Vanwege het gedoe om aan een dakwarmtepomp te sleutelen, regelt Nefit Bosch een hoogwerker en kan desgewenst ook alle werkzaamheden uit handen nemen.

Nieuwe dakwarmtepomp met meerdere oplossingen lastige bereikbaarheid

Onlangs kwam uit onderzoek naar voren dat onderhoud van warmtepompen niet overal goed geregeld is. Bijvoorbeeld bij plaatsing op het dak. Nefit Bosch heeft hiervoor oplossingen gevonden; de nieuwe dakwarmtepomp van het bedrijf is namelijk onderhoudsvrij. Mocht reparatie nodig zijn, dan kan het bedrijf voor een hoogwerker zorgen, of de werkzaamheden geheel overnemen. Ook het plaatsen van de warmtepomp kan Nefit Bosch regelen.

Warmtepompen van WOLF naar ATAG Verwarming

Warmtepompen van WOLF naar ATAG Verwarming

De warmtepompen van WOLF worden vanaf januari 2025 ondergebracht bij ATAG Verwarming. Beide bedrijven behoren tot de Italiaanse Ariston Group, waarvoor de verandering een strategische keuze is. De vestiging van WOLF in Kampen gaat verder met luchtbehandeling voor de utiliteit, waarin het bedrijf al lang actief is.

De woning van de familie Versijde in Capelle aan den IJssel.

Bewoner installeert warmtepomp zelf en deelt zijn ervaringen

Een woningeigenaar die een warmtepomp zelf installeert. Met een monoblock en technisch inzicht kan dat, zo bewees Kees Versijde, die zijn ervaringen in dit artikel deelt. "Een warmtepomp is maatwerk. Dat vraagt veel denkwerk." Ook van installateurs, maar die lieten volgens Versijde steken vallen. Daarom ging hij zelf aan de slag.

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij  lange leidingen

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij lange leidingen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.

De drie versies (vermogens) van de nieuwe warmtepomp van Renson.

Renson neemt warmtepomp, warmtepompboiler en boilervat in sortiment op

Op Vakbeurs Energie presenteerde Renson afgelopen week warmtepompen die het bedrijf aan het sortiment heeft toegevoegd. Daarnaast heeft het ook een warmtepompboiler en een boilervat geïntroduceerd. En een nieuwe module die ervoor zorgt dat de apparaten slim aangestuurd kunnen worden.

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Alles over monoblock-warmtepompen

Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Monoblock: met of zonder hydraulische binnenunit?

Bij splitwarmtepompen is een binnenunit onmisbaar. Bij monoblocks is dit niet het geval. Toch kiest een aantal fabrikanten ervoor om hun monoblockwarmtepompen van een hydraulische binnenunit te voorzien en deze unit eventueel te combineren met een tapwatermodule. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n hydraulische split?