7 warmtepompen op CO₂ maken dit distributiecentrum volledig energieneutraal

7 warmtepompen op CO₂ maken dit distributiecentrum volledig energieneutraal

Het distributiecentrum van online supermarkt Telesuper is voorzien van een all-electric installatie met onder andere zeven nieuwe lucht/water-warmtepompen. Daardoor opereert het bedrijf nu volledig energieneutraal. Een primeur is dat de geïnstalleerde warmtepompen zijn voorzien van de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie en scrolltechnologie combineert.

Telesuper uit Almere bezorgt boodschappen aan kleinschalige woonvoorzieningen, bedrijven en de kinderopvang. Door de groei die het bedrijf de afgelopen jaren doormaakte moest het verhuizen naar een grotere locatie.

Het nieuwe onderkomen werd een pand uit de jaren ’80, dat Telesuper wilde omtoveren tot een volledig energieneutraal en gasloos pand. Het distributiecentrum moest in zijn geheel worden verwarmd door middel van warmtepompen.

Gezamenlijk project

Installatiebedrijf InnQ (voorheen BlokzijlTLC) en leverancier Stulz zijn deze uitdaging gezamenlijk aangegaan. InnQ is een zelfstandig installatiebedrijf met een team van zo’n 50 mensen en jarenlange ervaring in de utiliteitsbouw.

Omdat de oplossing aan bovenstaande eisen moest voldoen, was communicatie en samenwerking tussen beide partijen essentieel bij het tot een goed einde brengen van het project. Daarbij vervulde Stulz ook een rol als adviseur, om het ontwerp goed aan te laten sluiten op de wensen van Telesuper.

Lucht/water-warmtepomp

Als uiteindelijke oplossing werd gekozen voor zeven Q-ton warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries. De efficiënte Q-ton is een lucht/water-warmtepomp die uitsluiteind werkt met CO₂ als koudemiddel. Dit maakt de warmtepomp geschikt voor een volledig elektrische installatie.

De warmtepomp heeft de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie en scrolltechnologie combineert. Bij lage buitentemperaturen behoudt het systeem zijn efficiëntie en prestaties. Het koudemiddel in de warmtepomp heeft een GWP-waarde (Global Warming Potential) van 1 en een ODP-waarde (Ozon Depletion Potential) van 0. Daardoor kan de warmtepomp als milieuvriendelijk worden beschouwd.

De zeven warmtepompen zijn naar volle tevredenheid van Telesuper binnen een maand geleverd en geïnstalleerd. Mede dankzij deze systemen is het distributiecentrum nu volledig energieneutraal en gasloos.

Dit artikel is gesponsord door Stulz

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde aansturing

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het Drentse Sleen bedacht er een systeem met twee warmtepompen voor. De ene warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW en draait in de wintermaanden, terwijl een kleinere versie van 5 kW het voor- en najaar voor zijn rekening neemt. Het systeem wordt volledig aangestuurd met zelfgebouwde domotica.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in Scheveningen worden getransformeerd tot duurzame voorbeelden voor de hele bouwsector. Lees hoe LG een innovatief voorstel presenteerde, inclusief het behoud van het bestaande leidingwerk, en hoe dit heeft geleid tot een succesvolle samenwerking.

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Met het regelsysteem evohome van Resideo houdt eetcafé Westgaag de verschillende warmtepompen en afgiftesystemen zorgeloos onder controle.

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit en gestapelde woningbouw

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit en gestapelde...

Net als veel woonflats wordt een groot aantal utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te...

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat...

Mitsubishi Electric SUZ-SWM60 VA2 buitendeel (Foto: Nils Schoonhoven/Alklima).

Nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan-warmtepomp scoort hoogste rendement...

Uit recent uitgevoerde testen door Kiwa blijkt dat het vernieuwde Ecodan SUZ-SWM40 VA2 buitendeel van Mitsubishi Electric een fors beter rendement...

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen...

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het...

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden voor speciale producten

Plieger en Thermonoord breiden assortiment uit: kortere levertijden...

Plieger en ThermoNoord twee toonaangevende groothandels van o.a. sanitair, verwarming en klimaatbeheersing in Nederland, breiden hun productaanbod...

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

Kies voor toepasbare en betaalbare oplossingen

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse...