Een slechte capaciteitsberekening is wat Michel van Bronkhorst van opleidingscentrum GO° betreft een veelgemaakte fout bij de installatie van lucht-warmtepompen. Een airconditioner wordt vrijwel altijd verkocht vanwege zijn koelfunctie en daar is het vermogen ook op afgestemd. Een grotere lucht/lucht-warmtepomp kan in het stookseizoen echter langdurig in de verwarmingsbehoefte voorzien, zodat de cv-ketel alleen op ijskoude dagen in actie komt.
Onbekend bij eindgebruikers
Er is nog een wereld te winnen, verduidelijkt Van Bronkhorst. Vaak weten eindgebruikers helemaal niet dat ze met de airco kunnen verwarmen. “Dan kom je bij een bedrijf waar een multi-split is geplaatst. Je raakt met de klant in gesprek en die vertelt dat er een radiator wordt bijgeplaatst omdat één ruimte een kantoortje wordt. Dan zeg ik: je hebt een fantastisch mooie airco-unit, die zet ik gewoon op verwarmen. Vervolgens zegt de klant: ‘potverdriedubbeltjes, kan die airco dat ook?’.”
Energie besparen
Ook in woningen is nog een duurzaamheidsslag te maken met aircoheating. Opnieuw een voorbeeld van Van Bronkhorst: “Een familielid wil op de bovenverdieping en in zijn woon-kamer/keuken koelen. Ik heb gezegd dat koelen eigenlijk bijzaak is. Met de juiste unit kun je in warmtepompmodes energie besparen. Daar kun je het rendement uit halen om in de zomer de woning comfortabel te maken.”
Efficiënt verwarmingstoestel
Volgens Van Bronkhorst is een airco een efficiënt verwarmingstoestel. “Zeker in het voor- en naseizoen heb je voldoende energie in de buitenlucht om een woning behaaglijk te houden. Dan kun je het hele voorseizoen je cv-ketel uit laten staan en met de warmtepomp ben je veel gas aan het besparen. Die besparing kun je gebruiken om in de zomer je woning te koelen.”
Nauwkeurige dimensionering
Hoe je het ook wendt of keert; een airco in de zomer draait niet voor niets. “Het is best een kostbare aangelegenheid. Comfort kost energie en dus geld. Maar je hebt wel de mogelijkheid om energie te gebruiken die je ’s winters hebt bespaard.” Dit vereist een nauwkeurige dimensionering van de split- of multi-airco, betoogt Van Bronkhorst. Voor dit trucje om zomers gratis te koelen, moet in het stookseizoen de airco immers zo lang mogelijk draaien. “Dat kun je alleen doen door hem te dimensioneren voor de ruimte waarin je hem gaat toepassen.”
Prijsknaller voldoet niet overal
Het betekent dat een standaard-airconditioner van 3 kW, de prijsknaller bij groothandels, niet overal voldoet. “In de zomer heb je een installatie die op de tenen moet werken om het enigszins comfortabel te houden. En in de winter doet hij helemaal niks; daar is die airco veel te klein voor.” Voor de woning van zijn familielid die zowel beneden als boven verkoeling zocht, adviseerde Van Bronkhorst een single-split van ruim 5 kW in de woonkamer/keuken en een multi-split van 3 x 2 kW voor de drie slaapkamers.
Vraagtekens bij configuratie
Groot was zijn verbazing toen een installateur een heel andere configuratie adviseerde: een single-split van 3,5 kW voor de woonkamer en een single-split met uitblaaskanalen voor de bovenverdieping. “Dat kostte de helft van wat ik had begroot.” De kleine unit in de woonkamer is volgens Van Bronkhorst door het geringe vermogen ongeschikt voor verwarming. Ook zet hij vraagtekens bij de unit met uitblaaskanalen om de lucht naar de drie slaapkamers te brengen. Via roosters in het plafond komt de koude lucht in de slaapkamers terecht, maar die zakt direct naar beneden en verdwijnt via een rooster of spleet onder de deur naar de overloop.” Vervolgens verdwijnt de zware koude lucht via de overloopvloer en het trapgat naar beneden. De koude lucht bereikt de regelaar niet en de compressor blijft maar doordraaien.