Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Boring voor een bodemlus. Volgens Niek de Jong van Itho Daalderop verlaagt een water/water-warmtepomp die op zo'n  bronsysteem wordt aangesloten de piek-elektriciteitsvraag.

Bodemenergie: optie tegen netcongestie

Om congestie op het stroomnet tegen te gaan, zijn beheerders terughoudend met het verstrekken van nieuwe - of het uitbreiden van bestaande - aansluitingen. Die kunnen echter wel nodig zijn voor een warmtepomp. De keuze voor een bodemsysteem kan een oplossing zijn. Over hoe dat zit, geeft Niek de Jong van Itho Daalderop uitleg.

Koeling met warmtepomp verhoogt relatieve luchtvochtigheid in huis

Koeling met warmtepomp verhoogt relatieve luchtvochtigheid in huis

Bij Vakblad Warmtepompen kwam de vraag van een woningeigenaar binnen of koeling met een warmtepomp ervoor kan zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid binnen hoger is dan buiten. Omdat deze vraag bij meerdere warmtepompgebruikers kan leven, geven we hier antwoord.

Hoekwoning uit 1972 'van gas los' dankzij bodemwarmtepomp met vloerverwarming

Hoekwoning uit 1972 'van gas los' dankzij bodemwarmtepomp met...

Door een lange periode tussen aankoop en overdracht kregen de nieuwe eigenaren van een woning in Hoevelaken volop de tijd om na te denken over verduurzaming en mogelijkheden om 'van gas los' te gaan. De uitkomst is een bodemwarmtepomp in een twee-onder-één-kap-woning uit 1972. Karen Brouwer en Coen te Marvelde zijn er blij mee.<BR><BR>Tekst: Richard Mooi

Mini-warmtenet met open bron als alternatief voor lucht/water-warmtepompen

Mini-warmtenet met open bron als alternatief voor...

Energieleverancier Geohita ontwikkelde een collectieve warmtepompinstallatie met een mini-warmtenet én open grondwaterbron. Hierdoor is er geen geworstel met buitenunits van lucht/water-warmtepompen en het ruimtebeslag in de woning. Nu in Flevoland de eerste projecten draaien, is er veel belangstelling.<BR><BR>Tekst: Richard Mooi

Hoogvermogen-bodemwarmtepompen voor woningbouw en utiliteit 

Hoogvermogen-bodemwarmtepompen voor woningbouw en utiliteit

De Compress 7000 LW-serie van Nefit Bosch omvat een achttal nieuwe bodemwarmtepompen met vermogens van 22 tot 80 kW. De systemen zijn zowel geschikt voor grote woningbouw en gestapelde bouw, als voor toepassing in de utiliteit.

Miljoen warmtepompen geïnstalleerd in Duitse woningen 

Miljoen warmtepompen geïnstalleerd in Duitse woningen

Na een aarzelende start zou een miljoen geïnstalleerde warmtepompen dit jaar een feit zijn in buurland Duitsland. De volgende miljoen moet in de komende twee jaar worden geïnstalleerd, wil men op koers blijven met de klimaatdoelen.

NOM-renovaties tot 40% goedkoper (video)

NOM-renovaties tot 40% goedkoper (video)

In Terborg, waar een aantal woningen van de Ulftse woningcorporatie Wonion in een jaren '60-wijk van het gas wordt gehaald, is het eerste Itho Daalderop Warmtepompnet-project een feit geworden. Het unieke van dit project is dat één diepe bron voor meerdere woningen wordt ingezet.

Nefit Bosch introduceert eerste bodemwarmtepomp en BRL-ondersteuning

Nefit Bosch introduceert eerste bodemwarmtepomp en BRL-ondersteuning

De Compress 7001i LWMF is het eerste model van een serie bodem-warmtepompen die Nefit Bosch op de Nederlandse markt introduceert. Het gaat om een nieuw type modulerende bodemwarmtepomp met een gesloten, verticale aardcollector als bron.

'Gedoe en kosten staan benutting bodemenergie in de weg'

'Gedoe en kosten staan benutting bodemenergie in de weg'

Ondanks het betere rendement leggen systemen met een bodembron het nog steeds vaak af tegen luchtwarmtepompen. Dat komt vooral door de hogere kosten en het gedoe, zoals het papierwerk voor vergunningprocedures. Als er toch voor een bodembron wordt gekozen, is dat bij woonhuizen vaak een gesloten systeem. Bij grotere gebouwen of meerdere gebouwen samen wordt ook vaak voor een open 'wko'-systeem gekozen. Frank Agterberg, voorzitter van BodemenergieNL en de DHPA, zet de ontwikkelingen op een rij. Tekst: Joop van Vlerken