De Wijert - 'proeftuin' voor aardgasvrije wijken - in Groningen, een van de gemeenten waarvan de warmtevisie is geanalyseerd (foto: PAW / Kick Smeets).

Plannen aardgasvrije wijken onvoldoende voor doelstellingen Klimaatakkoord

Alle Nederlandse gemeenten hebben in een warmtevisie vastgelegd hoe ze tot 2030 aan de slag gaan met het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen. Die lokale plannen leveren opgeteld niet genoeg op om aan de nationale doelstellingen voor een aardgasvrije gebouwde omgeving te voldoen, blijkt uit analyse door milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Proeftuin Aardgasvrije Wijken in Purmerend. Foto: Kick Smeets  Rijksoverheid 2019

Coalitieakkoord leidt tot zorgen over voortgang aardgasvrije wijken

Het kabinet trekt de komende jaren miljarden euro's uit voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Daarbij wordt in eerste instantie vooral ingezet op isolatie en hybride warmtepompen, en minder op het volledig aardgasvrij maken van woonwijken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is dit reden tot zorg.

Vraag naar warmtepompen ruim verdubbeld door stijgende gasprijs

Vraag naar warmtepompen ruim verdubbeld door stijgende gasprijs

De vraag naar duurzame energie-oplossingen zoals warmtepompen woningisolatie, zonneboilers en zonnepanelen is de afgelopen maand meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit een inventarisatie onder leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), HollandSolar, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Proeftuin Purmerend Overwhere. Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid.

Aardgasvrij maken van woonwijken loopt ver achter op schema

Het project met proeftuinen voor aardgasvrije wijken bracht tot nu toe vooral twee dingen aan het licht: de uitvoering is complex en hapert, en de kosten per woning zijn hoog. Dat zijn althans de conclusies van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken de voortgang bij 20 proeftuinwijken onder de loep nam. <BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg