Verduurzaam bestaande woningen met hybride PVT-systeem

Verduurzaam bestaande woningen met hybride PVT-systeem

2050 is het jaar waarin we in Nederland van het aardgas af moeten zijn. Een duurzame ontwikkeling, maar nog niet iedere woning is er klaar voor. Een hybride systeem kan de oplossing bieden. Hiermee blijven de cv-ketel en de aansluiting op het gasnet (voorlopig) behouden, maar worden de woning en het tapwater voor het grootste deel duurzaam verwarmd.

Verduurzaam bestaande woningen met hybride PVT-systeem

Hoewel we ernaar streven om zoveel mogelijk aardgasloze woningen te realiseren, blijkt dat in de praktijk een uitdaging. Niet alle woningen zijn namelijk geschikt om van het aardgas af te gaan. Toch kunnen ook woningen die zich er niet voor lenen een verduurzamingsslag maken. Met een hybride PVT-systeem wordt namelijk bespaard op de gas- én elektriciteitsrekening, terwijl de cv-ketel als back-up behouden blijft.

Alleen tijdens de koudste dagen zal de cv-ketel het verwarmen van de woning overnemen van de warmtepomp. Op deze manier kan 70 tot 90% worden bespaard op gasverbruik en kan stap voor stap naar de realisatie van een aardgasloze woning worden toegewerkt.

Niet alleen voor woningeigenaren, maar ook voor bijvoorbeeld woningcorporaties is dit systeem een mooie tussenoplossing. Het zorgt niet alleen voor besparing op de energierekening, maar ook voor het verbeteren van het energielabel. Daarnaast weten we natuurlijk nog niet welke innovaties er in de toekomst komen, en dankzij het hybride systeem blijven alle mogelijkheden open.

Het PVT-systeem: twee-in-één-oplossing

Het PVT-systeem is een echte twee-in-één-oplossing. Behalve elektriciteit wek je met het PVT-systeem ook thermische energie op. Het PVT-paneel is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één. Het dak krijgt zo een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als de gasrekening worden bespaard.

Achter het zonnepaneel is een collector bevestigd. Deze collector onttrekt energie uit het zonnepaneel én uit de buitenlucht, die als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. Dit systeem zorgt zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater. Daarnaast is de bron stil en onzichtbaar. Er is dan ook geen uiterlijk verschil tussen PVT-panelen en PV-panelen, wat resulteert in een strak en esthetisch zonnedak.

Het Volthera PVT-systeem is samengesteld met kwaliteitscomponenten, om een zo efficiënt mogelijk systeem te realiseren. Dit totaalpakket bestaat onder andere uit een PVT-paneel, een omvormer met optimizers van SolarEdge, een warmtepomp van Vaillant, en optioneel een boilervat. Mede dankzij subsidie op de aanschaf van de warmtepomp, en de BTW-teruggave op de panelen, is het ook een slimme keuze voor de portemonnee. Afhankelijk van de situatie is de investering binnen 8 tot 12 jaar terugverdiend.

Het systeem in de praktijk

Coen en Nicole uit Liempde hebben onlangs een hybride PVT-systeem aangeschaft voor hun bestaande woning. “We waren op zoek naar een twee-in-één-systeem voor het opwekken van warmte en elektriciteit voor onze woning en wilden een systeem dat op een verantwoorde manier omgaat met fossiele brandstoffen. We hebben verschillende opties vergeleken, waaronder een grondbron voor de warmtepomp, maar raakten er niet van overtuigd.”

Vervolgens overwogen Coen en Nicole om de woning te verduurzamen met behulp van een zonneboiler in combinatie met PV-panelen. Maar eenmaal in aanraking gekomen met een PVT-systeem was de keuze snel gemaakt. “Het PVT-systeem bracht eigenlijk de functies van de zonneboiler en PV-panelen samen in één systeem.”

Ze zijn nog altijd zeer tevreden over het systeem en de resultaten. “Het verbaast me hoe goed het werkt. Op dit moment verbruiken we slechts 8 kuub gas per maand, de rest van de energie wekken we allemaal zelf op”, aldus Coen.

De voordelen van het PVT-systeem

Met het PVT-systeem van Volthera bied je klanten een echte twee-in-één-oplossing. Daarnaast heeft dit systeem nog meer voordelen. Zo vervangt het PVT-paneel de buitenunit of grondbron die benodigd is voor de warmtepomp. Dit resulteert in een stille en onzichtbare oplossing. Niet alleen aan de bron voor de warmtepomp, maar ook bij de warmtepomp zelf wordt geen hinder ondervonden. Zo ook bij Coen en Nicole: “We waren eerst bang dat we de warmtepomp zouden horen. Hij staat namelijk tegen de muur waar onze bank tegenaan staat. Maar we horen hem helemaal niet.”

Daarnaast werkt het systeem het gehele jaar door. PVT-panelen wekken namelijk ook thermische energie op als de buitentemperatuur onder 0 graden Celsius ligt, als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt.

Dit artikel is gesponsord door Volthera

Eerder verschenen