Luchtwarmtepomp met behuizing op dak voldoet aan nieuwe geluidseisen

Luchtwarmtepomp met behuizing op dak voldoet aan nieuwe geluidseisen
"Het dak is een logische plek, ook in verband met geluid. En het sluit goed aan bij de installatie die meestal op zolder staat."

Buitenunits van warmtepompen worden steeds vaker op daken van woningen geplaatst om geluidsoverlast te beperken. Dakspecialist Ubbink maakte voor deze units een lichtgewicht kunststof behuizing en zorgt hiermee dat de warmtepomp voldoet aan de nieuwe geluidseisen. De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing is al toegepast in twee projecten van Dura Vermeer.

“We hebben veel ervaring in schoorsteentechniek. Voor ons was het dus een logische stap om zo in te springen op de nieuwe geluidseisen. We hebben veel kennis over waterdicht afsluiten in combinatie met daktechniek.” Met deze woorden legt product manager Bert Kroeze van Ubbink uit hoe het bedrijf op het idee kwam om een luchtwarmtepompbehuizing te ontwikkelen voor op het dak.

Schoorsteen

De Decorio past op daken met een helling tussen 30 en 55 graden en staat daar als een schoorsteen bovenop. De omkasting zorgt ervoor dat de luchtwarmtepomp beschermd is tegen weersinvloeden en door de plaatsing wordt een grote geluidsreductie bereikt.

Kroeze: “De buitenunit van een warmtepomp is niet mooi, het is geen pronkstuk van een woning. Je wil hem het liefst niet in de tuin of op je terras. Het dak is een logische plek, ook in verband met geluid. En het sluit goed aan bij de installatie die meestal op zolder staat. Een warmtepomp op het dak is bovendien ideaal als er weinig ruimte rondom de woning is.”

Split-unit

De Decorio is gemaakt voor split-unit-warmtepompen tot ongeveer 7 kW, vertelt Kroeze. “Split-units zijn niet zo zwaar en kunnen daardoor op een dak worden geplaatst. In de projecten waar we de Decorio hebben toegepast, is hij met de uitblaasrichting richting het dak geplaatst, waardoor je het geluid van de ventilator nog minder hoort.”

Op de Bouwbeurs 2019 is de Decorio geïntroduceerd, vertelt Kroeze. Daar trok de omkasting de aandacht van Dura Vermeer. “Dura Vermeer vond het een goede oplossing. Ze waren zelf bezig met een omkasting, maar dat kwam niet echt van de grond. Ze vonden onze Decorio goed te plaatsen en besloten hem mee te nemen in diverse projecten.”

Licht en goedkoop

De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing is licht in gewicht en modulair, zodat hij eenvoudig stapsgewijs kan worden gemonteerd en bevestigd. De Decorio is geschikt voor verschillende merken warmtepompen, vertelt Kroeze. De behuizing is gemaakt van kunststof, net als veel andere producten van Ubbink. Kroeze: “Kunststof heeft veel voordelen, het is licht en makkelijk te tillen. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan staal."

Effectiviteit niet beperkt

In de projecten van Dura Vermeer bevalt de Decorio goed, weet Kroeze. “Het enige dat we terugkrijgen, is dat mensen de warmtepomp niet horen. Dat effect wil je natuurlijk hebben.”

De effectiviteit van de warmtepomp wordt door de omkasting niet beperkt, benadrukt hij. “Er is voldoende ruimte aan de voor- en achterkant om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Bovendien staat de buitenunit op het dak, vlakbij de binnenunit op zolder. Daardoor hoeven er geen lange leidingen te worden gemaakt en is er minder warmteverlies.”

"De buitenunit van warmtepompen is bij voorkeur benaderbaar", vertelt Kroeze. “In het project van Dura Vermeer in Stavoren zit naast de warmtepomp een dakraam, zodat de installateur eventueel de unit kan servicen, mocht dat nodig zijn.”

Directe dakdoorvoer

Een van de grote voordelen van de Decorio is de directe dakdoorvoer, waardoor smeltwater naar binnen wordt afgevoerd en niet op het dak kan bevriezen. "Dat was een van de redenen waarom Dura Vermeer koos voor de Decorio", vertelt Kroeze.

“Zij wilden niet dat het smeltwater uit de buitenunit over het dak zou lopen, omdat er dan ijs op het dak gevormd wordt, met de risico’s die daarbij horen. Als je het smeltwater naar binnen afvoert, heb je daar geen last van.”

Dit artikel is gesponsord door Ubbink.

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Onder de naam 'Propaan en warmtepompen: dit moet je weten' organiseert Alklima Mitsubishi Electric op 16 april een webinar. In drie kwartier wordt...

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de...

De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan...

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Een goede warmteverliesberekening vormt de basis om een warmtepomp van het juiste vermogen te kiezen. Maar wat is het juiste vermogen? Het vermogen...

Conex | Bänninger verraste de koeltechnische wereld een paar jaar geleden  met MaxiPro, een perssysteem voor koelleidingen.

Hardsolderen ter discussie bij toekomstig F-gassencertificaat

Voor een split-warmtepomp moeten koudemiddelleidingen verbonden worden. Dat kan met pers- en zelfs met insteekverbindingen. Dat maakt solderen...

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar...

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10...

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor...

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een...