Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Niet-condenserend koelen is gangbaar bij warmtepompsystemen, maar heeft z'n beperkingen als het gaat om de temperatuurverlaging. Met condenserend koelen kan een woning tijdens hete dagen veel beter comfortabel worden gehouden. Deze manier van koelen vraagt echter wel om extra maatregelen. Experts nemen beide opties onder de loep en geven tips.

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Quatt introduceert met de Chill binnenkort een extra, innovatieve optie bij zijn warmtepomp om actief te kunnen koelen met lucht. Het systeem, dat door Quatt zelf is ontwikkeld, werkt als een airco met een eigen mini-koelcircuit. De bron is cv-water dat in de warmtepomp buiten wordt gekoeld.

Nieuwbouw met warmtepomp niet langer vrijgesteld van 'zomerhitte-indicator'

Nieuwbouw met warmtepomp niet langer vrijgesteld van...

Een van de onderdelen van de BENG-systematiek is TO-juli, een eis die moet voorkomen dat nieuwbouwwoningen in de zomer te warm worden. De TOjuli-grenswaarde waar nieuwbouw onder moet blijven, geldt op dit moment niet voor woningen die zijn voorzien van een airco of warmtepomp. Maar dat gaat binnenkort veranderen.

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar doordat de vloertemperatuur maar beperkt mag dalen. Anders slaat er condens neer op de vloer. In woningen met een gebalanceerd ventilatiesysteem kan een koelbatterij voor extra koelvermogen zorgen.

Koeling met warmtepomp verhoogt relatieve luchtvochtigheid in huis

Koeling met warmtepomp verhoogt relatieve luchtvochtigheid in huis

Bij Vakblad Warmtepompen kwam de vraag van een woningeigenaar binnen of koeling met een warmtepomp ervoor kan zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid binnen hoger is dan buiten. Omdat deze vraag bij meerdere warmtepompgebruikers kan leven, geven we hier antwoord.

Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2021

Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2021

De nieuwe Sectorgids 'Koel- en Klimaattechniek 2021' met een overzicht van wie is wie in de HVAC&R-sector is weer gratis aan te vragen. Naast een overzicht van bedrijven in deze sector (klimaattechniek, industriële koeling, componenten en appendages, kennis en onderwijs, groothandel, bedrijfsmiddelen, koeltechnisch gereedschap) bevat deze sectorgids ook enkele artikelen over de wereldmarkt van deze sector.

Triple Solar maakt actieve koeling middels PVT-warmtepomppanelen mogelijk

Triple Solar maakt actieve koeling middels PVT-warmtepomppanelen...

De PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar wekken elektriciteit op en leveren gelijktijdig warmte als bron voor een water/water-warmtepomp. Om met dit systeem ook duurzaam te kunnen koelen, heeft de fabrikant nu een koelunit geïntroduceerd voor gebruik met een Nibe-warmtepomp.

'Eigen Huis' wil koeling in nieuwbouw verplichten

'Eigen Huis' wil koeling in nieuwbouw verplichten

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil in nieuwe huizen maatregelen om te koelen verplichten. De vereniging verzoekt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken deze verplichting op te nemen in het Bouwbesluit. Koelen met een warmtepomp kan een goede oplossing zijn.

'Energiegebruik airconditioning moet onderdeel zijn van Klimaatakkoord'

'Energiegebruik airconditioning moet onderdeel zijn van...

De opwarming van de aarde zorgt wereldwijd voor een sterke groei in de verkoop van airconditioners. Het Internationale Energie Agentschap waarschuwt er al jaren voor dat dit gepaard gaat met een enorme toename in de elektriciteitsvraag. Overheden houden daar in hun klimaatbeleid nauwelijks rekening mee, en het is ook geen onderwerp in het Nederlandse Klimaatakkoord.

Sectorgids Koel- en Klimaattechniek

Sectorgids Koel- en Klimaattechniek

In deze Sectorgids leest u de laatste marktontwikkelingen. Maar met deze gratis Sectorgids kunt u vooral uw weg in de markt beter vinden.