceerde onlangs een vierkante wandunit die is voorzien...