Kabinet vult ISDE-subsidiepot aan met 210 miljoen euro

Kabinet vult ISDE-subsidiepot aan met 210 miljoen euro

Het aantal subsidieaanvragen voor warmtepompen en isolatiemaatregelen is dit jaar dusdanig toegenomen dat de bodem van de ISDE-pot in zicht kwam. Om te voorkomen dat het oorspronkelijk gereserveerde budget van 350 miljoen euro voor dit jaar wordt overschreven, heeft het kabinet dit verhoogd met ruim 200 miljoen euro.

Rechts de woning van Peter Bak en zijn vrouw.

Tips gevraagd: hoe isoleer je met behoud van authentieke details?

Hoe kun je de schil van een woning uit 1928 hoogwaardig isoleren zonder dat allerlei authentieke details verloren gaan? Met die vraag klopte Peter Bak aan bij Vakblad Warmtepompen. "We denken hier al jarenlang over na, zonder tot goede oplossingen te komen", vertelt hij. "Tips zijn dan ook zeer welkom".

62 miljoen euro extra in subsidiepot voor warmtepompen en isolatie

62 miljoen euro extra in subsidiepot voor warmtepompen en isolatie

Door de enorme vraag naar warmtepompen en isolatiemaatregelen dreigt het ISDE-subsidiebudget voor dit jaar 'overvraagd' te worden. In een brief aan de Tweede Kamer gaf minister Jetten van Klimaat en Energie eind september al aan de mogelijkheden voor budgetverhoging 'te bezien'. Inmiddels is het budget daadwerkelijk opgehoogd; gisteren is er 62 miljoen euro extra aan toegevoegd.

Opsporen van koudebruggen vraagt meer dan infraroodbeelden

Opsporen van koudebruggen vraagt meer dan infraroodbeelden

Voor het inzetten van een warmtepomp moet een woning voldoende geïsoleerd zijn. Om erachter te komen of dat het geval is, wordt vaak een infraroodcamera gebruikt. Maar daarmee ben je er nog niet, stelt Frans Dam, energieconsulent en docent thermografie. Er zijn volgens hem extra technieken nodig om te weten waar eventuele koudebruggen of energielekken zich precies bevinden.

ISDE-pot dreigt leeg te raken, kabinet overweegt ophoging budget

ISDE-pot dreigt leeg te raken, kabinet overweegt ophoging budget

De enorme belangstelling voor warmtepompen en isolatiemaatregelen leidt er wellicht toe dat het beschikbare ISDE-budget dit jaar wordt overschreden. "Een dergelijke overschrijding vind ik ongewenst", schreef minister Jetten van Klimaat en Energie afgelopen week in een antwoordbrief aan de Tweede Kamer. Hij 'beziet' de mogelijkheden voor budgetverhoging.

Nederlanders geven meer uit aan verduurzamen woning

Nederlanders geven meer uit aan verduurzamen woning

In 2021 gaven Nederlanders ruim 8,6 miljard euro uit aan duurzame aanpassingen aan hun woning, een half miljard meer dan in 2020. De meeste 'verduurzamingsacties' betroffen verlichting, terwijl de hoogste bestedingen naar verwarming gingen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek dat Multiscope heeft uitgevoerd onder ruim 4.300 Nederlanders.

Enorme vraag naar subsidie voor warmtepompen en isolatie

Enorme vraag naar subsidie voor warmtepompen en isolatie

Bedrijven en consumenten hebben het afgelopen kwartaal een enorm bedrag aan ISDE-subsidie aangevraagd voor warmtepompen en isolatiemaatregelen. In de eerste drie maanden van dit jaar werd 52,6 euro miljoen subsidie aangevraagd. Dat is meer dan de helft van wat er in heel 2021 werd aangevraagd (96,9 miljoen euro).

Corporatiewoningen in Nijmegen.

'Corporaties worstelen met verduurzaming woningvoorraad'

Woningcorporaties vragen zich ernstig af hoe ze hun bestaande woning-voorraad moeten verduurzamen, zo blijkt uit onderzoek onder zestig corporaties. Door onzekerheid over technische oplossingen en onduidelijkheden op beleidsniveau heeft driekwart van de ondervraagde respondenten geen planning voor het gasarm of gasloos maken van de woningvoorraad.

'Kleine VvE's hebben minder mogelijkheden voor verduurzamen'

'Kleine VvE's hebben minder mogelijkheden voor verduurzamen'

Woningeigenaren die een warmtepomp willen laten installeren, kunnen een beroep doen op ISDE-subsidie en een Energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Die laatste optie geldt echter niet voor kleine verenigingen van eigenaars (VvE's). Die worden op dit punt achtergesteld, aldus de uitvoeringsorganisatie van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De warmtepomp in de achtertuin van Heinen, in een geluidsisolerende omkasting.

Oud huis voor 20.000 euro energieneutraal gemaakt

Een tussenwoning uit 1895 met een investering van 20.000 euro van het gas af krijgen. Dat deed Olaf Heinen uit Zwolle. En met succes; de koude dagen tijdens de afgelopen winter zijn goed doorstaan. Inmiddels geeft Heinen advies aan andere woningeigenaren die hun huis ook willen verduurzamen en er niet de hoofdprijs voor willen betalen.<BR><BR>Tekst: Uko Reinders