Vakantielocatie Villa Pardoes verbouwd conform eisen van 'healing environment'

Vakantielocatie Villa Pardoes verbouwd conform eisen van 'healing environment'
Luchtfoto Villa Pardoes

Villa Pardoes is een louterende vakantielocatie voor gezinnen met zeer zieke kinderen. De twaalf huisjes zijn verbouwd volgens de eisen van een 'healing environment'. "We letten op privacy, geluid, natuur, een constante temperatuur en licht- en luchtkwaliteit."

Naast de Efteling in Kaatsheuvel ligt een bijzonder gebouw in de vorm van een slak en een bloem: Villa Pardoes. Dit gebouw biedt gezinnen met een ernstig ziek kind de ruimte om een week onbezorgd vakantie te vieren. Maar het doet veel meer dan dat. De gezinnen ontmoeten lotgenoten. Zieke kinderen, ouders en broers en zussen delen onderling hun lief en leed met andere gezinnen. Dat is een waardevolle, troostende ervaring, zowel voor het zieke kind als voor de gezinsleden.

Peter Persoon, Algemeen Directeur Villa Pardoes

Het gebouw is zo ontworpen dat de drempel voor ontmoetingen met lotgenoten laag is. Villa Pardoes bestaat uit twaalf huisjes die aan elkaar zijn verbonden. Vanuit een huisje kun je direct de overdekte gemeenschappelijke ruimte in. Daar zijn indoor diverse voorzieningen waar je elkaar kunt treffen, zoals een picknickplaats, een knutselruimte, een bubbelparadijs, een chillkamer, een gamekamer en een loungekamer voor ouders.

Er zijn moodboards gemaakt voor de aankleding en inrichting”

Algemeen directeur Peter Persoon denkt dat de ruimtelijke kwaliteit van een gebouw grote invloed heeft op het welzijn en welbevinden van de gebruikers ervan. Eerder in zijn loopbaan, onder meer in de psychiatrie en ouderenzorg, heeft hij ondervonden wat het verschil is tussen werken in een sombere of juist licht ingerichte ruimte.

Waarom is een helende omgeving zo belangrijk voor Villa Pardoes?

Persoon: “We doen er met een kleine staf en 220 vrijwilligers alles aan om de gezinnen een zo zorgeloos mogelijke en plezierige week te bezorgen. Voor deze doelgroep is een normale vakantie bijna niet mogelijk, onder meer vanwege de noodzakelijke hulpmiddelen, zoals tilliften, rolstoelen, douchestoelen. Hier kan dat wel. Dan wil je ook dat de omgeving zelf maximaal bijdraagt aan een goed gevoel. Daarom letten we op dingen als privacy, geluid, natuur, een constante temperatuur en licht- en luchtkwaliteit.”

Sinds wanneer zijn jullie actief bezig met healing environment?

“We hebben Villa Pardoes in 2015 uitgebreid met nieuwbouw volgens de criteria van een healing environment. En deze zomer hebben we zes huisjes gerenoveerd die nog in de oude staat waren. Dat kwam mooi uit omdat we vanwege de eerste lockdown moesten sluiten.”

Het interieur van Villa Pardoes.

Waaraan moet een healing environment voldoen?

Dat weet ik vrij precies dankzij een onderzoek dat we hebben laten verrichten voorafgaande aan de renovatie van de zes huisjes. Bij ons waren dat de elementen veiligheid, het gevoel van schoonheid en frisheid, privacy, sociale steun, positieve afleiding, aanwezigheid van planten, voldoende licht, een goede luchtkwaliteit en weinig geluid. Voor licht, lucht en geluid in de vakantiewoningen hebben we nu meetbare eisen gesteld: meer dan 750 lux, minder dan 600 parts per million (CO₂) en minder dan 60 decibel.

Dat kon beter?

Die oude huisjes waren nog in de staat van twintig jaar geleden, toen Villa Pardoes is gebouwd. Ze waren te donker en ook de akoestiek en privacy waren voor verbetering vatbaar.

Wat hebben jullie daaraan gedaan?

We hebben grote nieuwe Velux-dakramen met daarin zonwering laten aanbrengen. De akoestiek is verbeterd via isolatie, gordijnen en vloeren. De privacy is beter dankzij een nieuw toegangssysteem en meer mogelijkheden om je via gordijnen, rolgordijnen en vitrages aan het zicht te onttrekken.

De akoestiek is verbeterd via isolatie, gordijnen en vloeren”

Maar waar ik echt trots op ben, is dat het een open maar toch geborgen gevoel geeft. Ondanks dat elk huisje je op een andere manier verleidt. Ze hebben allemaal een thema, zoals circus, Barbie, safari en 1001 Nacht. Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft voor ons een verhaal geschreven dat de thema’s van de huisjes verbindt.

Hoe hebben jullie de besluitvorming rond de bouw georganiseerd?

“Via een programma van eisen en werkgroepen die bijvoorbeeld gasten en kinderpanels hebben gevraagd wat zij belangrijk vinden. Op basis daarvan zijn moodboards gemaakt voor de aankleding en inrichting. Verder hebben we een technisch bouwoverleg ingesteld.”

Hoe hebben jullie de architect en bouwer geselecteerd?

“Wij werken al sinds de bouw van de Villa in 2000 samen met architect Anoul Bouwman en de, destijds via een open aanbesteding geselecteerde aannemer, Heijmans. Die sponsort ons nu; Heijmans werkte bij deze verbouwing bijna tegen kostprijs.”

Villa Pardoes kinderkamer

Waar zijn jullie tegenaan gelopen?

De dakramen met ingebouwde zonwering van Velux waren van een type dat in Nederland nog maar één keer eerder was toegepast. Onze aannemer had het timmerwerk keurig voor plaatsing gedaan, maar de maatvoering klopte niet. Daardoor werd het spannend of wij de gewenste deadline zouden halen.

Hoe hebben jullie ingespeeld op andere trends in zorgvastgoed, zoals klimaatvriendelijk bouwen?

We hebben de daken van de huisjes geïsoleerd, maar nog niet geïnvesteerd in duurzame energie. De huisjes zijn wel geschikt gemaakt om te kunnen overschakelen op warmtepompen.

Wat kunnen andere opdrachtgevers van jullie leren?

Dat je al voor de bouw verplaatst in de hoofddoelgroep. Als dat bij de aankleding nog moet, ben je te laat. Dan wordt het ad hoc. Bij kinderziekenhuizen zie je vaak dat bij de parkeergarage en balie niet aan kinderen is gedacht en dat overal verschillende hoekjes voor hen zijn gemaakt. Dat heeft geen samenhang. Mijn advies: zorg dat je de klantreis van de gebruiker vooraf kent en sluit hierop aan met een verhaal. Weet al in het programma van eisen wat je wilt vertellen. Op zo’n verhaal kun je steeds weer terugvallen. Het helpt je om je te blijven richten op voor wie je het doet.

Meer lezen over Zorg & Gezonde gebouwen? Bekijk de speciale editie van deze Sectoranalyse.

Dit artikel is gesponsord door Sectoranalyse

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in Scheveningen worden getransformeerd tot duurzame voorbeelden voor de hele bouwsector. Lees hoe LG een innovatief voorstel presenteerde, inclusief het behoud van het bestaande leidingwerk, en hoe dit heeft geleid tot een succesvolle samenwerking.

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Met het regelsysteem evohome van Resideo houdt eetcafé Westgaag de verschillende warmtepompen en afgiftesystemen zorgeloos onder controle.

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

STULZ, partner voor klimaatbeheersing, voorzag het restaurant van het Golden Tulip-hotel Ampt van Nijkerk van een grid met luchtbehandelingskast inclusief warmtepompen. Eric Veltman: "Die installatie is plug & play, alles is vooraf gemonteerd en ingeregeld. De installateur heeft er geen omkijken naar."

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen...

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het...

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden...

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod...

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse...

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik van AI

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik...

Het beheren en onderhouden van warmtepompinstallaties is een essentiële, maar tijdrovende taak voor de installateur. Een warmtepomp vereist een...

Het inpandige zwembad met wellness is tijdens de renovatie all-electric geworden.

Warmtepomp Wolf: ook geschikt voor verwarmen privé-zwembad

Hij is geluidsarm, betrouwbaar, efficiënt en heeft een bovengemiddeld hoog rendement: de CHA-16/20 monoblock, de nieuwste warmtepomp van Wolf. Zeer...