'F-gassenverordening heeft zorgelijke gevolgen voor grote warmtepompen'

'F-gassenverordening heeft zorgelijke gevolgen voor grote...

Enkele maanden geleden introduceerde Galletti een range luchtgekoelde koelmachines en warmtepompen op propaan, met vermogens van 35 tot 65 kW. Met het natuurlijke koudemiddel anticipeert de Italiaanse fabrikant op Europese regelgeving, maar aan de toepassing van propaan in steeds grotere machines zit wel een limiet die gevolgen heeft, waarschuwt Joep Peeraer, directeur van de Nederlandse Galletti-distributeur Airconair.

Beeld: Another77/Shutterstock.

'Warmtepomp in plaats van warmtenet geeft hogere maatschappelijke...

Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2040 1,3 miljoen warmtenetaansluitingen zijn gerealiseerd. In het huidige tempo wordt dat aantal echter bij lange na niet gehaald. De CO₂-reductie van nieuwe warmtenetten kan in dezelfde wijken ook worden gerealiseerd met warmtepompen, maar die keuze heeft 'negatieve gevolgen voor de maatschappij', aldus een rapport van CE Delft.

Extra hoge pootjes om de warmtepomp sneeuwvrij te houden. Foto: Jef Schrijnemaekers, Vaillant Nederland

Hoe houd je een warmtepomp sneeuwvrij?

Hoe hoog plaats je de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp, of een airco met verwarmingsfunctie? Moet het toestel minimaal 20 centimeter boven de grond staan vanwege mogelijke heftige sneeuwval, of is 10 centimeter voldoende?

Beeld gegenereerd met AI / Shutterstock.

Licht optimisme over marktkansen warmtepompen in 2025

Er lijkt vooralsnog weinig vooruitzicht te zijn op echt herstel in de verkoopcijfers van residentiële warmtepompen. Toch zien sommige leveranciers lichtpuntjes voor 2025, zo blijkt uit een kleine rondgang in de markt. De verkoop van grote warmtepompen ligt op peil, en de verkoop van warmtepompen voor nieuwbouwwoningen lijkt voorzichtig aan te trekken.

Nordic Climate Group neemt (ook) Airvek en Verhaar Gebeko over

Nordic Climate Group neemt (ook) Airvek en Verhaar Gebeko over

De Zweedse klimaatspecialist Nordic Climate Group (NCC) neemt opnieuw twee bedrijven over. Het gaat om Airvek en Verhaar Gebeko. Het aantal bedrijfsovernames van NCG op de Nederlandse markt sinds de zomer van 2024 komt daarmee op tien, zo meldt Cobouw.

Dreigende koudemiddeltekorten door lager quotum F-gassen

Dreigende koudemiddeltekorten door lager quotum F-gassen

De vraag naar koudemiddelen met een hoog GWP is nog steeds groot. Dat is zorgelijk, vindt Celsis-directeur Edwin Ernste. "We zien nu al tekorten en hoge prijzen. Dat wordt volgend jaar veel erger; het F-gassenquotum gaat dan namelijk verder omlaag. Het is belangrijk om hierop in te spelen."

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Alles over monoblock-warmtepompen

Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.

s

Alles over oppervlaktewater als bron warmtepompen (aquathermie)

Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.

Alles over koelen met een warmtepomp

Alles over koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp wordt energie uit buitenlucht naar binnen gebracht, waardoor een ruimte opwarmt. Maar andersom kan een warmtepomp ook energie naar buiten verplaatsen, waardoor een ruimte dus afkoelt. En met een bodemsysteem kan gekoeld worden door direct circulatiewater direct in de bodem te koelen. Hier vindt u een overzicht van de artikelen over koelen met een warmtepompsysteem.

Van verdamperreus tot meedenkende partnerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaarGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestieGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeaterGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Luchtbehandelingskasten op hoog niveauGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.

Warmtepompen bedrijvengids

In deze online gids vindt u een volledig overzicht van alle bedrijven en organisaties die actief zijn in de sector, van warmtepompfabrikanten en leveranciers van afgiftesystemen tot brancheverenigingen en adviseurs.

Lees meer

Lees meer