7 warmtepompen op CO₂ maken dit distributiecentrum volledig energieneutraal

7 warmtepompen op CO₂ maken dit distributiecentrum volledig energieneutraal

Het distributiecentrum van online supermarkt Telesuper is voorzien van een all-electric installatie met onder andere zeven nieuwe lucht/water-warmtepompen. Daardoor opereert het bedrijf nu volledig energieneutraal. Een primeur is dat de geïnstalleerde warmtepompen zijn voorzien van de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie en scrolltechnologie combineert.

Telesuper uit Almere bezorgt boodschappen aan kleinschalige woonvoorzieningen, bedrijven en de kinderopvang. Door de groei die het bedrijf de afgelopen jaren doormaakte moest het verhuizen naar een grotere locatie.

Het nieuwe onderkomen werd een pand uit de jaren ’80, dat Telesuper wilde omtoveren tot een volledig energieneutraal en gasloos pand. Het distributiecentrum moest in zijn geheel worden verwarmd door middel van warmtepompen.

Gezamenlijk project

Installatiebedrijf InnQ (voorheen BlokzijlTLC) en leverancier Stulz zijn deze uitdaging gezamenlijk aangegaan. InnQ is een zelfstandig installatiebedrijf met een team van zo’n 50 mensen en jarenlange ervaring in de utiliteitsbouw.

Omdat de oplossing aan bovenstaande eisen moest voldoen, was communicatie en samenwerking tussen beide partijen essentieel bij het tot een goed einde brengen van het project. Daarbij vervulde Stulz ook een rol als adviseur, om het ontwerp goed aan te laten sluiten op de wensen van Telesuper.

Lucht/water-warmtepomp

Als uiteindelijke oplossing werd gekozen voor zeven Q-ton warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries. De efficiënte Q-ton is een lucht/water-warmtepomp die uitsluiteind werkt met CO₂ als koudemiddel. Dit maakt de warmtepomp geschikt voor een volledig elektrische installatie.

De warmtepomp heeft de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie en scrolltechnologie combineert. Bij lage buitentemperaturen behoudt het systeem zijn efficiëntie en prestaties. Het koudemiddel in de warmtepomp heeft een GWP-waarde (Global Warming Potential) van 1 en een ODP-waarde (Ozon Depletion Potential) van 0. Daardoor kan de warmtepomp als milieuvriendelijk worden beschouwd.

De zeven warmtepompen zijn naar volle tevredenheid van Telesuper binnen een maand geleverd en geïnstalleerd. Mede dankzij deze systemen is het distributiecentrum nu volledig energieneutraal en gasloos.

Dit artikel is gesponsord door Stulz