Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Kantoorgebouwen moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Het moet voldoen aan maximaal 225kWh per m2 per jaar aan primair fossiel energieverbruik. “Vooralsnog wordt er niet echt op gehandhaafd. Maar de roep naar duurzamer en comfortabeler panden met lagere energiekosten wordt groter”, signaleert Marco Middelburg.

Grootvermogen betekent grootverbruik. “Je kunt dus veel geld besparen door als opdrachtgever de juiste keuzes te maken. In de praktijk betekent dat het voor de bestaande bouw een logische stap is om op een natuurlijk moment de ketels te vervangen of om naast de bestaande ketels een hybride warmtepomp te plaatsen. Dat gebeurt nu grootschalig in de kantorenmarkt, maar ook de rest van de utiliteitsmarkt is aan het verduurzamen”, ziet Middelburg.

Groot vermogen

Wie denkt dat Remeha uitsluitend verwarmingsketels levert heeft het mis, vertelt Middelburg. “Remeha heeft de laatste zes jaar hard gewerkt om een mooi pakket aan oplossingen te bieden. Sinds 2018 wordt het portfolio uitgebreid met warmtepompen, solarsystemen, waterstofketels, controllers en bijbehorende software.”

Remeha is getransformeerd van ketelleverancier naar een aanbieder van totaaloplossingen voor klimaatsystemen. “We leveren niet alleen een breed inzetbare grootvermogen warmtepomp, maar ook de controle-unit die de diverse componenten aan elkaar knoopt. Die smeedt de building blocks tot een geheel.”

Niet alle installateurs zijn al van die transformatie op de hoogte, weet Middelburg. “Maar dat beeld verandert gaandeweg. De goede service die we bieden, is ongewijzigd gebleven. En we blijven onverminderd werken om de producten te verbeteren.”

De Effenca MT monoblock warmtepompen hebben 20, 26, 33 en 40 kW vermogen. Ze maken gebruik van koudemiddelen R32 met Global Warming Potential (GWP) R32 (675). Dit jaar wordt de Effenca HT geïntroduceerd met natuurlijk koudemiddel R290 (propaan) GWP 3. Hiermee voldoen deze toestellen aan toekomstige strenge wetgeving.

Bestaande voorraad

Application engineer Gaston Plante werkt sinds 2022 bij Remeha. Hij vertelt dat het de laatste jaren hard is gegaan met nieuwe producten. “Inmiddels zijn er drie collega’s bijgekomen op de afdeling engineering om aan de vraag te kunnen voldoen in de utiliteit.” Plante heeft vooral zijn handen vol aan de bestaande gebouwenvoorraad. “Als een installateur een uitnodiging krijgt bij een gebouweigenaar of projectontwikkelaar dan rijst al snel de vraag: ‘kunnen we niet gaan verduurzamen?’”

Plante: “Afhankelijk van de schil van het gebouw gaan we kijken of all electric mogelijk is of dat er een hybride oplossing moet komen. Vaak is het laatste het geval. Dat geldt bijna altijd voor gebouwen van de jaren zestig tot negentig. We werken een adviesrapport uit en voegen er berekeningen aan toe over de terugverdientijd. Er is veel winst te halen. Het gasverbruik wordt minimaal gehalveerd bij de aanschaf van een grootvermogen warmtepomp. Afhankelijk van de situatie loopt dat op tot meer dan zeventig procent.”

Apenheul

Een bijzonder project waar Plante recentelijk advies mocht geven, is Apenheul in Apeldoorn. Dit park heeft duurzaamheid, dierenwelzijn en bezoekersbeleving hoog in het vaandel staan. Het gehele park wordt stap voor stap verduurzaamd. Er komen nieuwe, duurzame dierenverblijven en drie bestaande andere gebouwen worden dit jaar nog verduurzaamd.

De firma Hellebrekers uit Nunspeet heeft hier drie Remeha Effenca MT warmtepompen geplaatst. Twee keer een 40 kWh en één 33 kWh warmtepomp. Plante: “Allereerst is het gebouw van de Technische Dienst verduurzaamd. Daar vindt overleg plaats en er is een werkplaats en een kantine. De ketel in dit gebouw is weggehaald en het project draait all electric met de Effenca MT van 33 kWh.”

Zorgvuldige aanpak

Een passende leefomgeving is cruciaal voor het welzijn van apen en om een gezonde populatie in stand te houden. Dat betekent dat het klimaat in de binnenruimten van de apen zorgvuldig moet worden geregeld. “Voor de verblijven van de bonobo’s en de orang-oetans is een hybride systeem gekozen. De bestaande ketels hangen er nog en daar zijn de Effenca MT warmtepompen van 40 kWh naast gezet. Deze leveren maximaal zo’n 75 procent van de warmte.”

Plante: “Als het echt een strenge winter wordt, kunnen de ketels bijspringen. De MT 40 heeft een SCOP Van 4,8. Daarnaast heeft de warmtepomp een nominaal geluidsvermogen van 65 decibel.”

Buffervat

Voor een correcte werking van de warmtepomp is een buffervat nodig. De Effenca MT maakt gebruik van inverter-techologie. “Hiermee kan de warmtepomp in verschillende situaties naar een optimaal rendement moduleren. Dit maakt dat er een kleinere buffer nodig is. De Effenca MT 40 bijvoorbeeld heeft voldoende aan een 200 liter buffervat.”

Koudwatervrees

miTera hybride regelaar
miTera hybride regelaar

Remeha heeft veel tijd en aandacht besteed aan het installatiegemak van de Effenca MT. Plante: “Wat ik echt een voordeel vind, is dat veel onderdelen al in de warmtepomp zitten. Denk aan de hydraulische pomp, de debietregelaar, een veiligheidsventiel. Het is echt plug and play. We kunnen de MT aansluiten met een aan/uit contact, 0-10 volt-signaal en een ModBus koppeling in combinatie met een gebouwbeheersysteem. Maar hij kan ook stand alone draaien met een MiTera Plus-regelaar.” (Zie kader Aansturing.)

Plante ziet bij de installateurs soms wel wat koudwatervrees als het om warmtepompen gaat. “Ik krijg vaak de vraag om mee te kijken. Vooral de leidingdimensionering is anders dan bij de cv-ketel. Dat zijn wat andere principes. Als je gewend bent aan gasleidingen en rookgaspijpjes dan is het een elkaar knopen van een warmtepomp en een buffervat even wennen. Maar in alle gevallen kijk ik één keer mee en daarna pakken de installateurs het moeiteloos zelf op.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha.

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het nieuws. Hierbij heerst onterecht het idee dat het aansluitvermogen van warmtepompen, als oplossing voor zowel het verwarmen en koelen van de woning als het verzorgen van warm tapwater, een negatieve impact op netcongestie heeft.

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod uit met circa 60.000 producten door hun magazijn te koppelen aan die van hun moedermaatschappij GC Gruppe. Dit extra magazijn, Depotexpress, kan haar producten binnen 48 uur leveren met de duurzame pakketdienst van GLS. Deze samenwerking zorgt voor een optimale flexibiliteit en snelheid in logistieke processen.

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha bijdraagt aan de energietransitie en ondertussen installateurs ontzorgt.