Nieuwe warmtepomp Intergas vervangt cv-ketel met gemak

Nieuwe warmtepomp Intergas vervangt cv-ketel met gemak
Intergas had nog geen all-electric-warmtepomp en richt zich met de Xource op deze nieuwe markt.

Intergas introduceert komend najaar de Xource. Deze lucht/water-warmtepomp is door het bedrijf in eigen beheer ontwikkeld. Het nieuwe product heeft veel overeenkomsten met de cv-ketels van Intergas, waardoor de Xource voor installateurs vertrouwd aanvoelt. Ze hebben geen F-gassen-certificaat nodig; de nieuwe warmtepomp is namelijk een monobloc.

“Anders dan de producten van onze concurrenten heeft onze lucht/water-warmtepomp drie losse componenten. De binnenunit van de meeste producenten is erg groot en zwaar, en daarmee moeilijk te vervoeren en te manoeuvreren. Wij hebben binnen een boiler en een apparaat ter grootte van een cv-ketel dat de installatie aanstuurt. Het voordeel van onze opstelling is dat je veel flexibeler bent met het opstellen van de installatie in de ruimte, en het transport is makkelijker.”

Met deze woorden legt Henk Bouwman, productmanager bij Intergas, een van de voordelen uit van de nieuw ontwikkelde all-electric- lucht/water-warmtepomp Intergas Xource. De warmtepomp is een zogenoemde monobloc. Bij een monobloc-warmtepomp zijn alle onderdelen ingebouwd in één buitenunit die wordt verbonden aan het cv-systeem.

“Dit heeft als voordeel dat er vanuit de buitenunit alleen water naar binnen gaat en dus geen koudemiddelen. Hierdoor heeft de installatiemonteur geen F-gassencertificering nodig om aan de binneninstallatie te mogen werken.”

De luchtwaterwarmtepomp is door Intergas in eigen beheer ontwikkeld.
De lucht/water-warmtepomp is door Intergas in eigen beheer ontwikkeld.

Heat Pump Control Unit

Bijzonder aan de Xource is de Heat Pump Control Unit (HPCU). Bouwman: “Die is ondergebracht in de bemanteling van een cv-ketel en bevat onder meer twee elektronisch modulerende circulatiepompen: eentje voor het warm tapwater in de boiler en één voor het cv-systeem. Daarnaast bevat de unit een ingebouwd expansievat en een back-up heater.”

De back-up heater zorgt dat de gewenste temperatuur kan worden bereikt wanneer de monobloc-warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld bij extreem lage buitentemperaturen, of bij een dusdanige hoge temperatuur dat hij buiten het bereik van het monobloc valt, legt Bouwman uit.

Geen driewegklep

De Intergas Xource heeft een aantal zeer herkenbare Intergas-features. Zo ontbreekt een driewegklep en wordt gebruiktgemaakt van hetzelfde ICX-platform voor de branderautomaat als wordt toegepast in de Intergas Xtreme-toestellen. Door gebruik te maken van dit platform kan de Xource volledig worden ingeregeld via het Service Dashboard en kan gebruik worden gemaakt van de Comfort Touch-app, Comfort Touch Xource en Intergas-gateway om de installatie te monitoren.

De Xource heeft qua opzet dan ook veel overeenkomsten met een conventionele gasgestookte cv-ketel van Intergas, vertelt Bouwman. “De HPCU is door onze afdeling voor regeltechniek ontwikkeld en is eigenlijk hetzelfde als in een cv-ketel. Vanuit de HPCU wordt het water het cv-systeem in gepompt.”

Montage

De montage van de Xource lijkt op die van de traditionele cv-ketel, vertelt Bouwman. “Dat is erg prettig voor de installateur. Ook onder de bemanteling is de HPCU van de Xource erg eenvoudig. Wij hebben bewust gekozen voor deze opzet. Mensen die al eerder met onze cv-ketels hebben gewerkt, zullen merken dat gevoelsmatig en qua bediening de nieuwe warmtepomp overeenkomsten heeft.” Wel anders is het vermogen. Dat maakt een goed ontwerp van de installatie onontbeerlijk, legt Bouwman uit.

“Een warmtepomp functioneert het beste als er een goede installatie achter hangt. Als je bedenkt dat een warmtepomp voor een woning maximaal 12 kW is en een cv-ketel minimaal het dubbele vermogen heeft, kun je wel bedenken dat de installatie goed berekend en ingeregeld moet zijn.”

Vermogen

De Xource wordt geïntroduceerd op 1 september en krijgt twee varianten: één met een 200 liter groot boilervat en één met een boilervat van 300 liter boiler. Als vermogen voor de warmtepomp is 7 kW gekozen, vertelt Bouwman.

“Dat is aan de hoge kant voor sommige woningen, maar vanuit comfort bezien is oververmogen geen verkeerde inzet. Het kan resulteren in een betere COP van de installatie en je kunt bovendien sneller verwarmen en warm tapwater verwarmen. Bovendien geeft het meer ruimte in de bestaande bouw, omdat die woningen een hogere warmtevraag hebben.”

De productie van de Xource begint vanaf juni. “In onze oude en nieuwe fabriek hebben we in totaal zestien productielijnen. Eén daarvan richten we vanaf 1 juni volledig in voor de productie van de nieuwe warmtepomp.”

Nieuwe markt

Intergas had nog geen all-electric-warmtepomp en richt zich met de Xource op deze nieuwe markt. “Deze marktontwikkeling is bij wet geregeld, omdat nieuwbouwwoningen niet meer met een gasaansluiting mogen worden uitgerust. Met deze apparaten kunnen we dus ook de nieuwbouw bedienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe corporatiewoningen, maar we richten ons met dit product ook nadrukkelijk op de particuliere markt.”

Met de Xource zoekt Intergas de aansluiting bij de all-electric-markt. “We hebben daarom een prima product ontwikkeld. We lopen er niet mee voorop in deze nieuwe markt, maar het sluit goed aan bij wat installateurs gewend zijn.”

Dit artikel is gesponsord door Intergas

Intergas richt zich al meer dan 50 jaar op het perfectioneren van verwarmingssystemen. In die periode is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider op het gebied van hoog rendement cv-ketels. Het bedrijf gelooft in een toekomst waarin ruimte is voor meerdere warmte-oplossingen naast elkaar: all-electric en hybride toestellen, maar ook de ‘conventionele’ gasgestookte cv-ketel. Het bedrijf is vooral actief in Europa en Noord-Amerika. Met ingang van 1 juni 2019 maakt Intergas deel uit van Rheem, een Amerikaanse producent van verwarmings- als verkoelingssystemen, warmwateroplossingen, zwembadverwarming en commerciële koel- en vriessystemen. Daarnaast is Rheem de grootste producent van warmwater-oplossingen in Noord-Amerika.

Alfea Extensa M: nieuw monobloc van Atlantic

Alfea Extensa M: nieuw monobloc van Atlantic

Atlantic presenteert haar nieuwste lucht/water warmtepomp: de Alfea Extensa M. Deze nieuwe monobloc range staat garant voor stilte, betrouwbaarheid...

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar...

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10...

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor...

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een...

Bedrijfsruimten duurzaam verwarmen lastig en duur? 

Bedrijfsruimten duurzaam verwarmen lastig en duur?

Hoe verwarm je bedrijfsruimte duurzaam, zonder dat de kosten de pan uit rijzen? De Qwikshift Hybrid Heater is een mooie oplossing hiervoor. Dit...

‘Gescheiden hybride’: de gasketel voor radiatoren, een warmtepomp voor de vloerverwarming.

Hybride maar dan anders: geen koppeling tussen ketel en warmtepomp

Een hybride warmtepompinstallatie, maar dan net anders. In de filosofie van Bergman Installatiewerken verwarmt een warmtepomp de benedenverdieping...

Deze preview wil je niet missen op de VSK

Deze preview wil je niet missen op de VSK

Op de VSK-beurs in Utrecht toont Vaillant van 6 tot 9 februari de nieuwe aroTHERM Split plus die eind 2024 wordt verwacht.