Van klooster tot energie-efficiënt appartementencomplex

Van klooster tot energie-efficiënt appartementencomplex
Het voormalige klooster dat voorzien wordt van warmtepompen.

In Nieuwegein wordt een voormalig klooster volledig voorzien van warmtepompen. Het rijksmonument wordt verbouwd tot een eigentijds appartementencomplex met in totaal vijftien warmtepompen.

Het klooster werd in de loop van de eeuw enkele keren zowel bouwkundig als qua interieur gewijzigd. Anno 2019 kreeg het klooster een geheel nieuwe bestemming. Onder leiding van de architecten van Arco Architecten BNA uit Oudewater wordt het klooster in opdracht van DAK Woningbeleggingen Utrecht gerenoveerd en getransformeerd naar een eigentijds appartementencomplex. Het gebouw heeft de status van rijksmonument, wat het een bijzondere locatie maakt voor dit project.

Vijftien warmtepompen

Stulz is verantwoordelijk voor het leveren van in totaal vijftien warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries aan Ice Airconditioning. Het voornaamste doel van het project is een hoge efficiëntie en optimaal comfort. Hiermee wordt aangeduid dat warmtepompen kunnen bijdragen aan comfort en daarnaast een duurzame keuze zijn.

Voldoende warmte en tapwater

De vraag vanuit de klant bestaat uit twee aspecten. Ten eerste moeten de warmtepompen uiteraard voldoende warmte per woonunit in het appartementencomplex kunnen leveren. Daarnaast moeten ze voldoende tapwater bereiden. Door hoogteverschillen tussen de binnenunits en buitenunits is er extra rekenwerk nodig om te kunnen garanderen dat alle units perfect in de vooraf bedachte opstelling passen. Deze wensen en uitdagingen hadden als uiteindelijke doel om optimaal (douche)comfort voor de bewoners van het appartementencomplex te realiseren.

Met de invertergestuurde compressor van de FDCW wordt het energiegebruik geoptimaliseerd.”

Hydrolution-warmtepompunits

Er is gekozen voor de Hydrolution-warmtepompunits van Mitsubishi Heavy Industries. De Hydrolution (HMK) warmtepomp kenmerkt zich in combinatie met de FDCW-buitenunit door zijn energiebesparing en efficiëntie. Met de invertergestuurde compressor van de FDCW wordt het energiegebruik geoptimaliseerd, en daardoor bespaard op bedrijfskosten.

Het buitendeel is zo ontworpen dat de lekbakverwarming bij lagere omgevingstemperaturen bevriezing voorkomt. In verwarmingbedrijf varieert de COP van de warmtepomp van 4,09 tot 5,32.
Om eventuele geluidsoverlast in het appartementencomplex te beperken, beschikken de warmtepompen over een stille modus. Het ontwerp van de binnenunit is compact waardoor het eenvoudig in het complex is te integreren. De warmtepomp beschikt over een 200 liter groot boilervat.

Installatie en duurzaamheid

Voor dit project werkt Stulz met Ice Airconditioning uit Lopik. Deze installateur is heeft uitgebreide kennis op het gebied van onder andere warmtepompen en airconditioning, dankzij vele jaren praktijkervaring die is opgedaan in verschillende projecten. Terberg Totaal Installaties is betrokken als hoofdaannemer. Dit bedrijf verzorgt de hydraulische aansluitingen. De samenwerking tussen alle betrokken partijen vertaalt zich in de combinatie van installatie en duurzaamheid.

Dit artikel is gesponsord door Stulz