Dag van de Warmtepomp op 8 juni

Dag van de Warmtepomp op 8 juni

Opleidingscentrum GO° organiseert 8 juni de Dag van de Warmtepomp, een kennisevenement speciaal voor installateurs, monteurs en adviseurs die te maken hebben met warmtepompen. Tijdens de dag worden de actuele ontwikkelingen rond warmtepompen belicht en is er veel ruimte om te netwerken met branchegenoten.

De dag van de Warmtepomp wordt al voor de vijfde keer georganiseerd. Toch is er sinds de vorige editie al veel veranderd, stelt Jaap Wouda, Manager Marketing & Communicatie bij Opleidingscentrum GO°. “Je ziet over de hele linie dat de noodzaak hoger wordt om meer monteurs op te leiden voor het installeren van warmtepompen. Dit heeft ook te maken met veranderende regelgeving, zoals het verplicht vervangen van cv-ketels door hybride of all-electric warmtepompen vanaf 2026.”

Nationaal Warmtepomp Trendrapport

Reinier van de Berg, voormalig weerman en presentator, is een van de sprekers tijdens de Dag van de Warmtepomp, zegt Wouda. “Hij zal ons meenemen in klimaatverandering en de connectie met warmtepompen.” Het programma van de Dag van de Warmtepomp behandelt actuele thema’s. Zo worden de trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 gepresenteerd, zegt Wouda. “In deze presentatie komen alle recente cijfers aan bod, zoals de verkochte aantallen warmtepompen en hoeveel er geïnstalleerd worden.”

Vergelijken met buitenland

Ook wordt toegelicht hoe in andere landen omgegaan wordt met de energietransitie. Elk land kent eigen uitdagingen en daarom ook andere oplossingen, zegt Wouda. “We hebben hier klimaatdoelen en pakken de dingen op een bepaalde manier aan. Terwijl in moderne Aziatische landen bijna uitsluitend op elektra gekookt wordt en veel huizen een luchtluchtwarmtepomp hebben, waarmee gekoeld en verwarmd kan worden. De bedoeling is om mensen hierin mee te nemen en oplossingen te laten zien waarover wij ons verbazen, maar die misschien in een andere situatie heel effectief zijn.”

Hoe het niet hoort

Hoewel het heel hard gaat met de warmtepomp, zijn er nog steeds onvoldoende installateurs om ze te installeren. Wouda: “De cv-monteur moet zich laten omscholen om aan warmtepompen te kunnen werken. Het werken aan warmtepompen is echt anders dan het werken aan een cv-ketel. Het vraagt om een andere denkwijze en ook de berekeningen zijn anders. Bij een renovatie is het zeker niet één op één de cv-ketel door een warmtepomp vervangen.”

Tekort aan installateurs

Doordat er een groot tekort is aan gekwalificeerde installateurs gaat er nog wel eens wat mis bij werkzaamheden aan installaties, zegt hij. “In veel gevallen heb je toch echt een f-gassen-certificaat nodig om warmtepompen te kunnen installeren. We willen laten zien wat er allemaal mis kan gaan bij de installatie van warmtepompen aan de hand van foto’s. Zo kunnen we aan de bezoekers laten zien hoe het wel moet.” Op de Dag van de Warmtepomp is genoeg ruimte om te netwerken. Wouda: “Er wordt een netwerkplein ingericht waar de bezoekers kennis kunnen maken met leveranciers en andersom.”

Opleidingscentrum Go

Opleidingscentrum GO°

Opleidingscentrum GO° is hét opleidingscentrum voor de koude- en klimaattechnische branche. De officiële opleidingen en trainingen worden verzorgd in het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech. Hier wordt getraind in de dagelijkse werkomgeving, waar het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht. Want met de vele innovaties, nieuwe technieken, nieuwe warmte- en koude bronnen, blijft werken in onze branche afwisselend en uitdagend. Daarom biedt Opleidingscentrum GO°° dé oplossing met de perfecte aansluiting in de koudetechniek tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Met GO° zorg je ervoor dat je kennis en certificeringen te allen tijde up-to-date zijn en blijven.

Dit artikel is gesponsored door: Opleidingscentrum GO°

Meer informatie:

  • Ga naar de website www.opleidingscentrum-GO.nl voor meer informatie.
  • Ben jij installateur, monteur of adviseur en houd jij je bezig met advies, installatie, plaatsing en onderhoud van warmtepompen? Kom dan naar hét kennisevenement op het gebied van warmtepompen op 8 juni 2023; de Dag van de warmtepomp. Je kunt je nu al aanmelden!