Meer artikelen

Foto: Fokke Baarssen/Shutterstock
'Netbelasting warmtepompen veel lager dan netbeheerders aangeven'

Individuele warmtepompen worden vaak gezien als veroorzaker van netcongestie, maar volgens adviesbureau Merosch is dat een onjuiste gedachte. Uit onderzoek van het bureau blijkt dat netbeheerders de impact van warmtepompen op het stroomnet op een 'gedateerde manier' vaststellen; ze gaan uit van een veel te hoge kW-belasting per warmtepomp.

Hybride warmtepomp bespaart jaarlijks duizend euro op energierekening
Hybride warmtepomp bespaart jaarlijks duizend euro op energierekening

De plaatsing van een warmtepomp bij een bestaande gasketel levert gemiddeld een gasbesparing van 75 procent op, en op jaarbasis een 1.018 euro lagere energierekening. Dit blijkt uit het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen, waarin 174 hybride installaties zijn gemonitord. Deze week werden de eindresultaten gepresenteerd.

Rekening houden met dominante windrichting bij plaatsing warmtepomp?
Rekening houden met dominante windrichting bij plaatsing warmtepomp?

In hoeverre is het nodig om bij plaatsing van een buitenunit rekening te houden met de wind? Het lijkt lastig, want hoewel zuidwesterwind dominant is, kan de wind ook uit andere richtingen komen. En dat geldt uiteraard ook voor stormen. Wat zeggen fabrikanten hierover?

'F-gassenverordening heeft zorgelijke gevolgen voor grote warmtepompen'
'F-gassenverordening heeft zorgelijke gevolgen voor grote...

Enkele maanden geleden introduceerde Galletti een range luchtgekoelde koelmachines en warmtepompen op propaan, met vermogens van 35 tot 65 kW. Met het natuurlijke koudemiddel anticipeert de Italiaanse fabrikant op Europese regelgeving, maar aan de toepassing van propaan in steeds grotere machines zit wel een limiet die gevolgen heeft, waarschuwt Joep Peeraer, directeur van de Nederlandse Galletti-distributeur Airconair.

Beeld: Another77/Shutterstock.
'Warmtepomp in plaats van warmtenet geeft hogere maatschappelijke...

Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2040 1,3 miljoen warmtenetaansluitingen zijn gerealiseerd. In het huidige tempo wordt dat aantal echter bij lange na niet gehaald. De CO₂-reductie van nieuwe warmtenetten kan in dezelfde wijken ook worden gerealiseerd met warmtepompen, maar die keuze heeft 'negatieve gevolgen voor de maatschappij', aldus een rapport van CE Delft.

Extra hoge pootjes om de warmtepomp sneeuwvrij te houden. Foto: Jef Schrijnemaekers, Vaillant Nederland
Hoe houd je een warmtepomp sneeuwvrij?

Hoe hoog plaats je de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp, of een airco met verwarmingsfunctie? Moet het toestel minimaal 20 centimeter boven de grond staan vanwege mogelijke heftige sneeuwval, of is 10 centimeter voldoende?

Beeld gegenereerd met AI / Shutterstock.
Licht optimisme over marktkansen warmtepompen in 2025

Er lijkt vooralsnog weinig vooruitzicht te zijn op echt herstel in de verkoopcijfers van residentiële warmtepompen. Toch zien sommige leveranciers lichtpuntjes voor 2025, zo blijkt uit een kleine rondgang in de markt. De verkoop van grote warmtepompen ligt op peil, en de verkoop van warmtepompen voor nieuwbouwwoningen lijkt voorzichtig aan te trekken.

Nordic Climate Group neemt (ook) Airvek en Verhaar Gebeko over
Nordic Climate Group neemt (ook) Airvek en Verhaar Gebeko over

De Zweedse klimaatspecialist Nordic Climate Group (NCC) neemt opnieuw twee bedrijven over. Het gaat om Airvek en Verhaar Gebeko. Het aantal bedrijfsovernames van NCG op de Nederlandse markt sinds de zomer van 2024 komt daarmee op tien, zo meldt Cobouw.

Dreigende koudemiddeltekorten door lager quotum F-gassen
Dreigende koudemiddeltekorten door lager quotum F-gassen

De vraag naar koudemiddelen met een hoog GWP is nog steeds groot. Dat is zorgelijk, vindt Celsis-directeur Edwin Ernste. "We zien nu al tekorten en hoge prijzen. Dat wordt volgend jaar veel erger; het F-gassenquotum gaat dan namelijk verder omlaag. Het is belangrijk om hierop in te spelen."

De nieuwe warmtepompen van Panasonic, met de Aquarea Loop links en de Big Aquarea rechts.
Nieuw van Panasonic: grote monoblock met kleine innovatieve...

Panasonic heeft onlangs met de Big Aquarea T-CAP M een serie monoblock-warmtepompen geïntroduceerd met vermogens van 20 tot 300 kW in cascade. Ze zijn bedoeld voor appartementencomplexen met centrale opwekking, grote woonvilla's en de utiliteit. Bijzonder is dat per wooneenheid een innovatieve kleine water/lucht-warmtepomp, genaamd Aquarea Loop, aan het systeem kan worden gekoppeld.