De Rolls Royce onder de warmtepompen

De Rolls Royce onder de warmtepompen

Je verwacht het niet, maar in het bosrijke Schwendi in Zuid-Duitsland is een uiterst geavanceerd laboratorium gesitueerd. Meer dan honderd technici, constructeurs en ingenieurs werken hier dagelijks met de welbekende gründlichkeit aan de ontwikkeling van producten als cv-ketels, zonneboilers, branders en warmtepompen.

Daarbij hebben ze maar een doel en dat is kwaliteit leveren, vertelt Jurgen Megens Technisch Commercieel Adviseur bij Monarch, de Nederlandse dochter en leverancier van Weishaupt. “In het laboratorium ligt de focus al een tijd op duurzame energie en producten als warmtepompen, maar ook ketels op gas worden nog steeds doorontwikkeld. Dat komt omdat de Duitse markt heel anders is dan de onze. In Duitsland krijg je namelijk subsidie als je een gasketel aanschaft.”

De beste warmtepomp

Vooruitlopend op de grootste installatiebeurs ter wereld, de ISH-beurs in Frankfurt, doet het Duitse bureau Markt Intern iedere twee jaar onderzoek. Aan twintigduizend Duitse installateurs wordt gevraagd wat ze de beste warmtepomp vinden. Er wordt gekeken naar kwaliteit, installatievriendelijkheid, service en betrouwbaarheid. Voor 2019 kwam Weishaupt als beste uit de bus. Geen verrassing, weet Megens.

“Een deel van onze kracht zit in het feit dat we maatwerk leveren. Onze adviseurs gaan vaak mee met de installateur naar een project. Door een hoge mate van aandacht en ondersteuning garanderen we dat de eindgebruiker altijd een passende oplossing krijgt en dat wordt gewaardeerd.”

Breed pakket

Het succes is ook te verklaren omdat Weishaupt een totaalleverancier is met een breed pakket, denkt Megens. “We leveren alle toebehoren voor tapwater en verwarmen en koelen in een gebouw. De componenten die hiervoor nodig zijn, zijn zo ontworpen dat alles perfect op elkaar aansluit. Dit maakt dat het eenvoudig is om te installeren. Dat krijgen we ook geregeld terug uit de markt.”

Door de eenvoudige montage en de kwalitatief hoogstaande componenten ontstaat een installatie met een hoog rendement. Daarnaast is de lange levensduur een pré, vertelt Megens. “Weishaupt wordt niet voor niets de Rolls Royce onder de warmtepompen genoemd. Maar dat gegeven is in Nederland nog niet algemeen bekend. Veel installateurs kennen ons eigenlijk alleen van de branders.”

Biblok-warmtepomp

Biblok-warmtepomp WWP LB 12-A uitvoering R.

De nieuwste loot aan de Weishaupt-stam is de biblok-warmtepomp WWP LB 12-A uitvoering R. Hierbij wordt de ventilator buiten geplaatst en het compressor-gedeelte binnen. De warmtepomp heeft een meervoudige trillingsontkoppeling en een volledig geluidsgedempte binnenbehuizing. De hoog-vermogen-compressor maakt daarbij geen gebruik van mechanisch beweegbare ventielen. Megens: “De buitenunit van de biblok-warmtepomp kun je zonder problemen in een dichtbebouwde omgeving plaatsen.”

Ook een speciaal ontwikkeld item is de ‘uilenvleugel’-ventilator voor de buitenunit. Het is de stilste verkrijgbare ventilator. Door de oppervlakte van de condensor vrij groot te houden, hoeft de ventilator niet hard te draaien. Door het lage toerental, krijg je vervolgens aerodynamische optimalisatie in de luchtuitlaat. Het resulteert in een geluidsdrukniveau van slechts 35 dB(A) op een afstand van 1,5 meter.”
Daarbij wordt gebruik gemaakt van de revolutionaire EVI technologie, vertelt Megens. “We kunnen daarmee 65°C water maken, zelfs bij een buitentemperatuur van -10°C. Dat is natuurlijk super voor het maken van warm tapwater zonder dat er een elektrisch element wordt gebruikt.”

Relatie opbouwen

De tijd is kortom rijp om de Weishaupt-warmtepomp wat prominenter te laten zien aan de Nederlandse markt. Megens: “We kunnen alle projecten aan. Installateurs zetten onze producten steeds meer in bij kleine, collectieve projecten. We zijn gespecialiseerd in maatwerkprojecten voor luxe vrijstaande woningen en utiliteitsprojecten.”

Het laboratorium in het bosrijke Schwendi in Zuid-Duitsland.

Megens besluit: “We willen in Nederland graag een relatie opbouwen met de installateurs. We merken dat als ze eenmaal met ons hebben gewerkt dat ze enthousiast raken over de kwaliteit van het product en de installatie, maar ook over de ondersteuning en nazorg die we verlenen. Om een beeld te geven van de vijftig mensen die bij ons werken zijn er zeventien servicemonteur. Daarmee kunnen we  de klant met raad en daad bijstaan.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Monarch.

Voor het Markt Intern-onderzoek download de PDF.

markt-intern_20190307-ISH-10-2019-LSP-Waermepumpen.pdf

Download
Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Onder de naam 'Propaan en warmtepompen: dit moet je weten' organiseert Alklima Mitsubishi Electric op 16 april een webinar. In drie kwartier wordt...

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de...

De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan...

Conex | Bänninger verraste de koeltechnische wereld een paar jaar geleden  met MaxiPro, een perssysteem voor koelleidingen.

Hardsolderen ter discussie bij toekomstig F-gassencertificaat

Voor een split-warmtepomp moeten koudemiddelleidingen verbonden worden. Dat kan met pers- en zelfs met insteekverbindingen. Dat maakt solderen...

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar...

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10...

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor...

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een...

‘Gescheiden hybride’: de gasketel voor radiatoren, een warmtepomp voor de vloerverwarming.

Hybride maar dan anders: geen koppeling tussen ketel en warmtepomp

Een hybride warmtepompinstallatie, maar dan net anders. In de filosofie van Bergman Installatiewerken verwarmt een warmtepomp de benedenverdieping...