Water verwarmen met een zonneboiler

Water verwarmen met een zonneboiler

Warm tapwater is een punt van aandacht als een huis zonder gas met een warmtepomp wordt verwarmd. Om net als bij een HR-ketel water met een warmtepomp te warmen en direct te gebruiken is geen efficënte optie. Een zonneboiler kan daarbij een uitkomst bieden. In een gratis whitepaper worden de opties op een rijtje gezet.

In navolging van de warmtepompen maakt ook de markt van zonneboilers een groei door. Dat geldt ook voor het aantal aanbieders van dergelijke systemen. Daarbij worden de zonthermische systemen in technisch opzicht steeds beter.

Traditionele zonnecollectoren zijn vlakke-plaatsystemen, waarbij een leidingstelsel onder een vlakke glasplaat is aangebracht. De zon verwarmt het water in de leiding, het opgewarmde water stroomt naar een voorraadvat en het warme water is te gebruiken als tapwater of bijvoorbeeld voor de vloerverwarming. Eventueel is het voorraadvat aan te sluiten op een cv-ketel, die het water uit het vat extra kan verwarmen.

Deze gratis whitepaper  geeft een overzicht van de ontwikkelingen en mogelijkheden van zonthermische systemen met daarbij testgegevens, bevestigingsmogelijkheden en de mogelijkheden om te combineren met een warmtepomp.

De whitepaper is gepubliceerd door Gawalo, dat onder dezelfde uitgeverij als Vakblad Warmtepompen valt.

De Thermische Batterij van Triple Solar.

Alternatief voor boilervat is kleiner dankzij PCM

Triple Solar heeft een alternatief systeem voor een boilervat geïntroduceerd. De grote voordelen van deze Thermische Batterij zijn de kleine afmetingen en de rechthoekige vorm. Die bieden meer mogelijkheden voor plaatsing in woningen. Het 'geheim' is de opslag van warmte in faseovergangsmateriaal (PCM).

Stijgende gasprijs maakt warmtepompboiler aantrekkelijker

Stijgende gasprijs maakt warmtepompboiler aantrekkelijker

LG brengt een nieuwe warmtepompboiler met een aantal extra features op de markt. Dit soort boilers kunnen onder meer interessant zijn om gas te besparen. De stijgende gasprijs en de subsidie zijn gunstig voor de terugverdientijd. Ze zijn ook een optie voor woningen met aircoverwarming.

CO2-warmtepomp zorgt voor tapwater in opleidingscentrum

CO2-warmtepomp zorgt voor tapwater in opleidingscentrum

Het nieuwe pand voor de opleiding Uniformberoepen van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt gekoeld en verwarmd middels een VRV-systeem. Dit kan met wat aanpassingen eventueel ook worden gebruikt voor de bereiding van warm tapwater. In dit geval is er echter voor gekozen om voor die toepassing een hoogtemperatuur-warmtepomp in te zetten. Het 'innovatieve' van deze oplossing is dat het een CO2-warmtepomp betreft.

Warm tapwater vraagt meer aandacht

Warm tapwater vraagt meer aandacht

Met een dalende warmtevraag voor ruimteverwarming, zowel voor het eindgebruik in kWh's als in capaciteit, wordt het gebruik van tapwater leidend voor het totale ontwerp (dimensionering) van het verwarmingssysteem voor woningen. Dat maakt de keuzes voor het efficiënt verwarmen van tapwater voor nieuwbouw en renovatie een uitdaging. Veel concepten zijn nog gebaseerd op de traditionele wijze van installeren.