Hoe CO₂ als efficiënt koudemiddel kan fungeren voor een warmtepomp

Hoe CO₂ als efficiënt koudemiddel kan fungeren voor een warmtepomp
Hoge efficiëntie en een uitzonderlijk lage GWP.

De innovatieve Q-ton lucht/water-warmtepomp van Stulz/Mitsubishi Heavy Industries voor warm tapwater maakt het mogelijk om CO₂ te gebruiken als koudemiddel. Dit zorgt voor een hoge efficiëntie en een uitzonderlijk lage GWP-waarde. Lees hieronder een casestudie van de Q-ton in Amsterdam.

De renovatie van het voormalig ziekenhuis/verzorgingshuis aan de Tweede Constantijn Huygensstraat 37-39 in Amsterdam is na ruim een jaar afgerond. Dit pand, ook wel bekend als het Oude Mentrumgebouw, onderging een ware metamorfose. Aan de binnenzijde is het volledig gestript om vervolgens te worden omgebouwd tot een gebouw met 90 studio’s (eenkamerwoningen) en ongeveer 200 vierkante meter beheer- en ontmoetingsruimten op de begane grond.

Aandacht voor het installatietechnische deel

Van deze studio’s zijn er 22 bestemd voor jonge statushouders. De overige 68 studio’s worden verhuurd aan jongeren tussen de 23 en 28 jaar. De woningen worden verhuurd via het zogeheten jongerencontract. Een forse klus waarbij diverse partijen zijn betrokken en met vanzelfsprekend veel aandacht voor het installatietechnische deel van de operatie. INNQ, specialist in het leveren van installaties op maat is één van die partijen. Peter van Haaften van Installatiebedrijf INNQ is projectleider en vertelt over hoe het hele bouwproces uiteindelijk naar wens is verlopen.

Bijzondere warmtepomp

‘Technisch was het niet zo’n heel spannende klus waarbij het natuurlijk wel zo is dat je in de voorbereiding met betrekking tot de bijvoorbeeld de maatvoering het direct goed moet doen. Zit je er een paar centimeter naast, dan heb je tijdens de rit een hoop problemen. Maar dat is hier gelukkig niet aan de orde”, aldus Peter Van Haaften. Als we het hebben over verwarmen (tapwater èn radiator) komt Stulz in beeld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in high-end klimaatoplossingen, en voor dit project werd gekozen voor het installeren van de Q-ton lucht/water-warmtepomp.

CO2 als koudemiddel

De Q-ton is om meerdere redenen een bijzondere warmtepomp. Hij maakt gebruik van CO2 als koudemiddel. Dit koudemiddel levert buitengewone prestaties en veel milieutechnische voordelen. CO2 is een natuurlijk gas en draagt eraan bij dat de Q-ton aanzienlijke besparingen oplevert. Dat geldt zowel voor de energie- als koolstofemissies.

Koudemiddel CO2 levert buitengewone prestaties en heeft veel milieutechnische voordelen”

‘Ecologisch zeer verantwoord’

Evert van Merkestijn, account manager bij Stulz, wijst op nog een ander belangrijk voordeel van de Q-ton: “Er is, en terecht, steeds meer aandacht voor de milieu-aspecten. Er wordt meer gebruik gemaakt van koudemiddelen met een laag aardopwarmingsvermogen. Deze Global Warming Potential (GWP) is bij de Q-ton 1, en dat mag uitzonderlijk laag worden genoemd. Ecologisch dus zeer verantwoord.”

Bijzondere prestaties

Ook levert de installatie bijzondere prestaties: levering van water van 60 ºC tot 90 ºC, zelfs bij een buitentemperatuur van -25 ºC, en behoud van 100% capaciteit tot -7 ºC. Een externe warmtebron is dus niet nodig. De Q-ton samengevat: een innovatieve, uiterst betrouwbare en efficiënte warmtepomp die naast het leveren van prima prestaties daadwerkelijk een bijdrage levert aan het terugdringen van emissies.

Samenwerking

Het is uiteraard een open deur dat het toch wel prettig is als de samenwerking tussen partijen goed verloopt. Peter van Haaften van INNQ: “Wij werkten al eerder met Stulz en mede op grond van die ervaring wisten we eigenlijk wel dat het goed zat. Bij een dergelijk project is het van belang dat je vanaf het begin samen de kar trekt. En zo hebben we in samenspraak onder meer de hele engineering opgepakt.”

Gebruikmaken van elkaars expertise

Evert van Merkestijn vult aan: “Je moet gebruik maken van elkaars expertise en op dit gebied biedt Stulz een schat aan ervaring. Los van de technische kennis hebben wij een uitstekende servicegraad. Meedenken en meepraten met de klant zit in ons DNA. En dat kan alleen als je veel tijd en energie besteedt aan de relatie met je klanten.”

Toekomstbestendig gebouw

Het gerenoveerde gebouw is, mede dankzij de zes Q-ton units, toekomstbestendig. Met een maximale efficiëntie en een minimale ecologische voetafdruk. Stulz biedt klimaatoplossingen met producten in precisiekoeling, comfortkoeling, bevochtiging, en warmtepompen en luchtbehandeling. Het bedrijf voert daarbij de merken Mitsubishi Heavy Industries, CAREL, REMKO en STULZ Tecnivel.

Dit artikel is gesponsord door Stulz.

Het parkeerdek van het pand van a.s.r., voorzien 2.160 zonnepanelen (Foto Raphael Drent).

Verzekeraar zet in op slim energiesysteem met bi-directioneel laden

Door elektrische auto's bi-directioneel te laden, worden ze niet alleen van duurzame energie voorzien, maar fungeren ze ook als batterij die stroom...

Installatie XL 2023 staat online  

Installatie XL 2023 staat online

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online. Met daarin opgenomen het katern Licht XL. Ook deze keer weer met tal van interessante...

Drie lucht/water-monoblocks van elk 12 kW verwarmen het water in het binnenzwembad.

Vijf warmtepompen gekoppeld aan megabron

Een binnenzwembad als reuzebron voor water/water-warmtepompen voor verwarming van een landhuis. En dan overdag bij hoge buitentemperatuur en gratis...

De drycooler die vanwege het ontbreken van een compressor altijd aan de geluidsnormen voldoet.

Water/water-warmtepomp met drycooler maakt Brink-luchtverwarming...

Om met een Brink-luchtverwarmingssysteem van het gas af te gaan, koos een woningbezitter voor een water/water-warmtepomp met drycooler. De relatief...

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de...

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in...

Brink-systeem op gas wijkt voor verticale DX-kanaalverwarmer met lucht/lucht-warmtepomp

Brink-systeem op gas wijkt voor verticale DX-kanaalverwarmer met...

Gepensioneerd ingenieur Jan de Vaan heeft na een lange zoektocht een oplossing gevonden voor het verduurzamen van woningen met luchtverwarming. Met...

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Met het regelsysteem evohome van Resideo houdt eetcafé Westgaag de verschillende warmtepompen en afgiftesystemen zorgeloos onder controle.

Foto: MVRDV / Daria Scagliola.

Hoogbouw met wko, op een postzegel

Twee gigantische woontorens van 120 en 100 meter hoog verrezen in 2022 op een postzegel grond midden in het centrum van Den Haag, bijna op het...