Gratis toegang tot Marktgids Warmtepompen 2023

Gratis toegang tot Marktgids Warmtepompen 2023

Ook dit jaar is er weer een Marktgids Warmtepompen samengesteld. Hierin vindt u adressen van leveranciers van de verschillende soorten warmtepompen, maar ook van alles wat daarbij hoort, zoals afgiftesystemen en tapwatervoorziening, adviseurs, bodemboorbedrijven en onderwijsinstellingen. Inmiddels staat de gids online en kan hij gratis worden geraadpleegd.

De Marktgids Warmtepompen 2023 presenteert een actueel overzicht van de warmtepompmarkt aan partijen in de bouwkolom, (mede-)beslissers op het gebied van duurzame klimaatinstallaties en andere geïnteresseerden. Als u met warmtepompen aan de slag wil, of wanneer u al vaste leveranciers hebt maar wil weten welke marktpartijen er nog meer zijn, kan deze marktgids daarbij op weg helpen. Daarnaast bevat de gids artikelen over actuele trends op de markt.

U kunt de digitale versie van de Marktgids Warmtepompen 2023 gratis lezen via deze link.

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan gevolgen hebben voor de warmtepompsector. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent - al worden de meeste daarvan de komende jaren uitgefaseerd - maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen zit. Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem'. Analyse van de componenten van een warmtepomp toont dat PFAS maar een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Energiegebruik warmtepompen nauwkeurig berekenen met deellastmodellen

Om het energiegebruik van een warmtepomp te voorspellen, wordt vaak de SCOP gebruikt. Met een recente uitbreiding van het dynamische gebouwsimulatieprogramma van Vabi kan het echter nauwkeuriger worden bepaald. De module, die gebruikmaakt van deellastmodellen, geeft ook inzicht in bijvoorbeeld de invloed van nachtverlaging en welk warmtepompvermogen het beste bij een woning past.

Een op drie huishoudens krijgt op warme dagen woning niet koel

Een op drie huishoudens krijgt op warme dagen woning niet koel

Een op de drie Nederlandse huishoudens kreeg het afgelopen jaar op warme zomerdagen zijn woning niet voldoende koel. Opmerkelijk daarbij is dat van de huishoudens die over een warmtepomp beschikken, slechts 36 procent gebruikmaakt van de mogelijkheid om ermee te koelen. Dit meldde het CBS onlangs op basis van het onderzoek 'Belevingen 2023' dat eind 2023 werd afgerond.

Seizoensvariatie energiegebruik als indicator van warmtepompen in woningen

Seizoensvariatie energiegebruik als indicator van warmtepompen in...

Om te weten of aan lokale duurzaamheidsdoelstellingen wordt voldaan, willen beleidsmakers inzicht - op adresniveau - in waar warmtepompen zijn geplaatst. Tot voor kort was informatie hierover erg onvolledig, omdat veel warmtepompen niet zijn geregistreerd. Uit een pilot van het CBS blijkt dat seizoenspatronen in het stroomgebruik mogelijk als indicator kunnen worden gebruikt.