'Eigen Huis' wil koeling in nieuwbouw verplichten

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil in nieuwe huizen maatregelen om te koelen verplichten. De vereniging verzoekt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken deze verplichting op te nemen in het Bouwbesluit. Koelen met een warmtepomp kan een goede oplossing zijn.
Delen:

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is een voordeel in de winter, maar een nadeel in de zomer omdat de hitte minder goed kan worden afgevoerd. “Het aantal 65-plussers neemt toe. Dat zijn kwetsbare mensen. Daarnaast verandert het klimaat en krijgen we steeds meer zomerse dagen die nopen tot maatregelen. Koelen is een noodzaak”, zegt een woordvoerder van VEH. Volgens hem zouden er bijvoorbeeld aanpassingen aan de ramen gedaan kunnen worden, waardoor de zon niet meer direct naar binnen schijnt.

Koelen met warmtepomp is oplossing

Het installeren van een warmtepomp is een voor de hand liggende oplossing voor het koelen van een huis. Naast het verwarmen van een huis is dit een nog onderbelichte functie van de warmtepomp, die vanwege de afgelopen hittegolf actueel is geworden.

Bron: ANP

Leesttip: Koelfunctie warmtepomp is uitkomst in hittegolf