Enkele van de woningen in Petten. De individuele 
bodembronnen zijn aangelegd onder de voortuinen.

Bestaande corporatiewoningen van het gas met bodemwarmtepompen

Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.

Frank Agterberg (rechts) draagt het voorzitterschap over aan Tom Meijerink (links).

Tom Meijerink nieuwe voorzitter Branchevereniging Bodemenergie

Op 1 januari 2025 wordt Tom Meijerink de nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie. Hij volgt daarmee Frank Agterberg op, die na tien jaar het voorzitterschap overdraagt.

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Leidingwerk in een geothermische installatie voor kasverwarming.

Geothermisch warmtenet heeft veel lager maatschappelijk rendement dan...

De toepassing van geothermie (of aardwarmte) voor woning- en gebouwverwarming staat steeds meer in de belangstelling. Uit een vergelijking die adviesbureau CE Delft tussen verschillende typen warmtetechnieken heeft gemaakt, blijkt echter dat bodem- en lucht/water-warmtepompen een beter 'maatschappelijk rendement' hebben. Sterker, dat rendement is bij geothermie negatief.

"Bodemenergie warmtepomp is superieur aan andere systemen"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "Bodemenergie warmtepomp is superieur aan andere systemen"

Bij verduurzaming van bestaande bouw wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt van bodemenergie. Dat moet én kan anders, zegt Niek de Jong, Category Manager bij Itho Daalderop. Een warmtepomp op basis van bodemenergie is volgens hem superieur aan andere systemen. "Het rendement van energie uit de bodem is ontzettend hoog en stabiel. Geen tovenarij, maar natuurkunde. Ander voordeel: je hebt geen buitenunit nodig."

'Bodemenergie heeft vaak hoger maatschappelijk rendement dan luchtwarmtepomp'

'Bodemenergie heeft vaak hoger maatschappelijk rendement dan...

Als alle mogelijke kosten en baten worden afgewogen, heeft een bodemenergiesysteem bij de meeste gebouwtypen een hoger maatschappelijk rendement dan een al dan niet hybride lucht/water-warmtepomp. Dat is de conclusie uit onderzoek van adviesbureau CE Delft. Alleen bij nieuwbouwwoningen 'wint' de lucht/water-warmtepomp deze vergelijking.

ISSO-publicatie over gesloten bodemenergiesystemen volledig herzien

ISSO-publicatie over gesloten bodemenergiesystemen volledig herzien

ISSO-publicatie 73 over het ontwerpen en realiseren van gesloten bodemenergiesystemen in de woningbouw en kleine utiliteitsbouw is onlangs volledig herzien. Daarbij is de inhoud aangepast aan de meest actuele inzichten en regelgeving.