Demissionaire kabinet wil (mono) cv-ketel uitfaseren

Demissionaire kabinet wil (mono) cv-ketel uitfaseren

Om het gasverbruik van woningen te verlagen, wil het demissionaire kabinet de apparaten die volledig functioneren op fossiele brandstoffen uitfaseren. Hieronder vallen ook de (mono) cv-ketels. Het kabinet wil ze in de toekomst alleen nog maar in combinatie met een warmtepomp, als hybide systeem, toestaan.

De plannen met de cv-ketel maakte het demissionaire kabinet bekend in een brief aan de Tweede Kamer op 28 oktober. Naast de aankondiging van hogere subsidie voor hybride warmtepompen staat in die brief dat de regering aan een normering werkt om de hybride warmtepomp verder te stimuleren. En dat onder normering het uitfaseren van onder meer mono-gasketels wordt verstaan.

Nieuwe eisen verwarmingsinstallaties na 2025

In de brief stelt Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat – Klimaat en Energie dat ze zich wil houden aan de afspraken die in aanloop naar het Klimaatakkoord zijn gemaakt. Daarin is overeengekomen dat eventuele nieuwe eisen aan verwarmingsinstallaties pas na 2025 worden ingevoerd.

Uitfasering op basis van herziening richtlijnen

De staatssecretaris denkt niet dat het verplichten van het installeren van een hybride warmtepomp, wanneer een gasketel vervangen moet worden, de juiste weg is. Verplichten is volgens haar juridisch lastig te verwezenlijken binnen de Europese regelgeving. Het zal dus moeten gebeuren via uitfasering op basis van herzieningen van richtlijnen als de Ecodesign-richtlijn, de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) en de richtlijn hernieuwbare energie (RED).

Lees meer over